Cristina Chiriac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cristina Chiriac
Cristina Chiriac.jpg
Cristina Chiriac
Date personale
Născută (44 de ani)
Câmpulung, județul Argeș
Naționalitate Flag of Romania.svg română
Președinte la Asociatia Nationala a Antreprenorilor
În funcție
2013 – Prezent
Director General la World Trade Center Bucharest
În funcție
2013 – 2014
Vicepreședinte la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului
În funcție
2009 – 2012
Ambassador of European Network of Female Entrepreneurship Ambassadors
Deținător actual
Funcție asumată
2010
Mentor and member of European Network of Mentors for Women Entrepreneurs
Deținător actual
Funcție asumată
2011
Presedinte la Federatia Patronatelor Femeilor Antreprenor
Deținător actual
Funcție asumată
2017

Alma mater Doctor in Economie Academia Română - 2015
Profesie Om de afaceri, economist

Cristina Chiriac (n. 5 octombrie 1973, Câmpulung, județul Argeș) este o femeie de afaceri română, de profesie economist, specializată în finanțe, bănci, burse de valori și asigurări și doctorand în economie, evaluator, consultant și auditor financiar, practician în insolvență, mediator și arbitru internațional în mediere. Din anul 2009 până în anul 2012, a deținut funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), coordonând activitățile de monitorizare postprivatizare și insolvență. Din 2013 Președinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor din România.

Familia[modificare | modificare sursă]

Cristina Chiriac este căsătorită, fiind mamă a doi bǎieți.

Educație și activitate profesională[modificare | modificare sursă]

În 1997, a absolvit Facultatea de Finanțe, Bănci, Burse de Valori și Asigurări a Universității „Spiru Haret” din București, în anul 2003, Facultatea de Științe Juridice și Administrative a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, a absolvit cursurile de specializare ale Colegiului Național de Apărare, studii postuniversitare de masterat în Managementul financiar al mediului, respectiv Dreptul afacerilor, iar din anul 2012 și până în prezent este doctorand al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” din cadrul Academiei Române.

În activitatea depusă, Cristina Chiriac a obținut și recunoaștere profesională de la organizații de profil (gradul de excelență ANEVAR și CECCAR, Asociația Brokerilor).

În perioada 2004-2012, Cristina Chiriac a ocupat diferite funcții în aparatul central al administrației publice din România, inițial Consilier la Cancelaria Primului Ministru al României (în perioada 2004-2005), Șef serviciu în cadrul Departamentului pentru Dialog Social al Guvernului (2005-2006), iar ulterior, pe rând, expert, director și vicepreședinte în cadrul Autorității de Valorificare a Activelor Statului – Guvernul României[1][2].

Începând cu anul 2013, este director general al World Trade Center București[3], înlocuindu-l în această funcție pe Mircea Ursache, unde coordonează întreaga activitate a companiei, asumându-și ca obiectiv creșterea rentabilității (insolvența, creșterea profitului operațional)[4][5].

În data de 19 noiembrie 2016, a avut loc lansarea cărții "Marea Privatizare"[6], scrisă cu atenție, interes și obiectivitate de către Cristina Chiriac, președinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor din România. Cartea reprezintă o lucrare științifică riguroasă ce abordează în profunzime procesul de privatizare în România, din ultimii 25 de ani[7]. Cartea face o analiză a privatizărilor, situația actuală a portofoliului deținut încă de stat și încearcă o evaluare a efectelor privatizării.

Antreprenoriat[8][9][modificare | modificare sursă]

Fiind unul dintre deschizătorii de drumuri în antreprenoriat și un susținător permanent al cauzei ca urmare a voluntariatului în domeniu, în anul 2010 a primit titlul onorific de Ambasador al Antreprenoriatului Feminin, făcând parte din "Rețeaua Europeană a Femeilor Ambasadoare a Antreprenoriatului" și "Rețeaua Europeană de Mentori pentru Femeile Antreprenor"[10].

