Don Rosa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Don Rosa

Don Rosa la Târgul de carte de la Helsinki din 2014.
Date personale
Nume la naștereKeno Don Hugo Rosa
Născut (72 de ani)[6][7] Modificați la Wikidata
Louisville, Kentucky, SUA Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAnn Payne[*][[Ann Payne |​]] (din ) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii[8] Modificați la Wikidata
Ocupațieautor de benzi desenate[*]
scriitor
scenarist
ilustrator[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[9][10][11] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticbandă desenată[1]  Modificați la Wikidata
StudiiUniversity of Kentucky, St. Xavier High School[*][[St. Xavier High School (Catholic all-boys high school in Louisville, Kentucky)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiEisner Award[*][[Eisner Award (American comic book award)|​]] ()
Bill Finger Award[*][[Bill Finger Award (American award for excellence in comic book writing)|​]] ()[2][3]
Inkpot Award[*][[Inkpot Award (comics award)|​]] ()[4]
Eisner Award for Best Writer/Artist[*][[Eisner Award for Best Writer/Artist |​]] ()[5]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Keno Don Hugo Rosa (/ˈkn ˈdɒn ˈrzə/),[12][13] cunoscut simplu ca Don Rosa, (n. , Louisville, Kentucky, SUA) este un creator și ilustrator american de benzi desenate, cunoscut pentru poveștile sale cu Scrooge McDuck, Donald Duck și cu alte personaje create de Carl Barks. Creațiile sale au apărut în cărțile de benzi desenate cu personaje Disney, care au fost publicate pentru prima dată în America de compania Dell Comics. Poveștile sale sunt inspirate în mare parte din creațiile lui Carl Barks; printre acestea a fost prima lui poveste cu personaje din universul Duck, „The Son of the Sun” (1987), care a fost nominalizat la premiul Harvey pentru „cea mai bună poveste a anului”.

Rosa a creat aproximativ 90 de povești între anii 1987 și 2006. În 1995 serialul în 12 episoade The Life and Times of Scrooge McDuck a câștigat Premiul Eisner pentru „cea mai bună poveste serializată”.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Bunicul lui Don Rosa, Gioachino Rosa, a trăit la Maniago, un oraș de la poalele Alpilor, în nordul Italiei, în provincia Pordenone. El a emigrat în Kentucky (Statele Unite ale Americii) în jurul anului 1900, a înființat o companie de distribuție de faianță și mozaic, care a avut succes, apoi a revenit în Italia pentru a se căsători și a-și întemeia o familie. În 1915, imediat după nașterea fiului său, Ugo Rosa, Gioachino a revenit la Kentucky cu soția, două fiice și doi fii. Ugo Rosa a crescut și s-a căsătorit mai târziu în Kentucky. Soția lui avea un tată germano-american și o mamă cu origini scoțiene și irlandeze.

Don Rosa s-a născut sub numele Keno Don Hugo Rosa pe 29 iunie 1951 în Louisville, Kentucky. El a fost numit după tatăl și bunicul său. Bunicul său, Gioachino, a fost poreclit „Keno” pentru scurt timp. Tatăl lui Don s-a numit Ugo Dante Rosa, dar a folosit numele de „Hugo Don” Rosa în America.

Rosa a fost admis la studii la Universitatea din Kentucky în 1969. A absolvit în 1973, cu o diplomă de licență în inginerie civilă.[12]

Don Rosa în casa lui în 2010

Prima bandă desenată publicată a lui Rosa (în afară de ilustrațiile sale din ziarele școlii și liceului) a fost o poveste desenată cu propriul său personaj, Lancelot Pertwillaby, intitulată The Pertwillaby Papers. El a creat benzi desenate în 1971 pentru The Kentucky Kernel, ziarul studențesc al Universității din Kentucky, care a vrut o bandă desenată cu accent pe satiră politică.

După obținerea diplomei de licență, Rosa a continuat să creeze benzi desenate ca un hobby, în timp ce lucra la Keno Rosa Tile and Yerrazzo Company, compania fondată de bunicul lui.

În 1986 Rosa a descoperit o carte de benzi desenate editată de Gladstone Comics. Aceasta era prima carte americană de benzi desenate care conținea personaje Disney, după ce Western Publishing a întrerupt publicarea serialului Uncle Scrooge în 1984. Din fragedă copilărie Don Rosa a fost fascinat de poveștile lui Carl Barks despre Donald Duck și Scrooge McDuck. El l-a sunat imediat pe redactor, Byron Erickson, și i-a spus că el era singurul american care s-a născut pentru a scrie și a desena aventurile lui Scrooge McDuck. Erickson a fost de acord să-i trimită o poveste, iar Don Rosa a început să deseneze chiar a doua zi prima sa poveste a universului Duck, „The Son of the Sun”.

După ce a lucrat la revista DuckTales, Rosa aflat că editura daneză Egmont (care se numea la acel moment Gutenberghus) publica reeditări ale poveștilor lui și voia mai multe povești. Rosa s-a alăturat editurii Egmont în 1990. Doi ani mai târziu, la sugestia lui Rosa, Byron Erickson, fostul redactor al Gladstone, a venit să lucreze pentru Egmont mai întâi ca redactor și apoi ca freelancer.

În 1991 Rosa a început să creeze serialul The Life and Times of Scrooge McDuck,[14] o poveste cu 12 capitole despre personajul lui preferat. Serialul a avut succes, iar Rosa a câștigat în 1995 Premiul Eisner pentru cel mai bun serial. La sfârșitul serialului, Rosa a creat uneori capitole „lipsă” suplimentare. Unele dintre capitolele suplimentare au fost refuzate de Egmont, pentru că ei nu au fost interesați de mai multe episoade. Totuși, revista franceză Picsou a fost dornică să publice acele povești. Începând din 1999 Rosa a început să lucreze pe cont propriu pentru revista Picsou. Toate aceste capitole au fost adunate în volumul The Life and Times of Scrooge McDuck Companion.

Rosa este mai popular în rândul cititorilor din Europa decât în țara sa natală, Statele Unite ale Americii. Potrivit lui, nici chiar vecinii săi de vizavi nu știu cu ce se ocupă.[15]

Colecții de benzi desenate[modificare | modificare sursă]

Statele Unite ale Americii[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ https://www.comics.org/award/21/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Bill Finger Award for Excellence in Comic Book Writing - Wikipedia (în engleză), Wikipedia în engleză 
  4. ^ https://www.comic-con.org/awards/inkpot, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ https://www.comic-con.org/awards/1990s-recipients, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b Don Rosa, Lambiek Comiclopedia, accesat în  
  7. ^ a b Don Rosa, BD Gest', accesat în  
  8. ^ LIBRIS, , accesat în  
  9. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  10. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  11. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  12. ^ a b „Don Rosa on himself”. cl.lingfil.uu.se. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Interview with Disney comics writer and artist Don Rosa, made by Fievel A. Elliott in 2000 pe YouTube
  14. ^ „Complete Life and Times of Scrooge McDuck”. fantagraphics.com. Accesat în . 
  15. ^ „Linda Perry, "Going Quackers", The Kentucky Alumni, Fall 2003, p. 26” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]