Denis Papin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Denis Papin
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Chitenay, Centre-Val de Loire, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (66 de ani)[5][2][6][7] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Marii Britanii Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
fizician
inventator
cadru didactic universitar[*]
inginer
medic Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMarburg
Londra Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[8]
limba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater université d'Angers[*][[université d'Angers (French university located in Angers)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Cambridge  Modificați la Wikidata
Rude Isaac Papin[*][[Isaac Papin (French philosopher and theologian (1657-1709))|​]]
Nicolas Papin[*][[Nicolas Papin |​]]  Modificați la Wikidata
Premii Hommes illustres[*][[Hommes illustres (series of statues on the exterior of the Louvre in Paris, France)|​]]

Denis Papin (n. , Chitenay, Centre-Val de Loire, Franța – d. , Londra, Regatul Marii Britanii) a fost un fizician francez, matematician și unul dintre inventatorii motorului cu aburi.

Viața în Paris[modificare | modificare sursă]

În 1661 sau în 1662 a început să studieze medicina la Angers, de la 1669 a fost angajat tot acolo la practică medicală.În 1674, s-a mutat la Paris, unde a devenit prieten cu Christiaan Huygens, pe care l-a asistat în experimentele sale cu pompa de aer; rezultatele au fost expuse în «Experiences du Vuide» 1674 și împreună cu Hugyens în memoriile «Philos. Transactions» a societății regale londoneze în 1675.

Fuga în Londra[modificare | modificare sursă]

Fiind calvinist, în 1675 a fost forțat să fugă la Londra, unde a fost primit cu căldură de către Boyle, pe care l-a asistat în lucrările sale. De data aceasta sunt introduse de către el îmbunătățiri de proiectare a pompei de aer: a conectat doi cilindri într-o singură pompă, înlocuirea robinetului cu supape, plăcile dispozitivului și clopote. În 1680, la sfatul lui Boyle a fost admis ca membru la Royal Society, căruia în același an, a raportat noua sa invenție - Cazanul lui Papin, pe care a descris-o în «A new digestor or engine for softing bones» 1681. Lucrarea a fost tradusă în franceză de însuși Papin, cu denumirea «La maniere d’ammolir les os et de faire couire en fort peu de temps et à peu de frais toutes sortes de viandes, avec une description de la marmite, ses propriétés et ses usages». În acest dispozitiv a fost aplicat pentru prima dată supapa de siguranță.

La scurt timp, Papin a primit o ofertă de a merge la Veneția în calitate de membru al Academiei recent deschis de Științe Filosofice și Matematice. Locuind în Veneția până în anul 1684, Papin revine la Londra, unde prietenii lui i-au oferit un loc pentru demonstrația experimentelor la Royal Society; aici el reușește să inventeze o serie de mașini diferite pentru ridicarea apei, și așa mai departe.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b IeSBE / Papin, Deni[*][[IeSBE / Papin, Deni (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b c d MacTutor History of Mathematics archive, accesat în  
  3. ^ a b Denis Papin, Store norske leksikon 
  4. ^ a b Denis Papin, Autoritatea BnF 
  5. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ a b Dénis Papin (în engleză), placă comemorativă 
  7. ^ a b Denis Papin, Early Modern Letters Online, accesat în  
  8. ^ Autoritatea BnF, accesat în