Discuție:Istoria Bălțiului

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Plural?[modificare sursă]

Aricolul Istoria Bucureștiului începe astfel: Istoria Bucureștilor acoperă evenimentele importante petrecute în acest ținut, din cele mai vechi timpuri până în epoca contemporană., în concordață cu titlul cărții lui Constantin C. Giurescu: Istoria Bucureștilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, București 1966., și a altor cărți citate în articolul București.

Am făcut introducerea pentru că București este o formă de plural, ca și Bălți. De aceea, titlul Istoria Bălțiului sună ciudat, ar trebui Istoria Bălților. Sau, pentru a elimina orice dubiu, Istoria orașului Bălți.--Miehs (discuție) 20 decembrie 2010 20:40 (EET)Răspunde

Bine, voi examina propunerea în câteva zile. --Sandhu (discuție) 21 decembrie 2010 11:54 (EET)Răspunde

Bălți sau Bălții sau Bălțiul - ESTE ori SUNT un oraș mare?[modificare sursă]

Extras dintr-un articol:

Denumirea orașului - BĂLȚI - face parte din grupa toponimelor românești la numărul plural cu formă-tip nearticulată (ex.: București, Galați, Cernăuți etc.). În calitate de subiecte denumirile geografice gen Bălți, Iași, Vulcănești, Florești se articulează, iar acordul predicatului se face gramatical: „Bălții sunt în nordul Republicii Moldova”. Prin urmare , construcțiile cu asemenea toponime nearticulate (ex.: „Bălți este un municipiu în plină dezvoltare.”) sunt greșite. Nu se articulează denumirele geografice din această clasă când au determinative: municipiul Bălți, orașul Florești, Județul Fălești, sectorul Buiucani etc.
Afirmând că din variantele Bălți sunt (este) un oraș și Bălții sunt un oraș, preferabilă este cea de a doua. Dar în „Gramatica normativă: 77 de întrebări - 77 de răspunsuri” de G. Guță, apărută în editura Dacia din Cluj-Napoca, în 1994 se menționează: „Fără a fi greșită gramatical, varianta cu articolul și acordul la plural (Bucureștii sunt capitala țării) este învechită. În plus ea reflectă deformat realitatea (nu sunt mai mulți București)”. Același autor ne sugerează și varianta optimă: articularea la singular a toponimelor plurale. Deși la mijloc e o tendință nouă, ea este foarte puternică, preconizând că această tendință este intens încurajată, dat fiind că grație ei se elimină contradicția conținut-formă (conținut de singular, formă de plural), dându-se o justificare logică acordului gramatical. Deci varianta Bălții sunt un oraș - este acceptabilă, iar varianta Bălțiul este un oraș - recomandabilă, căci este corectă atât sub aspectul formal, cât și gramatical, al conținutului, al logicii.

Sursa: Pohilă, Vlad. BĂLȚI sau BĂLȚII sau BĂLȚIUL - ESTE ori SUNT un oraș mare?. - In: Patria tânără, Nr. 25 (41), 1 iulie 1995, pagina 16.
Vezi, dacă reușești: București este capitala țării, Bucureștiul este capitala țării sau Bucureștii sunt capitala țării (o mare parte din fragmentul de mai sus a fost preluat din această carte). --Sandhu (discuție) 10 martie 2011 17:58 (EET)Răspunde