Cucumis metuliferus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kiwano
Cucumis metuliferus fruit.
Cucumis metuliferus fruit.
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Cucurbitales
Familie: Cucurbitaceae
Gen: Cucumis
Specie: C. metuliferus
Nume binomial
Cucumis metuliferus
E. Mey
fruct Kiwano necopt

Cucumis metuliferus, cunoscut și sub numele de pepenele cu coarne, castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano, este o specie anuală din specia castravetelui și a pepenului. Fructul acestei plante se poate mânca, dar este cel mai des folosit ca decorație pentru alte mâncăruri. Este o specie nativă în Africa, originară din zona deșertului Kalahari, dar este cultivat și în Maroc, Portugalia, California, Chile, Australia și Noua Zeelandă.

În Zimbabwe, acest castravete este numit 'gaka' sau 'gakachika' și este folosit ca un fruct sau în salate și doar rar ca decorație. Este mancat verde, proaspăt copt sau bine copt. Crește natural în campuri și în zone împădurite. Gustul său este o combinație între castravete și zucchini sau, când este copt, între banană, castravete și lămâie. Coaja sa este comestibilă și în anumite zone se mănâncă. Există o specie care nu are coarne, dar are gust similar. Semințele sunt acoperite într-o substanță gelatinoasă. Pielea fructului este bogată în vitamina C și în fibre. Înainte de consum se poate adăuga sare sau zahăr pentru a accentua gustul.

Uz[modificare | modificare sursă]

O plantă tradițională în Africa, acestă puțin cunoscută legumă are potențial de a îmbunătăți nutriția, de a crește securitatea resurselor de mâncare, de a ajuta la dezvoltarea zonelor rurale și de a susține agricultura sustenibilă..[1][sursa nu confirmă]

Compoziția chimică este similară cu a altor legume din familia Cucurbitaceae.

Valori nutriționale[modificare | modificare sursă]

Valorile sunt pentru 100 grame.

 1. apă - 90 grame
 2. calorii - 5 kcal
 3. proteine - 2 grame
 4. zahăr - 2 grame
 5. fibre - 4 grame
 6. colesterol - 0 grame
 7. potasiu - 266 mg
 8. fosfor - 50 mg
 9. magneziu - 23 mg
 10. calciu - 17 mg
 11. fier - 0.5 mg
 12. vitamina C - 0.5 mg

Galerie[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Kiwano

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ National Research Council (). „Horned Melon”. Lost Crops of Africa: Volume III: Fruits. Lost Crops of Africa. 3. National Academies Press. ISBN 978-0-309-10596-5. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]