Discuție:Cireșarii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Books-aj.svg aj ashton 01.svgArticolul Cireșarii este un subiect de care se ocupă Proiectul Literatură, un proiect lansat pentru a coordona și a lista articolele care trebuie completate sau care trebuie scrise și activitatea celor care scriu articole despre literatură Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ÎnceputAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Început pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Orașul[modificare sursă]

despre orasul care reiese din naratiune: Calea Domneasca = Galati, Gradina Publica = Galati, Liceul Pedagogic cu castani si paznici = Galati, raul care strabate orasul = Dunarea, padurea si grota = Padurea Garboavele.....si primii ani de liceu ai scriitorului sunt in .... Galati! In plus multi alti scriitori fac referire la orasul Galati vezi La Medeleni, etc., oras care marcheaza prin frumusetea sa si prin harnicia, cultura si imiaginatia oamenilor sai Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 193.151.30.190 (discuție • contribuții).

Se pot face multe inferențe despre asta: unii zic cu și mai multe argumente Bârlad, alții Câmpulung... Chiar fiul autorului sugerează însă că ambiguitatea e deliberată și că sunt incluse elemente din mai multe orașe românești mici de provincie. —Andreidiscuție 12 decembrie 2017 13:02 (EET)

Draga Andrei, daca ai fi locuit in orasul Galati, fie inainte de 1990, fie dupa, ai sti ca locuitorii acestui oras sunt extrem de sentimentali si de legati de orasul lor. Si in perioada interbelica, si in comunism si in liberalismul nazdravan de azi, locuitorii sunt profund devotati orasului lor, iar cei care au plecat dezvolta nostalgii... inexplicabile! In plus orasul Galati detine personalitati extrem de sentimentale,iar procentul celor care reusesc in viata este extrem de mare, fie acasa in tara, fie in strainatate. Este normal ca o creatie literara sa fie oarecum ambigua asupra locului si faptelor altfel nu ar mai fi creatie literara, dar...te rog sa urmaresti pe net ce alt oras mai detine atatea comentarii si mai ales poze, fie vechi, fie noi. Orasul Galati a avut un destin tragic asemeni Bucurestiului in ultimul razboi, fiind bombardat exact la finalul razboiului si de americani si de nemti! Cei care au recladit orasul au fost extrem de sentimentali si devotati locuitorilor, protejand toate cladirile istorice (vechile legatii) si acordand spatii verzi largi locuitorilor in cartierele de blocuri. Nicolae Ceausescu cu toate ca avea locuinta oficiala in oras, dormea mai mereu pe la...Braila! Tin minte ca, cu greu se adunau oamenii sa-l aplaude. De aceea nu o sa gasesti constructii de tip comunist ca in Bucuresti, ci din contra noile blocuri din anii 1960 erau extrem de estetice. Doar ultimul primar, Caranghel care era extrem de devotat sistemului a aprobat blocurile din prefabricate, dar acestea s-au construit doar in periferii (putine in Mazepa). Apropo comunismul era asa de ˝puternic˝ in Galati incat comunistii de tip stalinist de Bucuresti nu au reusit sa-l scoata pe Hatmanul Mazepa din istoria locurilor. Apropo tot in oras a fost dezvoltata cea mai mare retea de transport local ecologist prin linia de tramvaie, troleibuze si autobuzele cu gaz metan. Daca mai punem la socoteala ca doua cartiere au fost ridicate pentru francezii (Tiglina 1) si nemtii(Tiglina 2) care au lucrat la Combinatul Siderurgic (iata ca tehnologia era occidentala si nu sovietica, iar la Santierul Naval existau mereu experti occidentali,iar platformele petroliere si marile vase transoceanice au fost contruite tot acolo (azi se fac vase pt straini SUA, Norvegia, Australia, etc)ne arata cat de cosmopolit era orasul si in regimul trecut. Deci, cand am scris ca posibila locatie a ciresarilor era Galatiul nu am avut decat o impletitura de lucruri logice (locuri ce pot fi identificate) si sentimentale (vezi alti scriitori). O zi frumoasa!Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 193.151.30.190 (discuție • contribuții).