Denis Papin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Denis Papin
Denis Papin.jpg
Date personale
Născut [1] Modificați la Wikidata
Blois, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (64 de ani)[2][1][3][4] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Marii Britanii Modificați la Wikidata
Cetățenie Royal Standard of the King of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație matematician
fizician
inventator
profesor universitar Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater University of Angers[*]  Modificați la Wikidata
Organizație University of Marburg[*]  Modificați la Wikidata
Premii Membru al Societății Regale[*]

Denis Papin (n. 22 august 1647 în Blois) a fost un fizician francez, matimatician și unul dintre inventatorii motorului cu aburi.

Viața în Paris[modificare | modificare sursă]

În 1661 sau în 1662 a început să studieze medicina la Angers, de la 1669 a fost angajat tot acolo la practică medicală.În 1674, sa mutat la Paris, unde a devenit prieten cu Christiaan Huygens, pe care l-a asistat în experimentele sale cu pompa de aer; rezultatele au fost expuse în «Experiences du Vuide» 1674 și împreună cu Hugyens în memoriile «Philos. Transactions» a societății regale londoneze în 1675.

Fuga în Londra[modificare | modificare sursă]

Fiind calvinist, în 1675 a fost forțat să fugă la Londra, unde a fost primit cu căldură de către Boyle, pe care l-a asistat în lucrările sale. De data aceasta sunt introduse de către el îmbunătățiri de proiectare a pompei de aer: a conectat doi cilindri într-o singură pompă, înlocuirea robinetului cu supape, plăcile dispozitivului și clopote. În 1680, la sfatul lui Boyle a fost admis ca membru la Royal Society, caruia în același an, a raportat noua sa invenție - Cazanul lui Papin, pe care a descris-o în «A new digestor or engine for softing bones» 1681. Lucrarea afost tradusă în franceză de însuși Papin, cu denumirea «La maniere d’ammolir les os et de faire couire en fort peu de temps et à peu de frais toutes sortes de viandes, avec une description de la marmite, ses propriétés et ses usages». În acest dispozitiv a fost aplicat pentru prima dată supapa de siguranță.

La scurt timp, Papin a primit o ofertă de a merge la Veneția în calitate de membru al Academiei recent deschis de Științe Filosofice și Matimatice. Locuind în Veneția pînă în anul 1684, Papin revine la Londra, unde perietenii lui i-au oferit un loc pentru demonstarția experimentelor la Royal Society; aici el reușește să inventeze o serie de mașini diferite pentru ridicarea apei, și așa mai departe.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive, accesat la 22 august 2017 
  2. ^ "Denis Papin", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  3. ^ Dénis Papin (în engleză), commemorative plaque[*] 
  4. ^ Denis Papin (în italiană), Servizio Bibliotecario Nazionale