Discuție:Podul Faidherbe

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fost articol de calitate Podul Faidherbe a fost un articol de calitate. Puteți să vă uitați la legăturile aflate mai jos, în istoricul articolului, pentru a găsi pagina nominalizării, și să aflați de ce a fost retrogradat.
Acest articol a ocupat locul I la secțiunea științe, în cadrul ediției din septembrie 2006 a concursului de scriere.


Articolul este propus pentru următoarele motive.

1. Majoritatea articolelor despre poduri (în Wikipedia română oricum nu sunt multe) se limitează la a prezenta doar podul ca construcţie. Articolul Podul Faidherbe caută să prezinte modul în care s-a ajuns la construcţia podului, de ce era necesar, ce se întâmpla înainte ca podul respectiv să existe, ce probleme s-au ridicat cu privire la realizarea podului (finanţare, proiectare etc.).

2. Articolul se ocupă de problemele podului şi după realizarea lui, în special cele legate de reabilitatea podului.

3. Articolul prezintă o problemă care ar putea prezenta interes pentru cititorii de limbă română, anume legenda cu podul peste Dunăre care a ajuns în Senegal. Deşi există materiale bibliografice (citate în articol) care infirmă legenda, ea totuşi persistă.

4. Păstrând tonul neutru cerut de Wikipedia şi neintrând în discuţii, articolul ar trebui să dea totuşi de gândit unor persoane cu responsabilităţi în România, asupra modului în care sunt privite problemele în altă ţară, de data asta comparaţia făcându-se nu cu o ţară din occidentul Europei, ci cu o ţară africană, pe care unii Români o consideră mult în urma României.

  • Senegalul a reuşit să înscrie podul Faidherbe pe lista patrimoniului UNESCO. Podul Anghel Saligny, peste Dunăre, a reprezentat o lucrare de mare tehnicitate atunci când a fost realizat. Dar nimeni în România nu s-a gândit măcar să îl înscrie pe lista monumentelor istorice. Poate că articolul trezeşte pe cineva.
  • În momentul reabilitării podului, Guvernul din Senegal a pus condiţia expresă ca podul să fie refăcut conform specificaţiilor iniţiale. Astfel, grinzile care trebuie înlocuite trebuie înlocuite cu unele noi identice. Aspectul modului nu este deloc afectat de reabilitare. Poate că cineva din România va constata că pe pilele podului lui Anghel Saligny s-a mai construit câte un pod la dreapta şi la stânga celui iniţial. Cele două construcţii noi nu au nimic comun cu concepţia tehnică a lui Saligny. Imaginea construcţiei hibride existente la Cernavoda nu mai spune nimic despre nivelul tehnicii româneşti de acum 100 de ani. Poate că articolul reuşeşte să facă pe cineva să reflecteze asupra respectului cu care sunt păstrate realizările generaţiilor trecute de ingineri în Senegal şi în România.

Consider că articolul merită să fie propus ca articol de calitate, pentrucă pe lângă informaţii, are măcar potenţialul de a genera un nou mod de gândire.

Afil 30 octombrie 2006 21:21 (EET)[răspunde]

Langue de Barbarie[modificare sursă]

Langue de Barbarie are 40km (nu 600 (!) ca in articol) si nu are nici o legatura cu Nouadhibou din Mauritania. Vezi http://www.recherches-africaines.net/document.php?id=344 , cap 1.1 Sandokan 25 ianuarie 2008 11:31 (EET)[răspunde]

Se poate vedea f clar si pe google earth sau google maps (http://maps.google.com/?ie=UTF8&om=0&ll=15.953407,-16.446533&spn=0.63643,0.925598&t=p&z=10)
Presupun că deja cunoaşteţi cum funcţionează Wikipedia: dacă puteţi corecta greşelile sînteţi binevenit s-o faceţi. — AdiJapan  26 ianuarie 2008 11:35 (EET)[răspunde]