Dan Marian Costescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dan Marian Costescu
Date personale
Născut (55 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer
manager[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Ministru al transporturilor și infrastructurii Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deIulian Matache[*][[Iulian Matache (Romanian politician and engineer)|​]]
Succedat deSorin Bușe[*]

Alma materUniversitatea Politehnica din București
Cu Violeta Bulc, comisarul European al Transporturilor, Rotterdam

Dan Marian Costescu (n. , București, România) este un manager român, pilot de motociclism și ministru al transporturilor între 17 noiembrie 2015 și 7 iulie 2016.

Cariera[modificare | modificare sursă]

După absolvirea în 1993 a Universității Politehnice din București, Facultatea de Transporturi, Costescu urmează o carieră în cercetare științifică la Registrul Feroviar Român, unde înființează colectivul de Elemente Finite, primul de acest gen în România și Europa de Est. Din 1996 devine șeful departamentului Dinamica Rulării  Vehiculelor Feroviare și este numit reprezentantul României la Institutul European de Cercetări de la Utrecht, Olanda, în Comitetul Directorilor B12.

Tot în 1993, începe și activitatea universitară la Facultatea de Transporturi, în domeniul simulărilor pe calculator și a structurilor portante pentru vehicule.

Din 1998, după ce face parte din echipa de reorganizare a căii ferate române, devine primul Director al Autorității Feroviare Române – AFER, pentru încercări de laborator și cercetare în domeniul vehiculelor feroviare, înființează direcția de specialitate și demarează procesul de modernizare care să permită circulația cu 200 km/oră pe inelul de încercări de la Făurei, cel mai mare din Europa.

În 2001 înființează în Germania institutul de cercetare „Forschung, Mess- und Datentechnik” care permite omologarea în premieră a locomotivelor Co-Co, cu 6 osii, pe infrastructura germană și dezvoltă și certifică cu autoritatea germană Eisenbahn-Bundesamt, instalația de siguranță PZP90.

Conduce afacerile internaționale și programul de achiziții de fabrici de material rulant, pentru grupul german Karsdorfer Eisenbahn GmbH si pentru perioada 2002-2003 ocupă funcția de Președinte al Consiliului de Administrație a uzinei Romvag Caracal, care în mandatul său își recuperează rapid pierderile, crește cifra de afaceri de la 3 la 20 milioane de Euro/an și numărul de angajați de la 820 la 1600, prin programul susținut de inovare și dezvoltare a portofoliului de vehicule oferite, care permit pătrunderea rapidă pe piața europeană și internațională de profil.

Din 2004 Dan M. Costescu conduce Sistematic Engineering firmă internațională de consultanță, management de proiecte și dezvoltare de afaceri până în 2014, când o firmă internațională de recrutare de personal, îl declară câștigătorul procedurii de selecție pentru funcțiile de CEO și membru în Board al companiei de infrastructura CFR SA. Costescu întocmește Planul de Management și Planul de Administrare pentru companie pe perioada 2015-2019, documente care includ analizele de piață la nivel național și European, precum și prima strategie de dezvoltarea a infrastructurii feroviare și definesc obiectivele strategice ale CFR până în anul 2030, precum și obiectivele tactice și planul de acțiuni aferente. [1] Arhivat în , la Wayback Machine.. Dan M. Costescu efectuează o restructurare a CFR la nivelul central și regional, înființând sectorul de investiții care să permită accelerarea investițiilor în infrastructură și direcția de Dezvoltare care creează capacitate internă de proiectare și avizare a proiectelor mari Arhivat în , la Wayback Machine..

În 6 noiembrie 2015 Dan M. Costescu este ales cu un mandat de 2 ani, vicepreședinte al Comunității Căilor Ferate Europene (CER), poziție deținută în premieră de România la acest nivel. Comitetul de management Arhivat în , la Wayback Machine. din care a făcut parte CEO-ul român includea alți patru manageri de top din sectorul feroviar european: președinte era Christian Kern, CEO-ul căii ferate austriece (OBB), ulterior Cancelar Federal al Austriei, ceilalți trei vicepreședinți fiind, Rüdiger Grube⁠(d), CEO-ul căii ferate germane (Deutsche Bahn), Guillaume Pepy⁠(d), președintele căii ferate franceze (SNCF) și Andreas Meyer⁠(d), CEO-ul căii ferate elvețiene (SBB).