În anul 2013, a luat ființă Asociația Națională a Antreprenorilor[11], proiect inițiat și susținut de Cristina Chiriac, asociație a cărei funcție de președinte o deține.

În activitatea de antreprenoriat se implică cu dăruire, fiind promotor al numeroase proiecte, dintre care nominalizăm: "Antreprenoriat - o soluție actuală"[12], conferințe precum ANTREPRENORIATUL FEMININ "Femeia la putere - o lume mai bună"[13] și “Privatizarea în România”, dar și inițiatoare a unor proiecte de caritate, cum ar fi "Ajută-i să respire!"[14] - campanie de ajutorare a copiilor bolnavi de tuberculoză.

Pentru activitatea din antreprenoriat la sfârșitul anului 2015 Cristina Chiriac a primit premiul de Femeia Anului la categoria Antreprenoriat la feminin[15].

În anul 2016, pe 9 noiembrie Asociația Națională a Antreprenorilor din România, a cărui președinte este, a organizat Beauty of Entrepreneurship[16][17] cel mai mare eveniment internațional cu și despre antreprenoriat, o conferința internațională dedicată antreprenorilor și tuturor celor ambițioși, curajoși și cu abilități de leadership. Conferința s-a încheiat cu o Gală de premiere în cadrul căreia au fost premiate zece doamne de succes în antreprenoriat și afaceri din România[18].

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Cristina Chiriac, numită vicepreședinte la AVAS, 14 noiembrie 2009, Evenimentul Zilei, evz.ro
 2. ^ Cristina Chiriac, vicepresedinte AVAS: "AVAS poate să absoarbă arieratele din economie", 3 februarie 2012, Bursa, bursa.ro
 3. ^ Cristina Chiriac, noul director general al WTCB, 3 Iul 2013, agerpres.ro
 4. ^ Cristina Chiriac: "Ținta mea este să cresc rentabilitatea World Trade Center", 4 Iul 2013, bursa.ro
 5. ^ World Trade Center Bucuresti, plus 3,6% la profit in 2013, 20 ianuarie 2014, manager.ro
 6. ^ Marea Privatizare: Peste 75% din capacitatea industrială a fost complet distrusă, 18 noiembrie 2016, Bursa, bursa.ro
 7. ^ 25 de ani de capitalism: Doar 22,3% din privatizări s-au dovedit de succes, 1 decembrie 2015, cursdeguvernare.ro
 8. ^ Pentru o economie puternică, singura soluție a României o reprezintă antreprenoriatul, 9 noiembrie 2016, agerpres.ro
 9. ^ Cristina Chiriac (Asociația Antreprenorilor): Pentru o economie puternică, singura soluție a României o reprezintă antreprenoriatul, 9 noiembrie 2016, agerpres.ro
 10. ^ Interview with CRISTINA CHIRIAC, European Commission ambassador of Woman Entrepreneurship, 28 noiembrie 2011, Bursa, bursa.ro
 11. ^ Asociatia Nationala a Antreprenorilor, anaa.ro
 12. ^ Antreprenoriatul - o solutie actuala, 20 martie 2012, economie.hotnews.ro
 13. ^ Conferința ANTREPRENORIATUL FEMININ Femeia la putere - o lume mai bună, bursa.ro
 14. ^ Ajută-i să respire!, 15 decembrie 2011, cotidianul.ro
 15. ^ Gala premiilor Femeia Anului 2015, 23 martie 2016, avantaje.ro
 16. ^ 9 Noiembrie 2016, o zi care va deveni memorabila pentru antreprenoriatul din Romania!, businesswoman.ro
 17. ^ Beauty of Entrepreneurship – 9 noiembrie 2016, o zi dedicată antreprenoriatului din România, leadersreunited.com
 18. ^ Zece femei antreprenor au fost premiate în cadrul galei Beauty of Entrepreneurship 2016, 10 noiembrie 2016, agerpres.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]