Discuție:Coloana Infinitului

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Coloana Infinitului este un subiect de care se ocupă Proiectul Monumente istorice, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre monumentele istorice din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
MedieAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa medie pe scala de importanță.

Logo CEE Spring
Logo CEE Spring
Acesta este unul din articolele înaintate la listele de articole pe țări în cadrul concursului Wikimedia CEE Spring 2017, care se referă la un subiect din România, secțiunea Monumente

Vă rog să tineți cont că opera se numește "Coloana Infinită" și nu "Coloana Infinitului", intrucât ea nu este închinată infinitului, ci eroilor români ai primului război mondial. Dovadă o face însăși faptul că ea se numește "Coloana fara sfârșit", și chiar numele ei tradus sugerează acelasi lucru, "The Endless Column". Dacă acest articol face obiectul de lucru al WikiProiectului România, o încercare de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România, atunci sugerez să nu promovați incultura, sau mai bine zis "cultura falsa". Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 79.115.135.249 (discuție • contribuții).

Interesant este că denumirea Coloana infinită are sub 5000 de rezultate și apare în special în legătură cu Nichita Stănescu, în timp ce Coloana infinitului are peste 30000 de rezultate. Oare așa de multă lume se înșală? Pentru a tranșa această chestiune (tind să vă dau dreptate, din moment ce și Iorga îi spunea așa, dar...) puteți să indicați o sursă care spune clar că denumirea „Coloana infinitului” este greșită? --Turbojet 6 februarie 2009 20:07 (EET)[răspunde]

Da, e un adevăr groaznic și trist. S-a perpetuat greșit o denumire a unui monument de o asemenea importanță. Ceea ce e și mai grav este că până și dvs. aveți îndoieli despre acest subiect. De ce s-ar numi "Coloana Infinitului", atât timp cât numele ei dat de Brâncuși este "Coloana fără sfârșit", adica coloana nesfârșită, infinită? Nu este închinată infinitului. Ci eroilor noștri, ai primului război mondial, al caror număr este atât de mare încat pare a fi un infinit. Deci este o coloană infinită, de eroi. E chiar logic. Și nu înțeleg de ce vă miră faptul că foarte, foarte multă lume se înșală. Lumea spune "mușchetar", crezând că poate vine de la substantivul "mușchi", în loc de "muschetar", care vine de la substantivul "muschetă", arma pe care o folosea un muschetar. De asemenea, fructul care seamănă cu portocala, însă este amar și are coaja galbenă, cum se numește? Pentru că lumea le spune "grefe". GREF, grefuri (grefi), s.n. (m.) Veche măsură de lungime egală cu a șaisprezecea parte dintr-un cot. – Din bg. greh. Corect este "grep". GREP, grepuri, s.n. Grepfrut. – Prescurtare din grepfrut. Și lista poate continua. La Radio România Actualități este, cel putin era, și asta timp de ani și ani de zile, o emisiune foarte scurtă, în fiecare zi, despre greșeli extrem de comune intrate în limbaj. Chiar și despre denumiri se vorbea din când în când. În concluzie, dvs. decideți ce faceți, însă trebuie să vă întrebați dacă trebuie promovat ceea ce lumea crede că știe sau ceea ce este adevărat și corect. E o decizie grea, știu. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 79.115.134.169 (discuție • contribuții).

Da, vă cred, dar pe Wikipedia „nu adevărul contează, ci verificabilitatea”. Nu contează ce spunem noi, cei care scriem pe Wikipedia, ci ce spun sursele. Dacă ați indica vreo sursă în care vreun ligvist (sau, mă rog, cineva cu autoritate în domeniu) a scris vreun articol în care să explice că una din denumiri este greșită și că trebuie folosită cealaltă, în secunda următoare ne conformăm. Altfel, ce spuneți dv. este considerată cercetare originală, iar poziția este considerată împotriva tendinței generale. De aia v-am cerut sursa. --Turbojet 9 februarie 2009 12:45 (EET)[răspunde]

Ma simt insultat, si de astazi mi-am pierdut orice incredere in acest proiect numit Wikipedia. „Nu adevărul contează, ci verificabilitatea”. Ceea ce mi se pare de-a dreptul odios. "Altfel, ce spuneți dv. este considerată cercetare originală, iar poziția este considerată împotriva tendinței generale." E aproape comic. "Impotriva tendintei generale." Deci daca nu vreti sa intelegeti ca aceasta opera, si poate nu singura, a lui Brancusi a fost redenumita de comunisti pentru a-i schimba intelesul, eu nu mai am ce spune. Nu gasesc nici un site cu un articol special, in afara de bloguri (http://ancachiser.wordpress.com/2008/09/25/659/), dar orice om cult va poate spune asta. E un fapt. Un adevar stiut. Dar asa e, nu conteaza adevarul. Conteaza ca denumirea a ramas schimbata de comunisti si ca este perpetuata. Dar asat e tendinta generala, nu? Si nu putem fi impotriva acestui lucru. O zi buna. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 79.115.134.252 (discuție • contribuții).