Cu de:Josef Friedrich Doppelbauer, Directorul General al Agenției Feroviare Europene - ERA, la București, cu ocazia semnării acordului cu AFER

A fost ministrul transporturilor între 17 noiembrie 2015 și 7 iulie 2016, pe perioada guvernului tehnocrat, declinând până în prezent înregimentarea politică. În mandatul său a reușit finalizarea cu succes a Master Planului General de Transport al României și a primei Strategii de Siguranță Rutieră a României. De asemenea a emis Pachetul legislativ de simplificare care a permis deblocarea și accelerarea proiectelor de infrastructură mari. Ca urmare a acestui pachet, toate tronsoanele de autostradă pe care la începutul mandatului său lucrările erau oprite, au primit autorizație de construire și au relansat lucrările.

Din ianuarie 2020, preia in calitate de CEO, operatorul național pentru transport feroviar de calatori CFR Călători, si anunță reformarea si modernizarea companiei pe baza a trei priorități strategice: Călătorii, Angajații și Trenurile. In acest sens, implementează sistemul de suplimentare dinamică a trenurilor pe principiul "the vehicle follows the passenger" orientând compania spre piață, prin regândirea activităților de marketing și comunicare. Astfel, CFR Călători își îmbunătățește semnificativ imaginea, măsurătorile indicând de la situația preluării in ianuarie 2020 când avea 90% știri negative si 10% neutre un progres semnificativ la finele lui decembrie 2020 la doar 0,8% știri negative, 23,2% pozitive si 76% neutre. Crește flota de vagoane la peste 1000 Arhivat în , la Wayback Machine. in doar 9 luni cu cca 30% fată de sezonul estival 2019 și dublează investițiile in vehicule fata de media ultimilor ani, situație care să permită in premiera naționala introducerea cadenței de 1 ora pe ruta Constanța-București-Brașov și în premiera internațională, pe ruta Arad-Budapesta, cadența de 2 ore odată cu intrarea in vigoare a mersului trenurilor 2021-2022. Sunt introduse primele trenuri Intercity, cu reduceri semnificative ale timpilor de călătorie, IC Tomis făcând pe ruta Brașov-Constanta doar 4,5 ore in loc de 5,5 ore.

În cadrul programului de dezvoltare si reorganizare a companiei, înaintat ministerului demonstrează ca înlocuirea cu EMU a 168 de trenuri formate din vagoane si tractate cu locomotive electrice si cu DMU a 134 de trenuri formate din automotoare foarte vechi si neperformante cu combustibili fosili, ar conduce la economii anuale de cca 350 de milioane lei pe an si ar permite realizarea de profit la CFR Călători, imediat după implementare. Planul este înaintat Consiliului de Administrație și MTIC cu solicitarea de achiziționare etapizată in câteva variante de modele financiare, circa 100 de rame electrice si diesel fiind prevăzute în prima etapa.

In ramele Desiro, căutând împreună cu inginerii direcției tracțiune soluția optima pentru crearea a cel puțin 300 de locuri pentru biciclete.

În cadrul aceluiași program, prin reformarea politicii de resurse umane, ponderea cheltuielilor salariale se reduce de la 40% la 35%, media de vârstă scade de la 53 la 49 de ani si se demarează introducerea componentei de autoevaluare a personalului. Sunt finalizate procedurile de achiziție a noilor uniforme CFR și a dispozitivelor mobile pentru vânzarea digitalizata a biletelor in tren și eliminarea pixului și chitanțierului. Sunt introduse si conceptele comerciale si tehnice pentru transportul bicicletelor in trenuri Arhivat în , la Wayback Machine. care sa stimuleze fluxurile turistice (mediu/lung parcurs) si de naveta (scurt parcurs).

