Discuție:Primul conciliu de la Niceea

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Legătură moartă[modificare sursă]

În timpul mai multor rulări automate ale robotului următoarea legătură externă a fost găsită indisponibilă. Verificați dacă legătura este într-adevăr indisponibilă și reparați sau înlăturați legătura, după caz!

--MihaitzaBot 5 februarie 2007 14:38 (EET)[răspunde]

Neutralitate[modificare sursă]

N-as vrea sa supar pe nimeni dar, este indoielnica neutralitatea articolului. autorul numeste automat invataturile antitrinitare "erezii" (vezi Arie). a numii orice fel de gandire care nu este ortodoxa ca eretica este deja anacronic si total neadecvat. exista o serie de denominatiuni, vechi si noi, unitariene, antitrinitare. Toti sunt eretici? Multumesc.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 85.186.19.120 (discuție • contribuții).


...........................................................


Termenul de "erezie" vine din grecescul αιρεσις, hairesis (de la αιρεομαι, haireomai, "a alege [ceva]", "a opta [pentru ceva]"), care înseamnă a face o alegere din tot, a se rupe de totalitate - de întregimea învățăturii celei drepte, și de trupul Bisericii celei adevărate. Erezie și eretic sunt cuvintele pe care le folosește Irineu de Lyon în scrierea sa Contra Haereses (Împotriva tuturor ereziilor) pentru a descrie învățătura și pe cei care se opun Bisericii creștine, în opoziție cu poziția ortodoxă (de la ortho- "dreaptă" + doxa "gândire/credință") a Bisericii creștine.
Aceeași filieră etimologică exploatează în zilele noastre teologul grec Christos Yannaras atunci când spune : "Erezia înseamnă a te opri numai la o parte din întreg și a o absolutiza, a o lua drept întregul în ansamblul lui. Cred că cea mai bună definiție a ereziei este aceasta: absolutizarea relativului și relativizarea absolutului." [1].
  1. ^ Christos Yannaras, Ortodoxie și Occident, Ed. Bizantină, București, 1995, p. 73-74.

Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 87.16.133.225 (discuție • contribuții).

Termenul este folosit pe larg de teologi și istorici. Din punctul de vedere al Wikipediei el este descriptiv, nu normativ. Vedeți Erezie#Viziunea istoricilor religiei. Tgeorgescu (discuție) 18 februarie 2017 04:49 (EET)[răspunde]

M. Crusii Turcograeciae libri VIII, p.  204 (Annotationes): Et. in Ep. ad. me 27.  Nov. 1575 "Nicaea", inquit, "Metropolis adhuc, sed absque Episcobatibus. Cujus Metropolita 30  Mai mihi dixit, in urbe N. tres Ecclesias esse, 1.  tes Panagias hoc est Mariae (juxta quam amplissimus locus videator, in quo concilium fuerit), 2.  ton agion Theodoron 3.  tou agio Georgiou" = Le  Quien, Oriens christ. I, p.  604 --Methodios (discuție) 4 iunie 2016 20:25 (EEST)[răspunde]