Discuție Proiect:Programe educative

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 6 ani de Strainu în subiectul Articole despre cultura arabă

Articole despre cultura arabă[modificare sursă]

După cum știu unii dintre voi, am reușit să luăm legătura cu cadrele didactice ce au organizat în ultimii ani scrierea de articole despre cultura arabă. Doi dintre noi au avut ieri o întâlnire cu aceștia. Pun mai jos minutele întâlnirii. Orice observații sunt binevenite,

Proiectul în trecut[modificare sursă]

Studenții care participă la program sunt cursanți la masteratul "Spațiul islamic: societăți, culturi, mentalități" - coordonatori: prof. dr. habil. George Grigore și prof. dr. Luminița Munteanu) - din cadrul Facultății de limbi și literaturi străine, Universitătea din București. Ei provin, în mare parte, de la secțiile de arabă, persană și turcă. Au de făcut un referat pe un subiect la alegere din spațiul islamic care trebuie predat la început de ianuarie, urmând să fie evaluate după cel puțin o săptămână (timp în care comunitatea să poată marca articolele cu etichetele corespunzătoare stării articolului). În trecut existau două proiecte, însă s-a renunțat pentru a favoriza un conținut mai bun calitativ.

Problemele întâlnite țin de lipsa de experiență a studenților cu privire la editarea pe Wikipedia (nerespectarea manualului de stil al Wikipediei), graba de a-și face tema, copierea de conținut fără atribuire corectă și neurmărirea articolului după terminarea proiectului. Trebuie menționat că racolarea de editori nu este o finalitate urmărită de proiectele educaționale ale comunității Wikipedia, rata de retenție fiind rareori mai mare de 1%.

Proiectele sunt punctate și în funcție de respectarea criteriilor Wikipedia (lipsa etichetelor de avertizare din articol).

Proiectul în viitor[modificare sursă]

Reprezentanții Wikipediei au fost invitați la primul curs din noul an universitar, miercuri 18 octombrie 2017, între 18-20, la Centrul de Studii Arabe, obiectivul vizitei fiind de a familiariza studenții cu editarea pe Wikipedia. Vom oferi câte un flyer cu câteva informații de bază despre editarea pe Wikipedia. Printre subiectele care ar trebui menționate se numără:

  • informații generale despre editare și politici ("regulile casei")
  • cum se poate șterge un articol (dacă se dorește schimbarea subiectului)
  • categorisirea paginilor (de revizuit structura existentă până atunci)
  • o temă generală în care să se încadreze subiectele referatelor (?)

O idee care a avut succes în trecut pe Wikipedia a fost organizarea de concursuri. Putem să facem la fel și aici, oferind 1-3 premii simbolice (diplomă + o carte, de exemplu). Ar fi nevoie din partea dvs. de sugestii asupra unor premii de interes pentru acești studenți.

Pentru a putea organiza așa ceva, ar fi nevoie de o minimă organizare pe Wikipedia. Vă dau aici ca exemplu pagina proiectului de traduceri de la UAIC pe care îl derulează anul acesta un cadru didactic de acolo. O asemenea pagină este necesară pentru ca studenții să îsi poată înscrie articolele în concurs. De asemenea, pentru a încuraja interacțiunea cu comunitatea, o parte din punctaj s-ar putea acorda pe baza votului celorlalți wikipediști (acest lucru neinfluențând nota de la master).

Proiectul de traduceri[modificare sursă]

Studenții de la cursurile de traducere - susținute de conf. dr. Laura Sitaru și lect. dr. Ovidiu Pietrăreanu - (ciclul de licență, anul III și ciclul de master) ar putea primi ca teme traduceri de articole de calitate și articole bune (cele două categorii principale pentru evaluarea articolelor pe Wikipedia) din Wikipediile în arabă (AC, AB), persană (AC, AB) și turcă (AC, AB). Proiectul necesită pregătire, fiind nevoie de o selecție a articolelor (să nu existe sau să fie slab dezvoltate în română, să fie accesibile pentru nivelul studenților etc.) și o împărțire a muncii corespunzătoare. Ar fi bine ca munca pregătitoare să aibă loc pe Wikipedia în măsura posibilului pentru a primi feedback din partea comunității cu privire la selecția articolelor.

Vă încurajăm să urmăriți evoluția proiectului de la UAIC și eventual să intrați în contact cu persoana de contact de acolo. Schimbul de experiență este esențial pentru a nu repeta problemele întâmpinate de alți utilizatori care folosesc Wikipedia într-un mod asemănător.

Dacă doriți să încercați acest proiect, vă rog să ne spuneți și vom face tot posibilul să vă ajutăm cu implementarea.

Alte aspecte[modificare sursă]

Este recomandabil ca, în cazul în care vă creați o pagină de proiect, să vă alegeți un nume de utilizator pe care să-l folosiți pentru a o edita. În acest fel editorii care se ocupă de patrularea schimbărilor de pe Wikipedia pot identifica ușor editările dvs.

În cazul în care doriți să cereți sfaturi, o puteți face la Cafenea.

De asemenea, trebuie subliniat faptul că pe Wikipedia toți editorii importanți sunt voluntari și că în acest moment nu suntem organizați într-o organizație formală. De aceea, orice protocol de colaborare poate fi semnat numai în nume propriu, însă putem obține un endorsment din parte Wikimedia Foundation, entitatea ce deține marca Wikipedia (dar care nu intervine asupra politicii editoriale).--Strainu (دسستي‎7 octombrie 2017 17:41 (EEST)Răspunde

Prezentare[modificare sursă]

Am fost aseară la cursul respectiv și am prezentat slide-urile de aici (în engleză, datorită lipsei de timp) și le-am dat acest cheatsheet (sursa, se deschide cu Scribus) ce acoperă atât partea de editor vizual, cât și de wikitext. Le-am promis de asemenea premii dacă își aduc articolele la nivel de AB/AC--Strainu (دسستي‎19 octombrie 2017 16:58 (EEST)Răspunde