CFR Călători depune în martie 2021 primul proiect pe fonduri europene din istoria companiei, pentru 20 de locomotive Bo-Bo echipate cu ERTMS și elaborează cele patru proiecte din Planul National de Reziliență și Redresare în valoare de peste un miliard euro pentru:

  1. trafic interregional și internațional (35 de locomotive noi și 280 de vagoane),
  2. trafic regional (40 de rame cu hidrogen si hibride),
  3. program de digitalizare procese client,
  4. program de digitalizare procese interne.

Costescu coordonează întocmirea și executarea strategiei de criză și a planurilor de contingență pentru CFR Călători, pe durata pandemiei de Covid19, România reușind plasarea, conform Eurostat, pe locul al III-lea în Europa la retenția pasagerilor în trenuri. Pentru performanța CFR Calatori de a atenua efectele pandemiei și implicit de a avea printre cele mai mici rate ale pierderii dintre companiile europene, Dan M. Costescu primește Premiul de excelență la Gala organizată de MediaUno și Institutul Național de Statistică.

Dan M. Costescu este și pilot de motociclism și organizator de competiții, participând la curse din trei ramuri diferite, rally-raid⁠(en)[traduceți], motocros și enduro. Acesta devine în 2009 campion național[1] la clasa motociclism rally-raid iar la sfârșitul aceluiași an, pilotul român participă la raliul Paris-Dakar „Heroes Legend” unde se clasează pe locul 11 din 150 de participanți. Mai multe detalii la secțiunea Activitate Sportivă. A organizat și propriul său raliu maraton [2]], în România, desfășurat pe aproape 3000 de km in 7 zile.

Strategie internațională și Afaceri Europene în Transporturi (ca Ministru)[modificare | modificare sursă]

  • Dezvoltarea conceptelor pentru proiectele de transport și infrastructură, în cadrul Consiliilor Miniștrilor, Summiturilor Miniștrilor Transporturilor, Forumului International de Transport (ITF) și Sumiturilor de Investiții, Brussels, Amsterdam, Leipzig, Rotterdam, Ljubliana.
  • Dezvoltarea portofoliului de 16 proiecte PPP pentru infrastructura de transport, finanțabile.  prin planul Junker. Lansate cu ocazia TEN-T Days 2016 Rotterdam.
  • Dezvoltarea conceptului „Constanța poartă către Europa”. Negocieri cu ambasadorii și miniștrii din statele adiacente Drumului Mătăsii: Georgia, Azerbaijan, Kazakhstan, Iran și China, în vederea colectării și consolidării volumelor de trafic și transferului către calea ferată, căi navigabile și șosea.
  • Dezvoltarea conceptului de Coridor Economic al Dunării și prezentarea acestuia miniștrilor Serbiei, Croației, Sloveniei cât și comisarului European pentru Transporturi, Violeta Bulc. Coridorul (rutier, feroviar, fluvial) este un tronson de legătură al Drumului Mătăsii, care leagă portul Constanța de porturile Mării Adriatice: Koper, Rjeka, Trieste.
  • Inițierea, menținerea și dezvoltarea relațiilor cu miniștrii omologi și ambasadorii din Europa, America, Africa și Asia
  • Negocieri și elaborare de proiecte comune pentru dezvoltare și lobby la nivelul instituțiilor europene: Consiliul Europei, Comisia Europeana, Parlamentul European, Comisariatul pentru Transporturi, Comisia TRAN
  • Negocieri și elaborare de proiecte comune pentru dezvoltare si lobby la nivelul instituțiilor internaționale: UIC, ERA, ICAO, IMO, IRU, IRF
Speech-ul de prezentare a celor 16 proiecte majore de infrastructură propuse de Romania în 2016, pentru a fi finanțate din planul Junker
  • Cooperarea cu instituțiile financiare international IFIs: BERD, BEI, WB, BIRD, FMI

Privatizări, Achiziții, Fuziuni (2002-2004)[modificare | modificare sursă]

cu Jean-Pierre Loubinoux, directorul general al Asociației Internaționale a Căilor Ferate - UIC
  • Responsabil pentru achiziția uzinei de vagoane Waggonbau Brünninghaus (300 de angajați) de la grupul Krupp și integrarea acesteia în grupul industrial al noului proprietar KEG.
  • Responsabil pentru derularea auditurilor tehnice, financiare, juridice și de mediu în vederea privatizării uzinei de vagoane SC Romvag Caracal SA (820 de angajați)  și integrării acesteia în grupul industrial al noului proprietar KEG.
  • Responsabil pentru derularea auditurilor tehnice, financiare, juridice și negocierea cu AVAS, în vederea privatizării uzinei de locomotive Electroputere SA (5000 de angajați)  și integrării acesteia în grupul industrial al noului proprietar KEG.

