Diana Damrau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Diana Damrau (născută 31 mai 1971, Günzburg an der Donau, Germania) este o soprană de coloratură, solistă a Wiener Staatsoper și activă pe alte diferite scene ale lumii.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Diana Damrau a început studiile sale muzicale cu Carmen Hanganu la conservatorul Musikhochschule Würzburg, iar după absolvirea acestuia a lucrat în Salzburg cu Hanna Ludwig. Primele sale apariții pe scena lirică au fost la Würzburg, respectiv la Nationaltheter din Mannheim și la Opera din Frankfurt am Main. După debutul său plin de succes, solista a concertat pe multe din scenele importante ale lumii, printre care se pot menționa Wiener Staatsoper, Metropolitan Opera din New York City, Royal Opera House din Londra, the Bayerische Staatsoper din München și la Festivalul Mozart de la Salzburg. La redeschiderea celebrelei Teatro alla Scala din Milano în 2004, Diana Damrau a fost invitată să interpreteze rolul titular din opera Europa riconosciuta de Antonio Salieri, sub bagheta lui Riccardo Muti.

Personajul Regina nopții din opera Flautul fermecat a compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart a fost rolul pe care Diana Damrau l-a interpretat cel mai frecvent până astăzi, fiind prezentă în peste 15 puneri în scenă pe diferite scene ale lumii, incluzând cele de la Covent Garden, Festivalul Salzburg, Opera de Stat din Viena, Metropolitan Opera, Oper Frankfurt și Opera de Stat din Bavaria, München. Alte roluri din repertoriul său, potrivite pentru vocea sa impecabilă de soprană de coloratură, includ Konstanze, Blondchen, Zerbinetta, Rosina, Gilda, Norina, Europa, Olympia și Oscar. Solista interpretează și alte roluri în registrul acut incluzănd Sophie, Adina, Susanna, Zaide, Gretel, Ännchenn, Marzelline, Leïla și Zdenka.

Lucia di Lammermoor[modificare | modificare sursă]

Performanțe notorii[modificare | modificare sursă]

Înregistrări[modificare | modificare sursă]

Damrau a semnat un contract de înregistrări exclusiv cu casa de discuri EMI/Virgin.

Onoruri și premii[modificare | modificare sursă]

Legături externe / Referințe[modificare | modificare sursă]