Domnule, nu vă insultă nimeni. Ce vi se pare odios (și mie mi se pare) nu este „oul” meu, ci politicile (regulamentele) pe baza cărora funcționează Wikipedia. Explicația de ce e așa este că, deoarece nu se poate verifica competența persoanelor (nici a mea în tehnică, nici a dv. în cultură) suntem obligați să cităm sursele. Fără să vă jignim, înțelegeți, vă rog, că nu se poate lua în considerare ce spun utilizatorii, ci doar sursele. Asta de la Jimbo și en:wp citire, nu de la noi. Noi, deși oameni cu pretenții, n-avem niciun cuvânt aici, suntem simpli robi, scribi care copiază ce zic sursele. Fiți amabil și găsiți sursele alea care vă susțin afirmația: scrieri publicate undeva de Brâncuși, scrieri ale lui Iorga, sau așa ceva. Dar nu bloguri, deoarece nu acceptăm surse pe care oricine poate spune orice. De ce asta? Pentru că așa și eu mi-aș face un blog pe care aș spune că „Pământul e pătrat” și pe urmă aș veni pe Wikipedia și aș spune „pe blogul ăla se spune că...” - vedeți cum merge treaba? --Turbojet 9 februarie 2009 23:48 (EET)[răspunde]

Iertați-mă că mă amestec și eu în dispută. Numele meu este Ion G. Românu.

În timp ce Dvs. așteptați (ca să zic așa) mură în gură, eu m-am informat (deocamdată folosind doar internetul - dar mi-a fost suficient) și m-am lămurit.Pentru că AM VRUT să mă lămuresc. Dacă nu vreți să vă lămuriți, veți disprețui până și dovezile cele mai elocvente. E foarte adevărat că Dvs.aveți poate în grijă mii de articole Wiki (salut această realizare !) și aveți de respectat reguli (normal !).

Ok, ok ! Dar pe de altă parte subiectul în cauză e unul deosebit atât prin NUMELE autorului, BRÂNCUȘI(cel mai de seamă sculptor al secolului XX pe plan mondial) cât și a MOȘTENIRII NOASTRE culturale pe care se cuvine s-o transmitem mai departe ... (era să zic nealterat !). Dar nu, în acest caz (curat... murdar !) trebuie mai întâi să curățim moștenirea aceasta a noastră de mizeriile și denaturările care ...(sper că înțelegeți,... nu intru în amănunte, doar vă aduc aminte că mizeriile astea au vrut într-o noapte - mizerabil !- să dea jos Coloana și au tras de ea cu tancuri sau tractoare din alea Kirov). Ce vreau eu să zic este că tocmai aceste mizerii și denaturări ne îndepărtează de rădăcinile noastre viguroase, (atâtea câte am avut !- dar am avut și mai avem ! - să avem grijă să nu le întinăm !). Practic denaturările ne fură IDENTITATEA, MOȘTENIREA NOASTRĂ CULTURALĂ și deci și VIITORUL NAȚIEI NOASTRE (nu exagerez de loc; cine înțelege, înțelege !)

Japonezi dacă am fi, am căuta adevărul și nu ne-am lăsa pănă nu am ajunge la ... surse ! Dar așa,... "să vină sursele la noi !". Ca români ar trebui SĂ FIM DATORI memoriei lui BRÂNCUȘI, ROMÂNIEI și NOUĂ ÎNȘINE căutând ADEVĂRUL (care ,se știe, NE FACE LIBERI !)

Sursele nu sunt greu de găsit.Ce !...(Doamne iartă-ne !).E vorba de un vârf de ac ? Sau de ceva MONUMENTAL ce s-a gândit și s-a lucrat aici, în România; și din fericire mai există documente în arhivele statului (ce ziceti de arhiva Primăriei Municipilui Târgu Jiu , proprietarul întregului ansamblu ? ). Mai există apoi și în destule colecții particulare acte, cărți, fotografii, însemnări vechi, autentice. Care emană de la cei care au făptuit aceste lucruri mărețe. Unii chiar le-au pus pe internet. Iată doar un indiciu > mostenitorii inginerului constructor al coloanei, vezi: http://fly.to/column . Ce ? S-a pierdut presa vremii, cu articole și comentarii ? Fiți siguri că despre această FAPTĂ s-a scris atunci(și se scrie și acum) și în ROMANIA și pe pe toate meridianele globului ...Eu am găsit câte ceva și acolo scrie ... "La colonne infinie" , "The Endless Column".

Adică COLOANA RECUNOȘTINȚEI INFINITE față de eroii neamului.Aceasta e ideea. Fără această CHEIE nu pricepeți nimic din SUBSTANȚA, din MESAJUL ADÂNC de iubire de neam și țară, de jertfă, transmis VIITORIMII de gorjenii luptători și trăitori în prima jumătate de veac XIX, prin geniul lui BRÂNCUȘI căruia i-au încredințat o comandă. Vă rog să priviți pe harta Municipiului Târgu Jiu amplasamentul ANSAMBLULUI (COLOANA, POARTA și MASA dar și PLACA Comemorativă a Bătăliei de la Târgu Jiu (1916) precum și denumirea CĂII DE COMUNICAȚIE care le unește în linie dreaptă pe toate : CALEA EROILOR cu o BISERICĂ pe la mijlocul ei.