Dezvoltare de afaceri (2001-2009)[modificare | modificare sursă]

  • Elaborarea strategiei pentru dezvoltarea grupului industrial feroviar Railway Industrial Group of Karsdorfer Investment, Germania
  • Elaborarea planului de afaceri, înființarea și managementul institutului de cercetare și încercări vehicule "Forschung, Mess- und Daten-technik", Schwerte, Germania
  • Construirea și agregarea parteneriatelor cu furnizorii importanți de componente și subansambluri necesare programelor de întreținere a materialului rulant, Rheine, Germania
Cu Libor Lochman, directorul executiv al Comunității Căilor Ferate Europene - CER

·       Elaborare planului de afaceri pentru dezvoltarea unei companii de inginerie în transporturi care să furnizeze servicii în consultanță, proiectare, dezvoltare tehnologică și încercări, București Romania

  • Înființarea unui centru specializat în întreținere și reparații ușoare pentru materialul rulant, în cadrul unei companii constructoare, Caracal, Romania
  • Elaborarea conceptului pentru un centru specializat în mentenanță și reparații ușoare, având ca beneficiar un operator feroviar, Fetești, România
  • Dezvoltarea conceptului pentru o companie joint-venture pentru producerea materialului rulant in Kazahstan

Management de Proiect, Îmbunătățire Procese (2001-2010)[modificare | modificare sursă]

Q69674}}, președintele comisiei TRAN a Parlamentului European, după intervenția comună
  • Desemnat ca Administrator Special pentru a derula audituri financiare și tehnice și a vinde un număr de companii feroviare (Blessinger, Wischermann, Spiecker, Schönepauk& Partner, Wuppertal, Germania)
  • A condus procesele de contractare, fabricare, certificare, import -export pentru contracte majore cu privier la vagoane cu pereți de aluminiu din seria Habills (buget peste 80 million Euro), Elze, Niesky, Brünninghaus, Germany
  • Optimizarea lanțurilor logistice de aprovizionare pentru punctele de lucru și sediile KEG (comercial și mentenanță), Germania
  • Restructurarea companiei Mainische Feldbanen specializată în reparații locomotive, North Rhein Westphalia, Germania
  • Îmbunătățirea proceselor operationale pentru operatorul de transport calatori Rügensche Kleinbahn, Rügen Island, Germania
  • Conducerea procesului de omologare a locomotivei Diesel Electrice Co-Co de 2100 CP și a Locomotivei Electrice Co-Co, de 5100 kW, în relația cu autoritatea feroviară germane, EBA, in condițiile în care locomotive similar a companiei americane General Motors eșuase în acest process, Stuttgart, Ulm, Mettlach, Trier, Germania
  • A dezvoltat cu producători români și omologat cu EBA instalația de siguranță PXP() INDUSI, pentru diferite tipuri de locomotive, în conformitate cu specificații tehnice de ultimă oră ale EBA, Bonn, Germania
  • Evaluarea stării tehnice și a duratei de viață a parcului de cisterne al Petrom. Pitesti/Brazi, Romania.
  • A supervizat peste 500 de proiecte la nivel European, în domeniile cercetării, proiectării, testării și certificării, Europa

Consultanță (2001-2012)[modificare | modificare sursă]

