Crucea lui Avram Iancu din Blaj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Crucea lui Avram Iancu din Blaj (august 2023)

Crucea lui Avram Iancu este amplasată pe un deal înalt din partea de nord a orașului, fiind vizibilă din orice punct al Blajului, Actualul monument, ridicat în memoria lui Avram Iancu și a Revoluției Române din Transilvania de la 1848, a fost dezvelit în anul 1993 și este opera sculptorului Andrei Ostap. Statuia de 2 metri înfățișându-l pe Avram Iancu și amplasată în vârful crucii a fost realizată din banii proprii ai artistului.

Crucea lui Iancu inițială, era înaltă de patru metri și a fost ridicată în semn de recunoștință față de fapta filantropică a episcopului Ioan Bob, care în timpul foametei din 1815 a ars hârtiile datornicilor săi de la sate, cărora le imprumutase cereale.

În timpul evenimentelor de la 1848, pe durata adunării naționale, în zonă a staționat o legiune de moți care, în frunte cu Avram Iancu, au supravegheat Câmpia Libertății.

De la acel moment I s-a spus „Crucea lui Iancu”, iar dealul pe care se află „Dealul Crucii”.Crucea a fost dinamitată în noiembrie 1908. Crucea a fost refăcută din inițiativa și pe cheltuiala cărturarului Ioan Micu Moldovan în anul 1915, după modelul original[1]. Fragmente din aceasta sunt păstrate la Muzeul de istorie „Augustin Bunea” din Blaj. Crucea veche este monument istoric (cod LMI AB-III-m-B-00409)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Panou informativ al Primăriei Blaj

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]