Discuție:Vladimir Ilici Lenin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Secrete financiare[modificare sursă]

Un editor anonim a șters această secțiune, lăsînd următorul mesaj:

exista dovezi cu privire la "exproprierile revoluționare"? wikipedia nu trebuie sa raspandeasca zvonuri...

Pînă la clarificare, am restaurat secțiunea și am adăugat notița corespunzătoare. Iulian U. 17 octombrie 2005 00:16 (UTC)

Da, exista. Pentru lămuriri suplimentare citiți cartea lui Dmitri Volkagonov "Lenin: A New Biography". (Cred că a fost tradusă și în românește. Din păcate nu vă pot spune editura și titlul în limba română). Generalul rus D. Volkagonov a fost șef al Arhivelor CC al PCUS și în această calitate a avut acces la Fondurile Speciale, inaccesibile istoricilor sovietici. In cartea sa a demitizat figura de revoluționar a lui Lenin, discutând toate subiectele "fierbnți": sursele financiare ale partidului și ale lui Lenin, triunghiul conjugal Lenin-Innesa Armand-Krupskaia, modul în care germanii i-au finanțat pe bolșevici în vederea scoaterii Rusiei din război, transportarea în vestitul tren blindat a capilor bolșevici de-a latul Europei aflate în război până în Finlanda, etc. Toate subiectele considerate de istoricii și activiștii sovietici drept "propagandă dușmănoasă" s-au dovedit în final adevăruri stânjenitoare pentru regim, dovezile fiind dezvăluite publicului larg rus de chiar cel care le-a avut în custodie.

Vali. 17 octombrie 13:25 (UTC)

Scopul unei carti filosofice[modificare sursă]

Se poate mentiona in articol că scopul unicei cărți filosofice a lui Lenin era acela de a provoca o polemică?--5.15.15.41 (discuție) 24 mai 2015 00:28 (EEST)

Lenin și sexualitatea[modificare sursă]

Lenin a combătut principial promiscuitatea sexuală ca fiind străină spiritului proletar dar și ascetismul sumbru (Victor Săhleanu, Omul și sexualitatea, p. 67). As insera aceasta afirmație in articol, dar nu funcționează tagul ref.--93.122.250.169 (discuție) 16 februarie 2019 01:29 (EET)

Evreu[modificare sursă]

Lenin a avut un singur bunic evreu, bunic care se convertise la creștinism. Deci eticheta că religia lui ar fi fost iudaism nu se susține. Tgeorgescu (discuție) 2 decembrie 2019 23:21 (EET)