Cu secretarul de stat german pe transporturi, Norbert Barthle⁠(d), la International Transport Forum- ITF Leipzig, discutând despre vehicule electrice și autonome
Cu ministrul ceh al transporturilor, Dan Ťok⁠(d), după semnarea scrisorii pentru protejarea transportatorilor rutieri central și est-europeni
  • Sprijină activitatea de vânzări a operatorului feroviar german KEG
  • Consultanță pentru licitația organizată pentru transportul de călători în Saxonia, Germania
  • Consultanță pentru un număr de companii în relația cu autoritățile responsabile, pentru obținerea omologării locomotive LDE 2100 CP, Italia, Spania
  • Organizarea lanțurilor logistice pentru piese de schimb și echipamente necesare activităților de mentenanță, Spania, Italia
  • Asistență oferită deținătorilor de parcuri de vehicule pentru îmbunătățirea programelor de mentenanță, Germania, Ungaria, România
  • Consultanță pentru operatori români de transport pentru a accede piețele internaționale.
  • Consultanță pentru operatori feroviari în vederea dezvoltării relațiilor cu producătorii de material rulant și cu instituțiile financiare care finanțau achiziția, România
  • Consultanță pentru un grup industrial pentru a-si consolida activitățile tehnice, de marketing și de vânzări, sincroniza resursele logistice și optimiza capacitatea de a efectua lucrări de mentenanță.
  • Consultanță pentru o companie nou înființată ca operator feroviar, pentru obținerea aprobărilor cu autoritățile și pentru stabilirea relațiilor comerciale cu furnizorii și clienții, România
  • Consultanță pentru autoritățile locale cu privier la traficul urban, de marfa și călători, vehicule electrice, Europa
  • Consultanță pentru municipalități în vederea implementărilor cerințelor de mobilitate urbană, România
Cu danezul Hans Christian Schmidt⁠(d), ministrul transporturilor, despre decarbonizare, la ITF

Dezvoltare Relații, Lobby (2004-2010)[modificare | modificare sursă]

  • Dezvoltarea relațiilor cu ministerul transporturilor rus și stabilirea unui parteneriat pe termen lung în vederea livrării în Rusia de vehicule de călători fabricate în Europa, Rusia
  • Promovarea boghiului cu ecartament variabil în relația cu autoritățile de stat, Rusia
  • Facilitarea relațiilor intre producătorii de material rulant (vagoane de marfa, calatori locomotive, DMU, EMU, piese de schimb, componente și echipamente îmbarcate) în relația cu calea ferata și ministerul transporturilor, Siria
  • Dezvoltarea relațiilor intre calea ferata, ministerul transporturilor și companiile private în vederea stabilirii unui parteneriat pe termen lung pentru livrarea vehiculelor fabricate in Europa, Kazahstan
  • Promovarea autobuzelor și troleelor în spațiul ex-sovietic
  • Studii de fezabilitate, campanii promoționale țintite pe autorități sau segmente de public, pentru implementarea proiectelor majore la nivel urban, regional, national sau transfrontalier, România, Europa
Discuție cu Roman Brecely, ministrul Transporturilor din Slovacia, pe tema liniilor aeriene naționale
Miniștrii țărilor riverane Dunării, după semnarea acordului pentru coridoarele de marfă multi-modale

 

Speech-ul lui Dan M. Costescu la summitul extins al miniștrilor, Europa, Africa, Asia

   

Cercetare-Dezvoltare (titluri originale in limba engleză)[modificare | modificare sursă]

  • Developing a Traffic Code Violating Monitor for Autonomous Vehicles (Traffic Rules formalization by employing Legal, Logic and Engineering Analyses,
  • Concept development of an Ethical Violating Monitor for Autonomous Vehicles.
  • Modal shift, contribution for developing a plain level field on transportation market,
  • Finite Element Method in trains brakes, Mathematical Model, Software,
  • Numerical methods as a basis for vibrations study by FEM,
  • Simulation of vibration level of 2nd class vehicle
  • Study of temperature distribution of D=610 mm braking disk for different regimes
  • Contributions on strain and stress calculation due to wheel-rail contact
  • Strain and stress calculation of cast, welded, forged frame bogies
  • Stress concentrator on diesel hydraulic Locomotive 1250 HP axle
  • Geometrical and inertial properties determination for structural elements and parts in vehicles and airplanes.
  • Mathematical modelling of dynamical behavior of vehicle’s structure

