Districte autonome ale Rusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Okrugurile autonome ale Rusiei:
1. Districtul autonom Aga Buriatia
2. Districtul autonom Ciukotka
3. Districtul autonom Hantî-Mansi
4. Districtul autonom Neneț
5. Districtul auronom Ordînsk-Bureat
6. Districtul autonom Iamalo-Neneț

Un district (okrug) autonom se referă la o serie de unități create pentru o serie de națiuni mici din Uniunea Sovietică și din Federația Rusă, care au primit autonomie în cadrul regiunilor sau ținuturilor. În momentul de față, Federația Rusă este împărțită în 85 de subiecte federale, din care șase sunt avtonomnîie akruga (aвтономные округа).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Numite la început okruguri naționale, aceste tipuri de unități administrative au fost create în deceniul al treilea și au fost dezvoltate zece ani mai târziu pentru a asigura autonomie popoarelor indigene din nord. În 1977, prin noua constituție s-a schimbat termenul de okrug național în cel de okrug autonom. În vreme ce constituția din 1977 hotăra că okrugurile autonome sunt subordonate regiunilor și ținuturilor, această prevedere a fost revizuită în 1990, când s-a hotărât că districtele (okrugurile) autonome au o dublă subordonare: la primul nivel direct RSFS Ruse și la al doilea nivel regiunilor și ținuturilor cărora le fuseseră subordonate până în acel moment.

Evoluție în timp[modificare | modificare sursă]

În 1990 existau zece districte autonome în cadrul RSFS Rusă, iar numărul lor a scăzut la șase în zilele noastre. Statutul lor din zilele noastre este trecut în paranteze.

Vezi și[modificare | modificare sursă]