Discuție:Masacre în Transilvania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial/Arhiva 2007-2020

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.

Albrecht Dezsö[modificare sursă]

altii au participat la masacrele? Daca n-aveti dovezi, trebuie sa sterg pasajele respective. Veridicus Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 147.142.186.54 (discuție • contribuții).

Acest comentariu pe care l-am mutat aici a fost adus de la: Format:De făcut/De făcut.
-- GEO dialog 13 februarie 2007 13:53 (EET)Răspunde
În articol sunt indicate sursele și bibliografia recomandată în cazul în care doriți să aflați mai multe. Oricum există tone de documentație pe marginea subiectului. --R O A M A T A 2007 mesaj 13 februarie 2007 14:07 (EET)Răspunde

Totusi: despre care carte vorbesti? Sunt curios, pentru ca sint niste acuzatii foarte importante si greve. Daca n-ai informatii precize, trebuie sa gandem, ca cineva vrea numai sa emotionalizeze cititorii. Veridicus Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 147.142.186.54 (discuție • contribuții).

Vedeți, de exemplu Raoul Șorban - Invazie de stafii. Este foarte clară. Mai există și alte titluri. Este vorba de informații clare, bazate pe surse, nu dorește nimeni să fabricăm evenimente. Din păcate aceste evenimente au avut loc. --R O A M A T A 2007 mesaj 13 februarie 2007 15:50 (EET)Răspunde

Da pentru Sorban fiecare maghiar este un fascist si horthyst. El nu face nici o distinctie. Chiar pe Miko il zice ca a fost antiroman si horthyst. Dar de pilda istoricul Virgil Pana din Tg. Mures zice ca Miko a fost pe partea stinga a spectrului politic. Nu cred asadar ca Sorban este o sursa credibila. Chiar istoricianul american R. Braham a scris ca Sorban a inventat o serie de lucruri despre ajutarea evreilor din Transilvania. Din care aproape nimic nu-i adevarata. Si stim foarte bine, ca Sorban si a cooperat cu Securitatea. Nici asta nu este ceva, sa intareasca credinta in ceea ce el scrie. Da chiar daca Albrecht si altii ar fi fost nationalisti, horthysti, sau fascisti - nici asta nu este, de fapt, o dovada, ca el sau ei ar fi participat local si cu miinile ele sau macar cu porunci la uciderea amintite. De aceea: n-ar fi mai bine, mai convingator, daca ati sterge partile amintite? (Sa nu zici, ca nimic nu vreau sa cred: stiu ca contele Wass a fost condamnat in 1946. Chiar daca maghiarii nu cred ca a fost vinovat: pina cind sententa nu este revizata, condamnatia lui este valabil. Asadar ca este legitim sa ramine numele aici. Da, pe altii ar trebui sa iei de pe lista - ca sa fii credibil) VeridicusAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de 147.142.186.54 (discuție • contribuții).

Am reformulat fraza în discuție, până la clarificarea informației va rămâne doar că au fost acuzați. Așa cred că este mai corect. Legat de Wass nici nu se pune problema, a fost și condamnat. --R O A M A T A 2007 mesaj 13 februarie 2007 17:21 (EET)Răspunde

- Merci! Asa este mult mai convingator. Nu cred ca oricine as avea ceva incotro. Veridicus Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 129.143.4.67 (discuție • contribuții).

OK. --R O A M A T A 2007 mesaj 13 februarie 2007 18:37 (EET)Răspunde

Valoare de adevar[modificare sursă]

Nu vad ce valoare de adevar poate avea aceasta pagina de internet din moment ce orice persoana poate avea acces la modificarea ei. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 89.123.72.80 (discuție • contribuții).

Valoarea de adevăr dată de ceea ce se numește Legea lui Linus. Pentru o explicație asupra proiectului, vă rog, citiți Ajutor:Bun venit. Pentru o discuție mai aprofundată asupra proiectelor open-source, citiți, și "Catedrala și Bazarul" al lui Eric S. Raymond. Articolele din ro:wiki nu au fost expertizate încă de studii independente, dar cele de pe en:wiki au fost, având o corectitudine comparabilă cu cea din suratele comerciale. --Xanthar 13 iulie 2007 01:35 (EEST)Răspunde

Probleme mari[modificare sursă]