Cercetare-Încercări în situ și de laborator (titluri originale in limba engleză)[modificare | modificare sursă]

Acordarea titlului de compania anului, uzinelor Dacia.
  • Optimization of elastic/damping characteristic of the bogie coupling of Electric Locomotive LE 5100kW
  • Dynamic and stress and strain analysis/measuring of the following railway vehicle’s bogies: 5100 kW Electric Locomotive, 2100 HP Diesel Electric Locomotive, 1250 HP Diesel Locomotive, 4000 kW Electric Locomotive, Bo-Bo Electric Locomotive, Minden-Deutz, Diamond, Y32, Y25.
  • Tramway BBT16, Metro Bogie with steering wheel.
  • Natural frequencies and mode shape determination for the following railway vehicle bogies: 1250 HP Diesel, Locomotive, Y32 & Y25.
  • Static and modal analysis (FEM & Strain Gauge) for the following railway car body: 74000 cars, DeDietrich Z Type.
  • Stress analysis induced in rim, plate and axle by shrink operation, stress analysis of 1250 HP Diesel Locomotive and 5100 kW Electric Locomotive axles and stress analysis and 1250 HP Diesel Locomotive and 700 HP Diesel Locomotive crankshafts.
  • Non-conventional wheels, stress analysis and optimization.
  • Analysis on feasibility of replacing compound wheel with shoe braked on threaded surface with solid wheel.
  • Design, thermo-elastic analysis and optimization of railway wheel.

Mentorat. Activitate didactică.[modificare | modificare sursă]

Gala premiilor Capital
Împreună cu Violeta Bulc și echipa pentru cele 16 proiecte de infrastructură ce urmau a fi finanțate din planul Junker, plasând România pe primul loc al apelului de proiecte.

Managementul Performanței, Resurse umane în transporturi, Curs Master, Departamentul Transporturi, Trafic și Logistici, Universitatea Politehnica București

  • Structuri portante pentru materialul rulant, Curs Licență, Departamentul Material Rulant de cale ferată, Universitatea Politehnica București
  • Măsurări de rezistență a elementelor vehiculelor, Laborator, Departamentul Material Rulant de cale ferată, Universitatea Politehnica București
  • Calculul structurilor portante ale vehiculelor, Proiect de an, Departamentul Material Rulant de cale ferată, Universitatea Politehnica București
  • Tehnici de calcul în inginerie, Sistematic Engineering, București
  • Metode de calcul  în inginerie, Centrul de Pregătire și Documentare, București
  • Metoda elementelor finite, Autoritatea Feroviară Română, București
  • Introducere în calculul instalațiilor industrial, Oltchim, Vâlcea
  • Management și marketing în inginerie, Sistematic Engineering, București
  • Cele mai bune practici în managementul unităților de mentenanță, Schwerte, Germania
  • Abordarea pieței în industria feroviară, Schwerte, Germania

Publicații (titluri originale în limba engleză)[modificare | modificare sursă]

Inaugurarea tronsonului de Autostrada Lugoj-Timișoara, 22 km
Vizita pe  DN 76, după emiterea ordonanței de accelerare a investițiilor,  deblocarea acestui șantier și a șantierelor de autostrăzi care nu mai aveau din 2015 autorizații de construire
  • Safety Targets, Liability Transfer and Engineering Concretization for Autonomous Vehicles. Safe Distance at Destination for Overtaking, Journal of Engineering Science and Innovation, Volume 5/Issue 3, 2019
  • Autonomous Vehicles’ Ethics, Faculty of Transportation, University Politehnica of Bucharest, 2018,
  • Re-balancing the national transportation system: Modal Shift, Transportation and Infrastructure, Operational concepts, Club Romania, 2018
  • General Master Plan for Transport: Gaps and improvement opportunities, Transportation and Infrastructure, Operational concepts, Club Romania, 2018
  • Acceptance of railways vehicles, between safety and economic effectiveness, Güterbahnen, Alba Verlag, Germany No. 1/2003
  • Piping and pressure vessels analysis, CAD report, No. 4/1997
  • Vibration study of 2ndclass passenger vehicle, Railway Magazine No. 2/1995
  • Study of temperature distribution of 610mm braking disk, using Finite Element Method, Railway Magazine No. 1/1993

