Dimítris Christófias

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dimítris Christófias
Date personale
Nume la naștereDimitris Dimitriou Modificați la Wikidata
Născut29 august 1946
satul Kato Dikomo, lângă Kyrenia,Cipru
Decedat (72 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Strόvolos⁠(d), Eparchia Lefkosias, Cipru[2] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiinsuficiență respiratorie Modificați la Wikidata
Căsătorit cuElsie Chiratou
Număr de copii3[1][2] Modificați la Wikidata
Copii Christina Christόfia[*][[Christina Christόfia (actriță cipriotă)|​]][1]
Christos Christόfias[*][[Christos Christόfias (politician cipriot)|​]][5][6][1] Modificați la Wikidata
NaționalitateCipru Cipru
Cetățenie Cipru[1][2] Modificați la Wikidata
Etniegrec
Religieateu, din familie creștin-ortodoxă
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba greacă modernă
limba rusă[7]
limba engleză[7] Modificați la Wikidata
Al 6-lea președinte al Ciprului
În funcție
28 februarie 2008 – 28 februarie 2013
Precedat deTassos Papadopoulos
Succedat deNicos Anastasiades

PremiiMedalia Pușkin[*] de la Rusia ()
Ordinul Mântuitorului în grad de Mare Cruce[*] de la președinte al Greciei ()
Chrysό Metallio tis Voulis ton Ellinon[*][[Chrysό Metallio tis Voulis ton Ellinon (award)|​]] de la Prόedros tis Voulis ton Ellinon[*][[Prόedros tis Voulis ton Ellinon |​]] ()
Ordinul José Marti[*] de la Presidente de Cuba[*][[Presidente de Cuba (Head of Cuba.)|​]] ()
Cross of St Mark. Honorary religious medal[*][[Cross of St Mark. Honorary religious medal |​]] de la Greek Orthodox Patriarch of Alexandria ()
Ordinul Pius al IX-lea în grad de Mare Cruce[*] de la papă ()
Ordinul Prieteniei[*] de la președinte al Rusiei ()
Order of Umayyad[*][[Order of Umayyad (Syrian order awarded for outstanding military or civilian services)|​]] de la președinte al Siriei ()
Ordinul Cneazul Iaroslav cel Înțelept, clasa I[*] de la președinte al Ucrainei ()
...mai multe...
Partid politicPartidul Progresist al Muncitorilor
Alma materAcademia Rusă de Științe (doctor în științe istorice[*] în studiul istoriei[*], )[1][2]
Institut obșcestvennîh nauk pri ȚK KPSS[*][[Institut obșcestvennîh nauk pri ȚK KPSS |​]] ()[1][2]
Semnătură
Prezență online

Dimitris Christófias (în greacă Δημήτρης Χριστόφιας, n. , Kato Dikomo⁠(d), Eparchia Kerýneias, Cipru – d. , Strόvolos⁠(d), Eparchia Lefkosias, Cipru) a fost un om politic cipriot, președintele Republicii Cipriote între anii 2008-2013. Membru al comunității grecești majoritare din țara sa, Dimítris Christófias a fost între anii 1988-2008 secretarul general al Partidului AKEL, Partidul Progresist al Muncitorilor, partid care în cursul existenței sale (sub actualul nume - din 1941) s-a caracterizat printr-o orientare comunistă marxist-leninistă. Până la alegerea sa ca șef al statului, Dimítris Christófias a îndeplinit și funcția de președinte al parlamentului (2001-2008).

Familia și anii tinereții[modificare | modificare sursă]

Christofias s-a născut în 1946 ca primul din cei cinci copii ai familiei unui zidar din satul Kato Dikomo, în apropierea portului Kyrenia din nordul Ciprului (aflat în prezent sub dominație turcă, în cadrul "Republicii Turce a Ciprului de Nord"). Din adolescență s-a alăturat taberei politice de extremă stânga, fiind de la 18 ani activ în organizațiile legate de Partidul Progresist al muncitorilor AKEL. Vreme de 5 ani a petrecut la Moscova, pe atunci în Uniunea Sovietică, unde a studiat la Institutul de Științe Sociale al Academiei de știinte sociale și unde a obținut titlul de doctor în științe cu o teză în istoria filosofiei. Tot acolo a cunoscut-o pe viitoarea lui soție, Elsie Hiratou.

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Întors în patrie, Dimítris Christófias a cunoscut în cadrul partidului său o rapidă promovare. A fost vreme de 10 ani (1977-1987) secretarul general al EDON, mișcarea de tineret a partidului. În aprilie 1988, în urma decesului liderului veteran al partidului AKEL, Ezekias Papaioannou, Dimitris Christofias a fost ales ca succesorul acestuia în postul de secretar general al partidului. Deputat în parlament din 1991, în anul 2001 Dimítris Christófias a fost ales președinte al Parlamentului (Camera reprezentanților) cipriot.

Alegerea ca șef al statului[modificare | modificare sursă]

La primul tur de scrutin la 17 februarie 2008 cei trei candidați la presedinție au obținut numere de voturi foarte apropiate. Christofias, sprijinit și de Miscarea pentru Social Democrație, s-a clasat pe locul al doilea cu 33.3% după candidatul conservator și fostul ministru de externe Kasoulidis, și urmat de președintele in termen, Tassos Papadopoulos. În al doilea tur de scrutin din 24 februarie Christofias a beneficiat de sprijinul lui Tassos Papadopoulos și l-a învins pe Kasoulidis, obținând 53.7% din voturile alegătorilor. [8]

În ciuda tradiției marxist -leniniste a partidului AKEL și a regretului manifestat de acesta pentru destrămarea URSS și a "lagărului socialist", Christofias, șef de stat comunist ales (premieră europeană) prin alegeri democratice și absolut libere, și conducerea AKEL, au adoptat o politică economică pragmatică, potrivită cu situația de fapt în Uniunea Europeană, din care face parte țara sa, și nu a inițiat nici un fel de măsuri împotriva economiei de piață, ceea ce i-a adus critici din partea cercurilor de extremă stânga. Conform politicii partidului său, el s-a declarat solidar cu politica Cubei față de SUA și în favoarea închiderii bazelor militare britanice de pe teritoriul Ciprului.

Dimitris Christofias și soția lui (din anul 1972) Elsie, au trei copii. Christofias a suferit în 1999 în Anglia o operație de by-pass cardiac și apoi un transplant de rinichi ce i-a fost donat de sora sa în viață. [9] [10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g h i Δημήτρης Χριστόφιας: Από το Δίκωμο στο Προεδρικό (în greacă), Phileleftheros[*][[Phileleftheros (largest newspaper in Cyprus)|​]], , accesat în  
  2. ^ a b c d e f g h Απεβίωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας (în greacă), Kathimerini[*][[Kathimerini (Greek newspaper)|​]], , accesat în  
  3. ^ a b c Dimitris Christofias, Brockhaus Enzyklopädie 
  4. ^ a b c Dimitris Christofias, Munzinger Personen, accesat în  
  5. ^ Θα παλέψει για να δικαιώσει την πορεία του πατέρα του ο Χρίστος Χριστόφιας (în greacă), , accesat în  
  6. ^ Μειωμένη η γυναικεία εκπροσώπηση στο νέο Κοινοβούλιο (în greacă), , accesat în  
  7. ^ a b Δημήτρης Χριστόφιας: Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. (în greacă), accesat în  
  8. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ reportaj în ziarul Cyprus Mail
  10. ^ reportaj în ziarul Cyprus Mail