Finic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Curmal)
Salt la: Navigare, căutare
Phoenix dactylifera
Palm tree wtih Dates.JPG
Phoenix dactylifera
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiospermae
(neclasificat): Monocots
(neclasificat): Commelinids
Ordin: Arecales
Familie: Arecaceae
Gen: Phoenix
Specie: P. dactylifera
Nume binomial
Phoenix dactylifera
Chabaud

Curmalul sau finicul (Phoenix dactylifera) este un palmier din genul Phoenix, cultivat pentru dulcele fruct comestibil (curmala), curmalul veridic. Este cultivat de la oaze din Africa până în vestul Asiei și din cauza cultivării îndelungate locul lui de origine este necunoscut, dar se presupune că este provenit din terenurile din jurul Golfului Persic.[1] Este o plantă de mărime medie, înaltă până la 15–25 m, ce crește singură ori formează un mănunchi cu mai mulți stemi dintr-un singur sistem de rădăcini. Frunzele au 3–5 m lungime, crestate (spinate) pe pețiol, și penate, cu aproximativ 150 foliole; foliolele sunt 30 cm lungime și 2 cm lățime. Deschiderea totală a coroanei variază de la 6 la 10 m.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul "finic" folosit uneori în română pentru palmierul curmalelor Phoenix dactylifera este derivat din gr. phoenix (φοίνιξ) sau fienics, respectiv sl. finikŭ. Cuvântul "curmal" este un derivat regresiv de la "curmală" (denumirea fructului) – care, la rândul său, provine din ngr. kurmás (ϰουρμάς). Speciile numite dactylifera "dactil-feros" vine din greaca veche dáktulos "dată" (de asemeni "deget")[2] și stemul din latinul verb ferō "aduc".[3]

Specii înrudite[modificare | modificare sursă]


Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Morton, J. 1987. Date. p. 5–11. În: Fructe ale climatelor calde. Julia F. Morton. Miami, FL. — Universitatea Purdue. Centru pentru Culturi Noi și Produse de Plante.
  2. ^ greacă da/ktulos, transliterat δάκτυλος
  3. ^ latină fĕro

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Finic

Note[modificare | modificare sursă]