Acum totul e clar : La un capăt e chintesența zecilor de momente de cumpănă din istoria noastră în care cei responsabili au trebuit să facă sfat și să hotărască. Această chintesență e MASA :și oltenească (viziunea lui BRÂNCUȘI, gorjean și el) dar și de consiliu, unde, APOSTOLII NEAMULUI (înțelepți, vizionari, cârmuitori și conducători au cumpănit, au îndrăznit și au decis! MASA e un omagiu adus GÂNDULUI înțelept, curajului de a îndrăzni, hotărârii de a-și face datoria față de neam și țară. Fără gândire nu există faptă remarcabilă (sau vai de fapta fără gândire !).(Vizitați Muzeul Palatului Cotroceni și veți rememora un fapt istoric crucial privind la o astfel de MASĂ).

La celălalt capăt e simbolul jertfei, a prețului plătit (cum am zice noi azi). Accept ideea exprimată de DOMNUL DAN PURIC în recenta sa carte : COLOANA este un șir (nesfârșit)de sarcofage(ce țâșnește direct din glia străbună)în care fiecare generație și-a depus eroii neamului, pe aceia care și-au dat viața punând mai presus de sine țara, neamul.Fără jertfă continuă acestea nu se pot păstra. De aceea Ultimul Sarcofag este deschis.În plan mai larg (și actual), jertfă înseamnă nu numai sânge ci și muncă, atitudine, viață închinate unui ideal generos. COLOANA omagiază FAPTA eroică, jertfa perpetuă de unde și recunoștința infinită.

Între MASĂ și COLOANĂ, adică între GÂND și FAPTĂ se găsește al treilea simbol : OBIECTIVUL GÂNDULUI și al FAPTEI și anume CONSTRUCȚIA NAȚIONALĂ (ȚARA) închipuită de BRÂNCUȘI sub forma unei case (sau hambar)- un paralelipiped orizontal, cu acoperiș de șindrilă stilizat, așezat pe două grupuri de câte patru stâlpi cu secțiune pătrată (în total opt, tot atâția câte provincii istorice avea acum ROMÂNIA MARE după UNIREA din 1918 ). Și pentru a simboliza UNIREA acestor provincii, BRÂNCUȘI a unit stâlpii, prin simbolul sărutului, care tot UNIRE e. Și mai este un indiciu care arată calitatea OBIECTIVULUI, și care se găsește pe aceeași axă între GÂND și FAPTĂ :este BISERICA ridicată tot atunci în 1937 , adică : "NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU !"

Pentru ca înțelegerea să nu ne scape și să vedem tot acest ansamblu (situat pe partea stângă a Jiului) avem două CHEI : Una este numele străzii, CALEA EROILOR, care le unește ca o axă și prin care comunică (ca o rază de soare).Acesta este o stradă (cât s-a putut de dreaptă), realizată în același an, 1937, cu mari eforturi. Prelungirea acestei axe dincolo de jiu, pe malul drept al acestuia găsește a doua CHEIE : PLACA COMEMORATIVĂ a Bătăliei din 1916 la care au participat și cetățenii orașului susținând armata.

Dacă eu m-am putut dumiri, oricine poate. Dați căutare pe Google ! Chiar și Wikipedia are multe link-uri valabile. Sursele sunt sub ochii noștri. Trebuie doar să deschidem ochii. Adică să ne fi trezit ! Merită !(decât să batem câmpii ... ziceți și Dvs. : niciuna dintre denumirile barbare "Coloana infinitului", "Masa tăcerii" sau "Poarta sărutului" nu te duce cu gândul la EROII NEAMULUI (scopul ridicării ansamblului respectiv). Și-atunci... ?

ÎNTREBARE retorică : Atunci unde e logica celor care apără tâmp niște denumiri mincinoase ? Bine, n-ai știut. Nici eu, până mai ieri. Dar când primești o informație, un indiciu, și ai posibilitatea să cauți, să te informezi ... fă-o neîntârziat ! Ai de apărat un NUME, O ȚARĂ, și PE TINE ÎNSUȚI ! La urmă vine și Profesionalismul ! Da! Da! Cu respect și modestie, Ion Românu. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 79.115.134.104 (discuție • contribuții).

Ma numesc M. Irimia si sunt absolut de acord cu antevorbitorii mei! Brancusi este "cioplitorul" de piatra si de lemn al simbolurilor esentiale ale neamului si ale credintei noastre stramosesti! Din pacate, am observat si eu cu regret ca proiectul wikipedia nu pare sa agreeze afirmarea identitatii unui popor...Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Irimia mihail (discuție • contribuții).