Dieceza de Székesfehérvár

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Dieceza de Székesfehérvár
Székesfehérvár székesegyház.jpg
Poziție geografică
ȚarăUngaria  Modificați la Wikidata
Statistici
Populație 
 –totală810.000  Modificați la Wikidata
Viața bisericească
CultBiserica Catolică  Modificați la Wikidata
Rit Roman Rite[*][[Roman Rite (most common rite practiced in the Latin Catholic Church)|​]]  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
Catedrală Szent István-székesegyház[*][[Szent István-székesegyház (church in Székesfehérvár, Hungary)|​]]  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial
Localizarea jurisdicţiei diecezei pe harta Ungariei

Dieceza romano-catolică de Székesfehérvár (în latină Dioecesis Albae Regalensis) este una dintre cele douăsprezece episcopii ale Bisericii Romano-Catolice din Ungaria, cu sediul în orașul Székesfehérvár. Ea se află în provincia mitropolitană a Arhidiecezei de Esztergom-Budapesta.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Episcopia a fost fondată în anul 1770, printr-un edict dat de împărăteasa Maria Terezia a Austriei. Prin acest edict erau înființate două noi episcopii, una la Szombathely și alta la Székesfehérvár. Orașul Székesfehérvár era încă din secolul al XI-lea un loc foarte important deoarece aici au fost încoronați și înmormântați majoritatea regilor maghiari. Cu toate acestea, până la acest edict orașul nu a avut nici odată statutul de episcopie. Dieceza de Székesfehérvár a fost creată prin unirea unei părți a Arhidiecezei de Veszprém cu o parte a Diecezei de Győr. Noua episcopie a devenit sufragană a Arhidiecezei de Esztergom, statut pe care îl are până în prezent.