Discuție:Fărâmiță Lambru

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

aprilie 2024

Țigan sau rom?[modificare sursă]

Rrom sau țigan? Fărămiță Lambru s-a declarat mereu țigan! Așa cum și Voicu sau Johhny Raducanu, plus multe alte persoane refuză și azi să se autodenumească rromi, ci țigani, luptând pentru etnia lor. Rromii azi sunt văzuți de societatea actuală ca descendenți ai țiganilor care au abandonat tradiția și au dobândit tradiții occidentale, în special americane (comportament, vestimentație, cultura muzicale, etc) si/sau lumea interlopă de azi de tip occidental. În contra partidă dăm exemplul lui Tesla care azi este considerat sârb, pe motiv că nu s-a declarat vlah niciodată, cu toate că era interzis în acea perioadă să fie înregistrați ca românii. Deci având în vedere diferența că azi există doua tipare de comportament, ale rromilor și ale țiganilor total diferite, Lambru aparține țiganilor și nu rromilor. În plus în primele alegeri libere de după 1990 și până în 1997 au existat în democrația actuala liberală, organizații țigănești. sursa: https://adevarul.ro/locale/alexandria/povestea-faramita-lambru-ajuns-tiganul-acordeonist-partenerul-preferat-mariei-tanase-1_57f24d745ab6550cb83913fa/index.html Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 193.151.30.190 (discuție • contribuții).

Iată răspunsul Speranței Rădulescu, etnomuzicolog de marcă, la întrebarea „Țigan sau rom?”:
„Țigan. Eu am de-a face cu lăutarii care nu vor să fie numiți romi. Se supără. „Sunteți romi sau țigani?“, am întrebat-o pe o femeie din Olt. „Vai, noi suntem țigani, doamnă, nu suntem romi d-ăia care fură la televizor!“ Dar chiar așa: ați auzit de infractori țigani lăutari? Nici n-o să auziți vreodată.”
Sursa: http://adev.ro/pbeepm

Sergiu S. (discuție) 26 septembrie 2018 12:30 (EEST)[răspunde]

După cum observă și anonimul, termenul țigan a dispărut treptat prin anii 1990 din discursul public din cauza conotației peiorative (vezi sensul consemnat în DEX la numărul 3 al definiției), dar denotă în principal același lucru; pe când trăia Lambru, nu prea era răspândit. Confuzia acelei femei din Olt e cauzată de încercarea de a transfera sensul peiorativ și spre noul cuvânt, contaminându-l și pe el. Nu avem de ce să citim prea multe în ea. —Andreidiscuție 25 octombrie 2018 13:38 (EEST)[răspunde]