Discuție:Marea Unire

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Marea Unire este un subiect de care se ocupă Proiectul Istoria României, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre aspectele istoriei României Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
TopAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa top pe scala de importanță.

Copiat de la Discuție Utilizator:Lucian GAVRILA#Întrebare.--投げ (discuție) 23 martie 2019 18:48 (EET)[răspunde]

Bună seara,

Îmi puteți spune și mie vă rog, în ce mod este legată Marea Unire (astfel cum este definită în articol "procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România") în mod inexorabil de Iuliu Maniu ?

Mulțumesc anticipat. --投げ (discuție) 21 martie 2019 20:19 (EET)[răspunde]

Mutat de la Discuție Utilizator:投げ#Marea Unire.--投げ (discuție) 23 martie 2019 18:45 (EET)[răspunde]

Bună seara! Nu doresc să intru cu dumneavoastră într-o polemică. A-l îndepărta pe Iuliu Maniu, înseamnă revenirea la teoria „dreptului cuceritorului”, care nu are niciun sens aici. Dacă nu vă place forma pe care am stabilit-o astăzi, sunteți liber să o modificați. Cu stimă, Lucian GAVRILA (discuție) 21 martie 2019 21:56 (EET)[răspunde]

Vă salut ! @Lucian GAVRILA: am recitit textul și acum mi se pare că expresia "Marea Unire este legată inexorabil de personalitățile ... X, Y, Z" este de fapt, cât se poate de nepotrivită. Dacă o limitezi la esență faci un lucru nedrept și care conduce la interpretări, dacă o lungești prin menționarea unor nume care cu dreptate și cinste ar merita să stea la locul potrivit, tot nu o poți face suficient de atotcuprinzătoare. Mai degrabă ar trebui scoasă și textul ar putea fi astfel reformulat:

Încheiată de facto la 1 decembrie 1918 odată cu unirea Transilvaniei, Marea Unire a impus eforturi necesare recunoașterii ei diplomatice, pe parcursul următorilor ani.

Opinii ?--投げ (discuție) 22 martie 2019 22:12 (EET)[răspunde]

Mi se pare o soluție excelentă. Cred că sunteți de acord să o transpunem în text. Cu stimă, Lucian GAVRILA (discuție) 22 martie 2019 23:23 (EET)[răspunde]