Sari la conținut

Culoarea căzută din cer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
„The Colour Out of Space”

Prima pagina del manoscritto originale
AutorHoward Phillips Lovecraft  Modificați la Wikidata
Titlu originalThe Colour Out of Space
TraducătorMircea Ivănescu (Culoarea căzută din cer; în Almanah Anticipația 1993)
Ligia Caranfil (Culoarea din afara spațiului în Chemarea lui Cthulhu și alte povestiri stranii)
Țara primei aparițiiStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limbălimba engleză  Modificați la Wikidata
SerieMitologia Cthulhu  Modificați la Wikidata
Genpovestire științifico-fantastică[*]
povestire de groază[*]  Modificați la Wikidata
Publicată înAmazing Stories  Modificați la Wikidata
EditurăAmazing Stories  Modificați la Wikidata

Culoarea căzută din cer[1] sau „Culoarea din afara spațiului[2](„The Colour Out of Space”) este o nuveletă de groază a autorului american H. P. Lovecraft, scrisă în martie 1927. În povestire, un narator nedenumit descoperă care este povestea unei zone cunoscute de localnici sub numele de „căldură hulită” aflată printre dealurile sălbatice din vestul orașului fictiv Arkham, Massachusetts. Naratorul descoperă că, cu mulți ani în urmă, un meteorit s-a prăbușit acolo, otrăvind fiecare ființă vie din apropiere; vegetația a crescut mare, dar cu un gust neplăcut, animalele sunt turbate și deformate în forme grotești, iar oamenii au înnebunit sau au murit unul câte unul.

Lovecraft a început să scrie „The Color Out of Space” imediat după ce a terminat romanul său precedent, The Case of Charles Dexter Ward, și în mijlocul revizuirii finale asupra eseului său de ficțiune horror „Supernatural Horror in Literature”. Căutând să creeze o formă de viață cu adevărat extraterestră, el s-a inspirat din numeroase surse de ficțiune și non-ficțiune.

Povestirea a apărut pentru prima dată în ediția din septembrie 1927 a revistei science fiction Amazing Stories a lui Hugo Gernsback, „The Color Out of Space” a devenit una dintre cele mai populare lucrări ale lui Lovecraft și a rămas preferata personală a povestirilor sale scurte. A fost adaptată în filme de lungmetraj în 1965, 1987, 2010 și 2019.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]