Articole și discursuri la Conferințe, Congrese, Summit-uri (titluri originale în limba engleză)[modificare | modificare sursă]

Primul tunel finalizat după 30 de ani în România, la Sighișoara, pe coridorul IV feroviar
După drive-testul cu mașina autonomă, capabilă să negocieze singură virajele și să mențină distanța față de vehiculele din trafic, Amsterdam
Miniștrii Transporturilor la forumul global de transport ITF
  • Modal competition and complementarity: cost optimization at end-user level, in Romanian Journal of Transport Infrastructure, Volume 8, 2018, Bucharest, Romania
  • Autonomous vehicles’ safety in mixed traffic: Accounting for incoming vehicles when overtaking, IEEE Publications, Electric Vehicles International Conference & Show, 2019
  • Building on a Traffic Code Violating Monitor for Autonomous Vehicles: Trio Overtaking Model, International Conference “Transbaltica” – Transportation Science and Technology 2019, Lithuania
  • Keeping the autonomous vehicles accountable: Legal and Logic Analysis on Traffic Code, Vision Zero for sustainable Road Safety Conference 2018, Vilnius
  • Asset Management, a complex tool for infrastructure companies restructuring, UIC Asset Management Global Conference, 2017, Paris, France
  • PPP approaches for Central and East-European countries, Regional Transport Investment Conference, 2017, Sofia, Bulgaria
  • Launching within Junker Plan of 16 PPP large infrastructure projects for road, rail, aviation and naval - TEN-T Days, 2016 Rotterdam, Netherland
  • Building the new railway economy, Challenges and Opportunities, Railway Days, 2016, Bucharest, Romania
  • Modal shift (from Road2Rail) as a facilitator of decarbonization and social inclusion, ITF- International Transport Forum, an OECD event, 2016, Leipzig, Germany
  • Correlation between road and rail infrastructure and development of supply chains & logistics, Arilog Conference, 2016, Bucharest, Romania
  • Boosting the infrastructure investment, 2016, Ljubljana, Slovenia
  • Using the Global Navigation Satellite Systems for road transport policy implementation end electronic toll collection, 2016, Crowne Plaza, Bucharest.
  • Electro-mobility and automated cars/ Boosting the railway development/ Effects of ICAO decarbonization regulation development on the airlines - Summit of Transport Ministers, 2016, Amsterdam, Netherland
  • Financial and legal mechanisms to assure a level playfield on complex transportation markets, Investment Summit, 2015, Bucharest, Romania
  • Finite Element Method in trains brake, Politehnica University of Bucharest, Romania
  • Numerical methods as a basis for vibrations study by Finite Elements Methods, Politehnica University of Bucharest, Romania
  • Simulation of Vibration level of 2ndclass vehicle, Politehnica University of Bucharest, Romania
  • Benchmark Algor, Nastran, Ansys and tailored software for bogie frame calculation, National Railway Symposium, Bucharest, Romania
  • Study of temperature distribution of D=610 mm braking disk for different operating situations, Bucharest, Romania
  • Contributions on strain and stress calculation due to wheel-rail contact, Bucharest, Romania
  • Strain and stress calculation of welded/cast frame bogies, National High Speed Conference, Bucharest, Romania
  • Stress Concentrator on Diesel Hydraulic Locomotive of 2100 HP axle, High Speed Trains Conference, Bucharest, Romania

Activitate sportivă[modificare | modificare sursă]

Cea mai cunoscuta parte a activității sale sportive este cea legată de motociclism, pe care l-a început în 2008 în ciuda tradiției din familie, regretatul profesor Matei Costescu , tatăl său fiind el însuși un pasionat al motocicletelor. Sau poate tocmai din aceasta cauza, pentru că acesta a încercat să-si îndrume fiul mai degrabă către patru roti decât spre două, din motive de siguranță. Cert este ca în mai 2008 Dan M. Costescu își ia permisul pentru motocicleta iar in perioada imediat următoare, rezultatele nu întârzie sa apară.