La toate crimele și holocaustul împotriva populației românești din teritoriul Transilvaniei de Nord au participat, conform unui plan comun de exterminare, Armata Regală Ungară, prin unități și sub-unități dislocate în teritoriu, coordonate de Biroul 2 al Marelui Stat Major, Magyar Kiralyi Rendorseg, Poliția regală maghiară, instalată în toate capitalele de județ și în orașele de subordonare județeană; secția specială din Căpitănatul general al poliției, Kozbiztonsagi Osztaly sau secția siguranței publice; corpul detectivilor și serviciul de apărare al statului Allamrendeszeti Osztaly. Tot acest eșafodaj a fost sprijinit activ de mai multe organizații paramilitare/teroriste și etnici maghiari (localnici - informatori și uneori participanți la operațiuni). - Plan comun de exterminare????? Holocaust???? Pentru numele lui Dumnezeu, vorbim aici de câteva (puține) mii de morți, nu de câteva milioane. Vorbim de acțiuni izolate ale poliției/armatei de ocupație din zonele ocupate sprijinite de anumiți localnici și uneori tolerate de guvern în timp de război - în nici un caz de acțiuni orchestrate atent și realizate cu scop de exterminare! Dacă scopul era exterminarea populației românești, și organizarea era făcută în felul descris mai sus, nu mureau câteva mii, ci câteva miloane de oameni - Ungaria avea resurse pentru genocid - și a realizat un genocid, prin transportul de evrei în lagărele de exterminare naziste, în aproximativ aceiași perioadă. Să vorbești despre acțiuni coordonate este ilogic, ce naiba - retorică ultra-naționalistă pe care niciun om nu o poate crede. Au fost crime de război, care trebuie amintite și comemorate, nimic mai puțin și nimic mai mult - nu trebuie să amplificăm acțiunile astea în surse de xenofobie stupide prin denaturări și hiperbole care fac de rușine proiectul. --Xanthar 13 iulie 2007 01:35 (EEST)Răspunde

"18 septembrie 1940 - Masacrul din Gheorgheni, 58 de români decapitați în centrul orașului românesc Gheorgheni, Harghita. De atunci orașul are o populație majoritară ungurească." să întelegem că la aceea dată Gheorgheniul avea populație de 115 și după eveniment au rămas 57 maghiari, sau românii erau cu 57 mai mulți și așa au "răsturant balanța", sau poate că populația totală era de 59? Mă îndoiesc ca autorul ar știi unde e Harghita pe hartă, să nu spun Gheorgheniul.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 92.84.7.79 (discuție • contribuții).

PDVN[modificare sursă]

Oare de ce articolul din engleză (en:Anti-romanian massacres in north transylvania, 1940-1944) este atât de contestat?--Andynomite 1 septembrie 2007 18:07 (EEST)Răspunde

Legături externe[modificare sursă]

Atrag atenția că articolul ar trebui să trateze incidente din perioada 40-44, iar nu evenimente recente. Spre exemplu, legătura spre știrea legată de vandalizarea bisericii din Ungaria de acum câteva luni, ar fi mai potrivită la articolul Anti-Românism (sau un altul mai potrivit), aici nu prea își găsește locul. --R O A M A T A mesaj 20 octombrie 2007 22:05 (EEST)Răspunde

Oribil[modificare sursă]

„Surse” aruncate cu lopata, fără legătură cu subiectul. Ton inflamator, specific România Mare. Ce-i asta, ne transformăm în gazeta de perete a PRM? Iulian U. 20 octombrie 2007 21:13 (EEST)Răspunde

  • Am scos în întregime secțiunea cu cifre, intitulată „Pogromurile horthyste”, pentru că nu găsesc de unde sînt scoase acele cifre. Probabil din burta cuiva.
  • Am mai scos afirmația potrivit căreia ar fi existat un „plan comun de exterminare” a românilor din Transilvania; în așteptarea unei surse.
  • Am scos link-urile către conținut șovin, de ex. toate clipurile de pe YouTube cu Mircea Dogaru. De asemenea am eliminat o grămadă de link-uri moarte, sau pur și simplu irelevante, de ex. cel cu biserica românească incendiată (care e o întîmplare foarte recentă)

Deși articolul are nevoie de intervenția unui istoric adevărat și echilibrat, cred că acum arată mult mai bine ca înainte. Acestea fiind zise, mă duc să mă spăl pe mâini :-) Iulian U. 21 octombrie 2007 00:22 (EEST)Răspunde

Aita Seacă[modificare sursă]

Se pare ca in legătura cu Aita Seacă s-au cam schimbat rolurile adevărate. Se spune că: "26 septembrie 1944 - în comuna Aita Seacă din județul Covasna 13 localnici români au fost uciși de soldați unguri".

In Aita Seacă au fost executati pe 26 septembrie 1944 localnici maghiari (secui) de catre "unitățile de voluntari" ale lui Gavrilă Olteanu. Și nu invers. Acesta este un fapt necontestat. Ceeea ce este contestat: unii localnici români susțin, că localnicii maghiari ar fi ucis soldați români (vănatori de munte) in retragere, după ce aceștia au fost bulversați pe 4 septembrie de o unitate germano-maghiară înzestrat cu tancuri. Localnicii maghiari susțin ca soldații români au pierit in luptele cu armata germano-maghiară in afara localitații (13 soldați români și un soldat german). Pe această temă avut loc mai multe procese care au durat circa 10 ani.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 78.50.221.180 (discuție • contribuții).

Cert este că aceste crime sau produs(cu sau fară recunoasterea celor care au sters din articolele)Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Crana~rowiki (discuție • contribuții).

