Denis Papin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Denis Papin
Denis Papin (1647-1712).jpg
Denis Papin
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Blois, Franța Modificați la Wikidata
Decedat1712 (64 de ani)[2][1][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Marii Britanii Modificați la Wikidata
CetățenieRoyal Standard of the King of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
fizician
inventator
profesor universitar
inginer
medic Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversity of Angers[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea din Marburg  Modificați la Wikidata
RudeIsaac Papin[*]  Modificați la Wikidata
PremiiHommes illustres[*]

Denis Papin (n. ,[1] Blois, Franța – d. 1712,[2][1][3][4][5][6] Londra, Regatul Marii Britanii) a fost un fizician francez, matimatician și unul dintre inventatorii motorului cu aburi.

Viața în Paris[modificare | modificare sursă]

În 1661 sau în 1662 a început să studieze medicina la Angers, de la 1669 a fost angajat tot acolo la practică medicală.În 1674, sa mutat la Paris, unde a devenit prieten cu Christiaan Huygens, pe care l-a asistat în experimentele sale cu pompa de aer; rezultatele au fost expuse în «Experiences du Vuide» 1674 și împreună cu Hugyens în memoriile «Philos. Transactions» a societății regale londoneze în 1675.

Fuga în Londra[modificare | modificare sursă]

Fiind calvinist, în 1675 a fost forțat să fugă la Londra, unde a fost primit cu căldură de către Boyle, pe care l-a asistat în lucrările sale. De data aceasta sunt introduse de către el îmbunătățiri de proiectare a pompei de aer: a conectat doi cilindri într-o singură pompă, înlocuirea robinetului cu supape, plăcile dispozitivului și clopote. În 1680, la sfatul lui Boyle a fost admis ca membru la Royal Society, caruia în același an, a raportat noua sa invenție - Cazanul lui Papin, pe care a descris-o în «A new digestor or engine for softing bones» 1681. Lucrarea a fost tradusă în franceză de însuși Papin, cu denumirea «La maniere d’ammolir les os et de faire couire en fort peu de temps et à peu de frais toutes sortes de viandes, avec une description de la marmite, ses propriétés et ses usages». În acest dispozitiv a fost aplicat pentru prima dată supapa de siguranță.

La scurt timp, Papin a primit o ofertă de a merge la Veneția în calitate de membru al Academiei recent deschis de Științe Filosofice și Matimatice. Locuind în Veneția pînă în anul 1684, Papin revine la Londra, unde perietenii lui i-au oferit un loc pentru demonstarția experimentelor la Royal Society; aici el reușește să inventeze o serie de mașini diferite pentru ridicarea apei, și așa mai departe.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d MacTutor History of Mathematics archive, accesat în  
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Dénis Papin (în engleză), commemorative plaque[*] 
  4. ^ a b Denis Papin (în italiană), National Library Service of Italy 
  5. ^ a b Denis Papin, Early Modern Letters Online, accesat în  
  6. ^ a b Denis Papin, Marburger Professorenkatalog, accesat în