Discuție:Cele zece porunci

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

În articol se afirmă:

Prin influența creștinismului în lume, de-a lungul timpului, prevederile sale morale au căpătat o largă cunoaștere și recunoaștere.

Este naiv să-ți închipui că lumea a avut nevoie de Decalog pentru a "cunoaște (și recunoaște) aceste prevederi morale". În text, acum câțiva ani, am adăugat ceva informații care arată universalitatea prevederilor morale conținute și de codul biblic (atâtea câte sunt, adică nu prea multe, căci o mare parte din prevederi sunt de ordin religios, nu moral). Am arătat și că acesta nu este nicicum primul cod de legi care se pretinde a fi fost dat de un zeu oamenilor. Dacă se poate spune ceva despre cunoaștere și recunoaștere în lume, este vorba despre povestea biblică care îl introduce și contextul religios (despre care vorbeam mai sus), dar în nici un caz de prevederile lui morale.

Remus Octavian Mocanu 22 aprilie 2008 01:42 (EEST)

O nelămurire: în tabel, coloanele "Învățătura Augustino-Luterană" și "Învățătura Catolică și Luterană" cuprind ambele "Luterană" dar diferă. Care e adevărul?--Miehs (discuție) 19 august 2010 08:12 (EEST)

Întrebare[modificare sursă]

Mă întreb dacă nu ar fi o idee bună să se introducă în tabel citatul biblic pentru fiecare poruncă, cel puțin cele două trimiteri biblice care se arată că ar fi „sinoptice”. Se pare că decalajul în numerotarea poruncilor provine din împărțirea în zece fragmente a unui text care e destul de omogen, și referirea la o anumită poruncă poate crea confuzii, mai ales când discuția nu se poartă în cadrul bine definit al unei anumite religii sau denominații creștine, ci, e.g., înlăuntrul unei opere de artă, de o mai largă răspândire.
Mă refer în special la Decalogul, filmul regizorului polonez Kieslowski; Kieslowski fiind polonez, i.e., catolic, poate face referință la porunci numerotate diferit în serialul lui decât un ortodox sau un luteran...
Cer iertare dacă întrebarea mea sună ca o sugestie--nu e, pentru că știu că sunt mai mulți cei care „sugerează” decât cei care în mod efectiv își suflecă mânecile și operează schimbarea menită să lămurească pe cei care consultă Wikipedia.
Mulțumesc, Nerissa-Marie (discuție) 12 decembrie 2010 14:52 (EET)

Comentariu adus din articol[modificare sursă]

Unde scrie în cele zece porunci că femeia este proprietatea bărbatului ? In Geneza scrie că este perechea lui. Utilizator:92.81.230.6 (Notă: editarea lui a fost descrisă emfatic: „Ignoranța face mult rău”)

Sancta Simplicitas! Acuzația de ignoranță este hilară: trebuie să fii tare sărac cu duhul ca să acuzi un mare universitar, reputat cercetător al Bibliei de ignoranță. E vechea poveste cu paiul și cu bârna: întâi luați-vă doctoratul în teologie la o universitate americană acreditată cum trebuie și pe urmă acuzați de neștiință doctorii în teologie.
În privința Bibliei, ea este sursă primară, iar cercetarea făcută în baza surselor primare este interzisă pe Wikipedia. Noi pe Wikipedia consemnăm ceea ce sursele secundare afirmă despre sursele primare. Mai concret: Michael Coogan este un biblist de mare reputație internațională, iar cartea sa constituie sursă de încredere cu privire la Biblie. Ca atare, articolul consemnează afirmațiile lui Coogan. Editorii Wikipediei nu au menirea să facă cercetare sau exegeză, ei doar consemnează cercetările și exegeza universitarilor, cum ar fi Coogan. El a considerat că din perspectiva Bibliei femeile sunt mai puțin importante decât bunurile imobiliare, deoarece mai întâi sunt menționate bunurile imobiliare și abia apoi soțiile pe care le are bărbatul. Tgeorgescu (discuție) 2 martie 2012 20:53 (EET)