Câmpia Libertății

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Câmpia Libertății (mai demult „Râtul grecilor”[1]) se află în orașul Blaj, Transilvania, România. A fost locul unde s-au ținut două adunări naționale în timpul revoluției de la 1848, în luna mai și apoi în septembrie.

Pe câmp a fost înălțat un monument compus dintr-o piesă centrală, numită "Gloria" și 26 de busturi înfățișând conducători ai Revoluției Române de la 1848, precum și figuri remarcabile ale culturii române. Sculptori precum Ion Vlasiu, Ion Irimescu, Ion Jalea și Marius Butunoiu au contribuit la realizarea acestui monument, ridicat între 1973 și 1977, clasat monument istoric, cu Cod LMI: AB-III-a-B-00408.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ În secolul al XVIII-lea s-au așezat la Blaj mai mulți călugări greci uniți cu Roma. Cel mai proeminent a fost ieromonahul Leontie Moschonas, un învățat călugăr grec din insula Naxos, care a venit la Blaj împreună cu episcopul Inocențiu Micu, care l-a numit arhimandrit. Moschonas a pus bazele bibliotecii din Blaj și a murit la Blaj în 1758. Cf. Nicolae Iorga, Histoire des Roumains de Transylvanie et de Hongrie, II, pag. 148. Nicolae Albu, Istoria învățământului românesc din Transilvania, pag. 178.

Legături externe[modificare | modificare sursă]