Discuție:Bogdan Petriceicu Hasdeu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Numele corect[modificare sursă]

Pagina asta trebuie mutata. Pe autor il cheama Bogdan Petriceicu Hasdeu, fara cratima, fara diacritice. Verificati-ma (simplu: google search "BP Hasdeu" - cine iti face initiala din numele de familie? Totodata, nicaieri nu apare scris cu Ș. Nicaieri. Eu sunt Dahn de pe wikipedia in engleza. De regula, evit sa contibui pe romaneste (ma innebuneste numai contactul permanent cu virgula intre subiect si predicat, care apare fara dorinta de remediere pe aproape paginile in romana). De data asta, trebuia sa stric un link acolo. Primesc comentariile voastre pe pagina mea de user pe wiki in engleza. Considerati astfel ca m-am semnat.
Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 82.76.86.64 (discuție • contribuții). 5 ianuarie 2006

Google nu este un ajutor pentru o limbă cu diacritice. Multe situri sunt scrise fără diacritice. Totuși, cred că Dahn are dreptate referitor la ș. Voi verifica într-o carte de literatură. --Mihai 5 ianuarie 2006 14:32 (EET)
Numele corect este: Bogdan Petriceicu Hasdeu. Sursa: Istoria literaturii române de la origini până în prezent, George Călinescu. (p.370) -Mihai 5 ianuarie 2006 15:17 (EET)

Familia Hasdeu[modificare sursă]

Am remarcat recentele modificări ale dumneavoastră. Vă recomand să dați scurte explicații pe paginile de discuții ale articolelor, în care să vă prezentați argumentele. Numai argumentând, pe baza unor surse de încredere, veți putea convinge. -- Victor Blacus (discuție) 25 februarie 2014 15:11 (EET)

Și nu uitați să semnați intervențiile la discuții. -- Victor Blacus (discuție) 25 februarie 2014 15:16 (EET)

Încerc să fiu cât mai explicit cu modificările aduse, dar întâmpin greutăți din cauza stângăciei cu care editez formatul wikipedia. Dacă nu respect procedurile, este din cauza nepriceperii și a grabei cu care încerc să lămuresc o informație de un bizar remarcabil. Punctul de pornire al dezbaterii în cauză ar trebui să fie răspunsul la întrebarea: când și unde Alexandru Hâjdeu, B. P. Hasdeu sau Iulia Hasdeu și-au asumat apartenența la comunitatea etnică evreiască? Controversa, probabil, decurge din lipsa înțelegerii sensului propriu al termenilor "etnie", "naționalitate" și mai ales "etnicitate". Deși sursa e singulară și contestată, nu am contrazis ipoteza c-ar avea o bunică evreică, dimpotrivă, ar trebui menționat și faptul că avea un bunic lituanian din partea mamei. Ce mă deranjează este încăpățânarea cu care se încearcă aducerea în prim plan a unei informații menită să inducă în eroare. --Călinul (discuție) 25 februarie 2014 15:48 (EET)

In ce eroare stimate domn? Mama d-ului Alexandru Hajdeu a fost evreica, asa spun sursele. Copilul Alexandru este evreu dupa mama si polonez dupa tata. Adica Alexandru este polono-evreu. Copilul, copilului Alexandru este in mod similar polono-evreo-transilvanean, ca nu stim ce era mama lui maghiara, romano-maghiara sau poate chiar maghiaro-evreiasca. Sursele sunt amestecate. Deci si asadar, Bogdan este polono-evreo-roman, ca sa conchidem. Acum.... dv spuneti ca acest fapt este o ascendență minoră. La a doua generatie nu este deloc minora, nici la a treia. Dv spuneti ca Bogdan nu a fost asumat de catre evrei. Raspuns: ESTE VINA LUI, deoarece se stie ca era un inversunat antisemit. De aceea evreii nu-l vor. Atunci cand declara ca evreii sunt viermi te astepti ca ei sa-l iubeasca? Spuneti: el nu stia limba idis si bunica evreica era botezata ortodox ca si Tadeu care fusese catolic. Faptul ca nu practica ritualuri evreiesti, nu cunostea limba idis si bunica-sa era ortodoxa, ĂSTEA-S ascendențe minore. Aceste ultime lucruri sunt neinteresante, important este ca bunica-sa a fost evreica. Acum, de ce s-a botezat, de ce era el antisemit si nu dorea limba idis, Talmudul, taierea imprejur, etc., sunt chestiuni personale ale fiecaruia. Important pentru posteritate este ca la generatia a doua, Bogdan a fost polono-evreu, adica evreu. Exista surse pentru asta. De ce alti mari inteligenti romani nu au specificat asa ceva, nu pot eu sa va spun, aici scriem doar ce scriu altii. Ca Bogdan a fost evreu, exista surse.

PS. Imi place ca pe alta parte toata lumea recunoaste, inclusiv domnia voastra, ca bunica lui Bogdan s-a botezat ortodoxa. ADICA, subliminal toata lumea este de acord ca Bogdan este evreu. Este si polonez, dar asta este mai putin important in ce priveste ratingul wikipediei. Evreii nu-l vor din motivele aratate si romanii nu-l accepta ca evreu din asa zisul antisemitism traditional crestin. Cum? cel mai mare AL NOSTRU a fost si el evreu? NU, NU ESTE BINE. Dar ce are daca a fost evreu? N-a fost vina lui. Asybaris aport 25 februarie 2014 17:49 (EET)

Care surse? Dumneavoastră faceți diferența între regiuni și etnii? Știți ce este aceea etnicitate? Din ce sursă reiese că Alexandru este polono-evreu? Citez: "Spuneti: el nu stia limba idis si bunica evreica era botezata ortodox ca si Tadeu care fusese catolic" Când am spus eu că Tadeu a fost catolic?! A face apel la silogisme cu premise false, a manipula informații incerte, sau afirmații pur personale, cu scopul de a vă impune ideile fixe mi se pare o lipsă de respect la adresa subiecților. Speram să reușim limpezirea situației până pe 26 februarie, însă, felul în care argumentați, mă determină să evit polemici viitoare.--Călinul (discuție) 25 februarie 2014 19:45 (EET)

D-nule ideile fixe sunt la domnia voastra in cap. Dupa ce, ca eu, am initiat dialogul va erijati in Dumnezeu, nu va este rusine. Asybaris aport 25 februarie 2014 21:13 (EET)
PS. Ca va dati smecher, vedeti la discutii Alexandru Hajdeu care-i treaba. Deonotologule! Asybaris aport 25 februarie 2014 21:14 (EET)