Dieceza de Vác

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dieceza de Vác
Poziție geografică
ȚarăUngaria  Modificați la Wikidata
Statistici
Populație 
 –totală1.113.300  Modificați la Wikidata
Viața bisericească
CultBiserica Catolică  Modificați la Wikidata
RitRoman Rite[*][[Roman Rite (most common rite practiced in the Latin Catholic Church)|​]]  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
CatedralăNagyboldogasszony-székesegyház[*][[Nagyboldogasszony-székesegyház (church in Vác, Hungary)|​]]  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial
Localizarea jurisdicţiei diecezei pe harta Ungariei

Dieceza romano-catolică de Vác este una dintre cele douăsprezece episcopii ale Bisericii Romano-Catolice din Ungaria, cu sediul în orașul Vác. Aceasta se află în provincia mitropolitană a Arhidiecezei de Eger.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Episcopia a fost fondată în anul 1008 de către regele Ștefan I al Ungariei, fiind inițial o sufragană a Arhiepiscopiei de Esztergom. Printre cei mai importanți episcopi de Vác se numără Vincent Szilassy (1450-1473), prieten și sfătuitor al regelui Matia Corvin, Wladislaw Szalkai (1514-1523), cancelarul regelui Ludovic al II-lea, iar apoi arhiepiscop de Esztergom, Martinus Pethe (1582-1586), devenit apoi arhiepiscop de Kalocsa și Sigismund Kolonits (1709-1716), devenit apoi arhiepiscop de Viena. În anul 1514, când turcii au ocupat orașul, episcopia a încetat să mai existe, până ce în secolul al XVII-lea otomanii au fost înlăturați din Ungaria. În anul 1804 episcopia de Vác a fost scoasă din provincia mitropolitană de Esztergom și introdusă în noua provincie de Eger, unde se află și în prezent.