Curmală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Curmale

Curmala este fructul produs de palmierul Phoenix dactylifera. Fructul său este dulce, datorită cantității de 70% de zahăr pe care o conține; curmalele sunt un aliment de bază în Magreb.

Varietăți[modificare | modificare sursă]

Ciorchine de curmale în Murcia

Există mai multe varietăți: Sahidi, Medjool și Kadrawi.

Producători[modificare | modificare sursă]

La nivel mondial, cei mai mari producători de curmale au fost Iranul și Irakul, până la Războiul din Golf. În Columbia se produc doar în orașul Soata. În California există importante suprafețe pe care sunt cultivați arborii care produc aceste fructe.

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Nutritive[modificare | modificare sursă]

Curmalele au un procent mare de zahăr, de până la 70%. În plus sunt nutritive prin înaltul conținut de alți carbohidrați, fier, potasiu și fosfor. Conțin vitamina A, tiamină, riboflavină, niacină, triptofan și acid ascorbic.

Medicinale[modificare | modificare sursă]

Curmalele sunt considerate bune pentru sănătate. În naturoterapie se folosesc în caz de astm, gripă, tuberculoză, tuse, febră, cancer, durere de stomac, oboseala ochilor și gonoree[necesită citare]. Fructele fierte în lapte stimulează căile respiratorii. Fructele se pot consuma ca atare sau pregătite în marmelade, prăjituri, înghețată și altele. Din sâmburi se prepară o făină din care se face un fel de clătite.