Sari la conținut

Cultura Thule

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Thule[1][2] sau protoinuiții au fost strămoșii tuturor inuiților moderni. Ei s-au dezvoltat în Alaska de coastă până în anul 1000 și s-au extins spre est prin nordul Canadei, ajungând în Groenlanda până în secolul al XIII-lea.[3] În acest proces, ei au înlocuit oamenii din cultura anterioară Dorset, care locuiseră anterior regiunea. Denumirea „Thule” provine de la localitatea Thule (relocată și redenumită Qaanaaq în 1953) din nord-vestul Groenlandei, în fața Canadei, unde rămășițele arheologice ale acestui popor au fost descoperite pentru prima dată la Comer's Midden.

Dovezile susțin ideea că Thule (și, într-o mai mică măsură, Dorset) au fost în contact cu vikingii, care au ajuns pe țărmurile Canadei în secolul al XI-lea, ca parte a colonizării nordice a Americii de Nord. În sursele vikinge, aceste popoare sunt numite Skrælingjar.

Unii Thule au migrat spre sud, în „a doua expansiune” sau „a doua fază”. Până în secolul al XIII-lea sau al XIV-lea, Thule au ocupat o zonă locuită până atunci de inuiții centrali, iar până în secolul al XV-lea, Thule i-au înlocuit pe dorseți.

Intensificarea contactelor cu europenii a început în secolul al XVIII-lea. Cumulate cu efectele deja perturbatoare ale „Micii Ere Glaciare” (1650-1850), comunitățile Thule s-au destrămat, iar oamenii au fost cunoscuți de acum înainte sub numele de eschimoși și, mai târziu, inuiți.

  1. ^ „Thule”. Random House Webster's Unabridged Dictionary. 
  2. ^ „Thule”. Oxford English Dictionary (ed. second). Oxford University Press. . Accesat în . 
  3. ^ McGhee, Robert (). „Thule Culture”. The Canadian Encyclopedia. Historica Canada. 

Lecturi suplimentare

[modificare | modificare sursă]
  • Bonvillain, Nancy. The Inuit. Chelsea House Publishers, 1995
  • Dumond, Don. The Eskimos and Aleuts. Westview Press, 1977
  • Schledermann, Peter. The Thule Tradition in Northern Labrador. Memorial University of Newfoundland, 1971
  • Tuck, James. Newfoundland and Labrador Prehistory. Van Nostrand Reinhold, 1984
  • History of the Thule Migration, The Nature of Things, Canadian Broadcasting Corporation. Informational webpage related to the TV documentary, Inuit Odyssey, shown below in the External links section.