În iunie 2008 efectuează primul stagiu de pregătire cu Adrian Răduță, multiplu campion național si est-european , maestru al sportului la motocros iar în august absolvă cursurile scolii BMW Skills din Ystrandiglais, Țara Galilor, sub îndrumarea lui Simon Pavey multiplu finalist Dakar. În octombrie este cooptat în echipa britanica de raliu Desert Rose Racing, condusă de Patsy Quick și sub îndrumarea acesteia și a lui Clive Zippy Town se antrenează în Maroc și desertul Sahara, lucrând în special la tehnici de mare viteză și navigație în teren accidentat.

În anul 2009 , continuă pregătirea tehnică moto cu Adrian Răduță, pregătirea fizică cu antrenorul Radu Popescu, fiind sub supravegherea medicala a dr. sportiv Adela Apostol si a dr. kineto-terapeut Mirela Apostol. Se înscrie în campionatul național de rally-raid al României, unde debutează la prima sa cursă în Raliul Dobrogei în luna mai cu un onorant loc doi, devansând-l pe campionul național en-titre. Câștiga însă următoarele trei etape, în cadrul raliului maraton Transcarpatic desfășurat pe traseul. Satu Mare, Tg Mureș, Brașov, Buzău, Slobozia, Mangalia pentru ca în luna septembrie sa câștige și ultima etapa, Dracula Rally, desfășurată la Brașov.

Astfel își adjudecă titlul de campion național[3] al României la Rally Raid care îi va fi înmânat la Gala Campionilor, organizată de Federația Română de Motociclism, la Cheile Grădiștei.

Se înscrie la raliul Paris-Dakar “Heroes Legend” organizat de cunoscutul pilot Stéphane Peterhansel și Roel den Braven, pe ruta clasica Paris, Alles de Pommes (Franta), Almeria (Spania) , Nador, Agadir, Erachidia, Guelmim (Maroc), El Layounne, Dakla (Western Sahara), Nouadhibou, Nouakchott (Mauritania) St Louis, Dakar (Senegal). Deși motorul îi face probleme în ultimele etape, reușește să ajungă la Dakar după mai mult de 10.000 de km pe pământ European si African. Motocicleta nu mai pornește pentru ultima etapa, în ciuda eforturilor din noaptea de dinainte si pe ultimii 6 km pilotul împinge motocicleta fără motor prin nisipul afânat timp de 4 ore, la o temperatură de 45 grade, dând dovadă de perseverență și dorința de a termina aceasta cursa dură, care de multe ori și-a luat tributul de vieți umane.

“Raliul este unul din cele mai frumoase sporturi datorită complexității sale, trebuie să fii nu numai rapid, trebuie să știi să faci si navigația în teren variat si ostil, să fii inteligent pentru a-ți alege strategia potrivită pe toată durata cursei, trebuie să ai rezistență fizică pentru ca să poți rămâne 10-12 ore pe zi, câteodată 16 pe motocicletă si mai ales trebuie să ai tăria de caracter pentru a nu renunța, indiferent de greutăți si pericole, tot timpul la viteza maximă sigură spre obiectivul final: sosirea. Este exact ca în viată, trebuie sa știi ce vrei si fii tenace ! “ a spus Dan M. Costescu la sfârșitul cursei.

În anii următori Dan Marian Costescu participă la Raliul Tuareg si la alte competiții naționale și internațional de enduro si motocross ca BMW 24 hours (on road), “Romanian Extreme Adventure”, “Motocross Cup” si “Dawn to Dusk” celebra cursa de 24 de ore din Marea Britanie care are loc în luna august în Țara Galilor.

De asemenea, organizează și propriul său raliu maraton, www.drachones.com 3000 km in 7 zile cu startul in București, pe ruta, Ciolpani, Berceni, Craiova, Calafat, Rânca, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Satu-Mare, Timișoara.

Galerie

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Adevărul.Ro (). „Gala Campionilor Federației Române de Motociclism”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Dan Marian Costescu la Wikimedia Commons