Sari la conținut

Cthulhu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cthulhu
High Priest of the Great Old Ones The Great Dreamer The Sleeper of R'lyeh
Ilustrație cu Cthulhu din 2006
Apariții
Creat deHoward Phillips Lovecraft  Modificați la Wikidata
Apariții înMitologia Cthulhu  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat[*]  Modificați la Wikidata
Univers fictivMitologia Cthulhu  Modificați la Wikidata
Relații
PărințiNug[*][[Nug (parent of Cthulhu)|​]][1]  Modificați la Wikidata
CopiiCthylla[*][[Cthylla (daughter of Cthulhu)|​]]
Ghatanothoa[*][[Ghatanothoa (fictional deity in the Cthulhu Mythos)|​]]  Modificați la Wikidata

Cthulhu este o entitate cosmică fictivă creată de scriitorul HP Lovecraft . A fost introdusă pentru prima dată în nuvela sa „ The Call of Cthulhu ”, [2] publicată de revista americană de pulpă Weird Tales în 1928. Considerată un Mare Vechi în panteonul entităților cosmice Lovecraftiene, această creatură a fost de atunci prezentată în numeroase referințe ale culturii populare. Lovecraft îl înfățișează ca pe o entitate gigantică adorată de culți, sub forma unei caracatițe verzi, dragon și o caricatură a formei umane. Universul inspirat de Lovecraft, Mitologia Cthulhu, unde există împreună cu entitățile sale, poartă numele acestuia.

Etimologie, ortografie și pronunție[modificare | modificare sursă]

Inventat de Lovecraft în 1928, numele Cthulhu a fost probabil ales pentru a repeta cuvântul chthonic (greaca veche „al pământului”), așa cum se pare că a sugerat de Lovecraft însuși la sfârșitul poveștii sale din 1923 „ Șobolanii în ziduri ”. [3] Spiritul htonic sau pământesc are precedente în numeroase mitologii antice și medievale, păzind adesea minele și comorile subterane prețioase, în special în piticii germanici și grecii Chalybes, Telchines sau Dactyls . [4]

Lovecraft a transcris pronunția lui Cthulhu ca Khlûl′-hloo și a spus: „prima silabă pronunțată gutural și foarte gros. „U” este cam așa în „plin”, iar prima silabă nu este diferită de „kul” în sunet, prin urmare „h” reprezintă grosimea guturală” [5] (vezi discuția legată de mai jos ). ST Joshi subliniază, totuși, că Lovecraft a dat pronunții diferite în diferite ocazii.[6] Potrivit lui Lovecraft, acesta este doar cel mai aproape posibil ca aparatul vocal uman să reproducă silabele unei limbi străine. [7] Cthulhu a fost, de asemenea, scris în multe alte moduri, inclusiv Tulu, Katulu și Kutulu. [8] Numele este adesea precedat de epitetul Mare, Moartă sau Teriță.

La mult timp după moartea lui Lovecraft, Chaosium, editorii jocului de rol Call of Cthulhu, a influențat pronunția modernă cu afirmația „noi spunem kuh-THOOL-hu”, chiar dacă a remarcat că Lovecraft a spus-o altfel. [9] Alții folosesc pronunția Katulu sau Kutulu sau /kəˈtl/ [10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Selected Letters of H. P. Lovecraft IV[*][[Selected Letters of H. P. Lovecraft IV (book by Howard Phillips Lovecraft)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ „{title}”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Callaghan, Gavin (). H. P. Lovecraft's Dark Arcadia: The Satire, Symbology and Contradiction. McFarland. p. 192. ISBN 978-1476602394. 
  4. ^ Kearns, Emily (). Finkelberg, Margalit, ed. „Chthonic deities”. The Homer encyclopedia. Wiley. Accesat în . 
  5. ^ Lovecraft, H. P. Selected Letters V. pp. 10 – 11. 
  6. ^ Joshi, S. T. „The Call of Cthulhu”. The Call of Cthulhu and Other Weird Stories.  Parametru necunoscut |la= ignorat (ajutor)
  7. ^ "Cthul-Who?: How Do You Pronounce 'Cthulhu'?"
  8. ^ Harms, Thomas. The Encyclopedia Cthulhiana. p. 64. 
  9. ^ Petersen, Sandy; Willis, Lynn; Herber, Keith (). Call of Cthulhu (ed. 2). Oakland, California: Chaosium. 
  10. ^ e.g. the video game Call of Cthulhu „copie arhivă”. Arhivat din original în . Accesat în .  and season 14 of South Park.