David Mitchell

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
David Mitchell
David Mitchell by Kubik.JPG
David Mitchell
Date personale
Născut (48 de ani)[1]
Southport, Regatul Unit[2]
Cetățenie Regatul Unit[3]
Ocupație scriitor
lingvist[*]
romancier[*]
scriitor de science fiction[*]
Limbi limba engleză[4]
Studii University of Kent[*]
Opere semnificative Ghostwritten[*], Number9dream[*], Cloud Atlas[*], Black Swan Green[*], The Thousand Autumns of Jacob de Zoet[*]
Note
Premii John Llewellyn Rhys Prize[*]
Website http://www.davidmitchellbooks.com/

Scriitorul englez David Mitchell s-a născut în 1969, la Southport, Lancashire. Își face studiile de literatură engleză și americană la Universitatea din Kent, urmând apoi un masterat de literatură comparată. Se mută în Sicilia și apoi în Japonia, la Hiroshima, unde ține cursuri de limba engleză timp de opt ani. Debutează cu romanul Ghostwritten (1999), câștigător al John Llewellyn Rhys Prize și nominalizat la Guardian First Book Award, căruia îi urmează number9dream (2001), nominalizat la Booker Prize, Atlasul norilor (Cloud Atlas, 2004), roman câștigător al British Book Literary Fiction Award și nominalizat la Booker Prize, Nebula Award și Arthur C. Clarke Award, Black Swan Green (2006) și The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (2010), roman nominalizat la Booker Prize și distins cu Commonwealth Writer's Prize. În 2003, David Mitchell apare în antologia Granta a celor mai importanți tineri scriitori englezi, iar în 2007 este inclus de Time Magazine în topul celor mai influente o sută de personalități din lume.

„Fără îndoială, David Mitchell este un geniu." (The New York Times Book Review)

„David Mitchell spune o poveste fundamentală despre bine și rău, iubire și distrugere, începuturi și sfârșituri." (A.S. Byatt)

„Știm că istoria se repetă și din tragedie devine farsă. În Atlasul norilor, David Mitchell o trece, în plus, prin filtrul thrillerului, al utopiei negre, al coșmarului hobbesian." (The Washington Post[5])

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "David Mitchell", Gemeinsame Normdatei, accesat la 17 octombrie 2015 
  2. ^ http://www.theguardian.com/books/2008/jun/12/david.mitchell  Missing or empty |title= (ajutor)
  3. ^ http://www.nytimes.com/2010/07/18/books/review/InsideList-t.html  Missing or empty |title= (ajutor)
  4. ^ "David Mitchell", data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb145399225, accesat la 10 octombrie 2015  Missing or empty |title= (ajutor)
  5. ^ Romanul ”Atlasul Norilor” , prefață, editura humanitas, colecția Raftul Denisei