Donat Johann Heißler von Heitersheim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Donat Heissler)
Jump to navigation Jump to search
Donat Johann Heißler von Heitersheim

Donat Johann Heißler von Heitersheim (în istoriografia română: generalul Donat Heissler; n. 1648 – d. 1 septembrie 1696, Seghedin) a fost un general al Imperiului Habsburgic, care a jucat un rol important în confruntările cu Imperiul Otoman. Trupele sale au fost învinse în Bătălia de la Zărnești de către o armată formată din turci, tătari, curuți și munteni, el fiind luat prizonier și eliberat abia după doi ani. A fost rănit în Bătălia de pe râul Bega, murind după cinci zile la Seghedin. În onoarea sa a fost numit un regiment de dragoni care a existat până în 1918.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în Palatinat, a avansat de la rangul de dragon până la acela de colonel de regiment, ipostază în care a luptat împotriva otomanilor la Asediul Vienei din 1683. În anul următor, Heißler l-a învins pe Emmerich Thököly și a cucerit localitatea Waitzen.

La data de 16 septembrie a aceluiași an a fost avansat la gradul de Generalfeldwachtmeister. În următoarea luptă, a zădărnicit împresurarea de la Munkács și le-a aplicat o înfrângere devastatoare turcilor; tot victorii a repurtat și la Ofen și Seghedin.

În 1688 l-a învins pe Thököly la Körös, a cucerit Passarowitz și s-a remarcat și în asediul Belgradului. După ce la 4 ianuarie 1689 a fost avansat la gradul de Feldmarschallleutnant, a pornit spre Transilvania. În bătălia de la 21 august 1689 dintre Zărnești și Tohani a fost învins și luat prizonier. Abia în 1692 a fost eliberat, în schimbul soției lui Thökölys, Ilona Zrínyi, care fusese luată prizonieră de către imperiali.

La 9 februarie 1692 a fost avansat general de cavalerie. La scurt timp după ce fusese pus în libertate, a recuperat Oradea din mâna turcilor (5 iunie 1692). Între 1694 bis 1695 a deținut în răstimpuri comanda supremă a armatei principale imperiale din Ungaria. După ce a predat responsabilitatea principelui elector de Saxonia, a fost avansat la gradul de Feldmarschall. În Bătălia de pe râul Bega (12 mai 1696) a fost grav rănit, murind după cinci zile.

Familie[modificare | modificare sursă]

Heissler von Heitersheim a fost căsătorit cu Barbara Maria, cu care a avut doi fii și o fiică.

  • Franz-Joseph Heissler von Heitersheim, care a făcut o carieră strălucită ca membru al Consiliului secret, ca judecător regal și conducător în Mähren;
  • Bernhard Heissler von Heitersheim, care în 1705 a devenit comandant al Regimentului de dragoni nr. 11;
  • Maria Theresia Heissler von Heitersheim (d. 14 august 1759), căsătorită cu Maximilian Joseph Graf Mittrovsky von Mitrowitz.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Wilhelm Edler von Janko: Heißler von Heitersheim, Donat Johann, Graf. În: Allgemeine Deutsche Biographie. Tomul 11, Editura Duncker & Humblot: Leipzig, 1880, p. 671 f.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Donat Johann Heißler von Heitersheim la Wikimedia Commons