Deci cum rămâne cu acele "13 localnici români" din Aita Seacă care de fapt au fost etnici maghiari? Ma tem ce rândul trebuie șters sau trecut într-o listă unde etnicii maghiari și nu cei români au fost masacrați. Pentru lista numelor celor 13 victime (toate nume tipic maghiare) vezi [1].Mattori 17 mai 2008 01:15 (EST)

Ceva nu este în regulă cu asta, pentru că Gheorgheni a avut întotdeauna o majoritate maghiară. În 1941, aici a trăit 10673 maghiar și numai 139 român.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 89.137.147.168 (discuție • contribuții).

Maghiarii numai după 1944 au ucis evreii.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 89.137.147.168 (discuție • contribuții).

Afirmație eronată. În Târgu Mureș pe actuala stradă Bodoni Sandor, unde a funcționat fabrica de cărămidă, a fost înființat de autoritățile maghiare, care administrau orașul după 1940, un lagăr de concentrare/ exterminare a peroanelor de credință iudaică. Aici au suferit și au murit oameni nevinovați care nu aveau nici o vină că religia lor era dezavuată de guvernul de la Budapesta. La apropierea trupelor sovietice "În 1944 mai-iunie 7700 de evrei au fost deportați din Târgu Mureș și zona înconjurătoare, 5900 dintre ei nu s-au mai întors acasă". Deportările au fost mai ales în direcția Auschwitz. Citatul este de pe pagina https://izraelsarokms.ro/hir_detailro.php?id=65&pg=1& a comunității din Târgu Mureș. Oricine poate vedea la adresa susmenționată monumentul ridicat de comunitate în memoria celor masacrați.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Alexandru Bogdan din Targu Mures (discuție • contribuții).

Ditrău[modificare sursă]

În comuna Ditrău pădurarul nu a fost ucis, pentru că a fost român, ci pentru că a fost pădurar și niște locuitori a avut probleme cu el în cazul acestuia. Bunicul meu locuiește acolo și a văzut uciderea lui. De aceea asta nu prea este o "masacre" antiromâneșt. --Szabi237 (discuție) 23 februarie 2010 16:21 (EET)Răspunde

Am sters linia - oricum era vorba de un singur om si ca sa nu existe discutii viitoare am renuntat la ea mai ales ca acum avem un "martor ocular". Dar si referinta ta adaugata cu titlul "De unde atata ura?" era de prost gust. Mai mult era vorba despre hotararea unei instante de judecata, dar am dat prioritate bunicului. Vezi ca nu e chiar asa de multa ura? Plus ca tonul articolului e super decent, fiind corectate pe parcurs unele expresii care ar fi putut ofensa maghiarii. Numai bine.--Corina Oroian (discuție) 23 februarie 2010 20:07 (EET)Răspunde
Nu te supărați, dar eu nu am adăugat nici o referință. --Szabi237 (discuție) 26 octombrie 2010 17:13 (EEST)Răspunde

Categorie: Masacre antiromânești[modificare sursă]

Articolul se referă la perioada 1940-1944, referitor la crimele comise de ungurii ocupanți (și complici ai lor) contra românilor. De ceea este inclus în categoria Masacre antiromânești.BAICAN XXX (discuție) 30 ianuarie 2012 16:32 (EET)Răspunde

Articolul se referă la perioada 1940-1944, referitor la crimele comise de către maghiari, români, nemți sau ruși împotriva civililor din Transilvania. Citiți mai atent referințele, bibliografia. ErdKo 30 ianuarie 2012 18:26 (EET)

Propunere (tema paralela & titlu)[modificare sursă]

(Cu figyelem deosebit colegilor ErdKo etc.) Acest articol este dedicat unor acțiuni abominabile făptuite de autoritățile Ungariei regentului Nicolae Horthy, acțiuni la care au participat și civili, sau acțiuni civile dirijate și tolerate de autorități împotriva minorităților … română și evreiască, precum și împotriva maghiarilor solidari cu acestea ("trădători", "hazaáruló", în concepția oficială a timpului). De aceea, titlul ar trebui să fie mai precis decât cum e acum. În ceea ce privește menționarea unor fărădelegi și atrocități comise de etnici români, în chip de răzbunare, împotriva unor maghiari (asupra căror mențiuni insistă de ex. harnicul nostru coleg ErdKo să fie adăugate prezentului text ca o completare): includerea lor ar fi adecvată în cuprinsul unui alt articol, care să aibă drept scop trecerea în revistă a actelor de prigoană și atrocități vizând terorizarea populației maghiare sau de limbă maghiară de pe teritoriul României (sau și de pe alte teritorii, în caz că articolul va avea ca subiect asemenea acte comise și în Serbia, Croația, Ucraina, Slovacia și Austria). Orice articol de la Wp. se cuvine să se întemeieze pe legături logice (faptice, cronologice etc.) între elementele conținute și să nu rămână doar inseilare de "petice". Cu salutări cordiale și aleasă considerațiune. -- Avit0h0l (discuție) 3 februarie 2012 13:19 (EET)Răspunde

Tizes Szervezet[modificare sursă]

Era o organizatie comunitara, nu paramilitara. vezi: A Kolozsvári Tízes Szervezet ErdKo 6 mai 2012 14:43 (EEST)