Cristina Țopescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Cristina Țopescu
Date personale
Nume la naștereMariana Rodica Cristina Țopescu Modificați la Wikidata
Născută Modificați la Wikidata
Oradea, România Modificați la Wikidata
Decedatădecembrie 2019 (59 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Otopeni, Ilfov, România Modificați la Wikidata
PărințiCristian Țopescu Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieprezentatoare de televiziune[*]
jurnalistă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din București  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Social Democrat  Modificați la Wikidata

Mariana Rodica Cristina Țopescu (n. , Oradea, România – d. decembrie 2019,[1] Otopeni, Ilfov, România) a fost o jurnalistă și prezentatoare de televiziune din România, fiica comentatorului sportiv Cristian Țopescu.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cristina s-a născut în familia comentatorului sportiv Cristian Țopescu, care a fost căsătorit timp de unsprezece ani, până în anul 1970, cu Rodica Țopescu. În timpul regimului comunist, Rodica a ales să emigreze în Germania și mai apoi în Suedia. Din alte două căsătorii ulterioare alte tatălui său, au mai rezultat doi frați, băieții Cristian (cu Rosemarie)[2] și Felix Sebastian (cu Christel Ungar)[2].[3] Cristina a urmat Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, din cadrul Universității București, secția engleză – italiană. În perioada 1970 - 1994 a fost în cadrul TVR: prezentator emisiuni de copii (1970 - 1976), prezentator emisiuni tineret (1976 - 1979), prezentator programe (1979 - 1981), prezentator programe și emisiuni de divertisment (1991 - 1994).

În 1993 a prezentat emisiunea de divertisment “Teletrioshow” în cadrul TVR, iar în urmatorul an emisiunea de divertisment “Astă seară ne distram în familie” (TVR), care a primit Premiul APTR pentru cea mai bună emisiune de gen a anului.

În perioada 1994 - 1996 a fost redactor la redacția de “Analize, sinteze și comentarii politice” a TVR, prezentator emisiunea - magazin de sâmbătă - “Ora 25 Tranzit TV” și traducător - redactor film.

În perioada următoare 1996 – 2000 a fost prezentator - redactor știri la ProTV, corespondent evenimente politice speciale, corespondent acreditat la Președinția României, realizând corespondențe și transmisii live din Franța, Germania, Marea Britanie, S.U.A. (Washington - Casa Alba), India, Vietnam, China, Hong Kong și mai multe interviuri cu președintele României de atunci, Emil Constantinescu. Tot în această perioadă a fost realizator și moderator talk-show politic “Întâlnire cu presa”, alături de Dumitru Tinu și C.T. Popescu. În week-end a prezentat alături de Andrei Zaharescu ”Un alt fel de jurnal”.

În anul 1998 i-a fost decernat Premiul revistei „VEDETE” acordat de public pentru cel mai bun prezentator de știri.

În perioada 2000-2001 a fost redactor-sef și editorialist revista „Oameni în top”, redactor al revistei conduse de Mircea Dinescu, “Plai cu boi”, în paginile căreia a realizat o serie de 12 interviuri, pe parcursul unui an, cu scriitorul și omul politic Alexandru Paleologu.

În perioada 2001 – 2013 a fost redactor - prezentator știri la Prima TV, corespondent special acreditat la Presedintie si la Guvernul Romaniei (transmisii live din Austria, Belgia, Italia, Cehia, Bulgaria, Slovenia, Serbia, Azerbaidjan, Portugalia, S.U.A, Marea Britanie, Irlanda, Franta, Rusia, Senegal, Republica Panama si mai multe interviuri cu presedintele Romaniei de atunci, Ion Iliescu si cu membrii guvernului vremii), moderator talk-show-uri politice ocazionate de evenimente speciale (intrarea Romaniei in NATO, vizita presedintelui SUA, George W. Bush la Bucuresti, campania anti-drog si teledon, alegeri locale si prezidentiale 2005 etc.).

În anul 2002 a primit Premiul APTR pentru cel mai bun prezentator de știri.

Cristina Țopescu a fost realizatorul unui film – portret, cu un interviu inclus, cu scriitorul Paulo Coelho, transmis în două episoade a câte o oră (Premiul APTR - Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania - pentru cel mai bun interviu al anulu, primul interviu acordat de Paulo Coelho unei televiziuni din Romania).

Este, de asemenea, realizatorul unui interviu cu Richard Cleyderman si cu scriitorul Dinu Sararu.

În 2004 a primit Premiul publicului pentru cel mai bun prezentator de stiri si Premiul publicului pentru excelenta in activitatea de jurnalist TV.

În 2005 a realizat un interviu - film cu regale Mihai I al României, “Nimic fără Dumnezeu” (DVD la Humanitas cu același nume).

A fost corespondent special la Vatican la moartea Papei Ioan Paul al II-lea.

În 2006 a fost realizator al emisiunilor “Europa, te salut! ” și “Interviurile Cristinei Țopescu”, realizând interviuri neconvenționale cu personalități precum Emil Brumaru, Florian Pittiș, Johnny Răducanu, Andrei Gheorghe.

În perioada 2006 – 2013 a fost editor prezentator al știrilor de la Prima TV si realizator al editiilor speciale, interviurilor cu prim ministrul Emil Boc, președintele României Traian Băsescu, președintele PSD Mircea Geoană și președintele PNL Crin Antonescu.

În perioada 2009 – 2011, Cristina Țopescu a coordonat si a reprezentat campaniile sociale dedicate copiilor orfani, copiilor romi, copiilor dispăruți, oamenilor - cazuri sociale, dar și animalelor și drepturilor acestora, dezvoltate de către Prima TV:

“Stop indiferentei - Acesti copii trebuie educati!”- data de start a campaniei - 16 oct 2011. “Stop indiferentei. Imbraca un vis”- 1 aprilie 2011. “Voluntar in Romania celor singuri” data de start a campaniei - 15 decembrie 2010. “Stop indiferentei! Ia atitudine!”- data de start a campaniei - 3 oct 2010. “Stop indiferentei! Da-le aripi”- data de start a campaniei - 1 iunie 2010. “Stop indiferentei - Impreuna ii putem gasi” – data de start a campaniei - 26 mai 2009.

În aprilie 2013, a intrat în politică, înscriindu-se în PSD.[4][5] Aventura politică a fost însă scurtă, demisionând din PSD la finalul aceluiași an și revenind în presă.

În afară de Prima TV, a mai colaborat la posturile de televiziune Antena 3 („Dincolo de știri”) și Canal 33 („Interviuri (ne)convenționale”).

În septembrie 1989 a încercat să fugă din România comunistă pentru a ajunge la mama ei, în Germania. A fost prinsă de grăniceri și a trecut prin 4 închisori comuniste. A fost eliberată pe 19 decembrie 1989.

Decesul[modificare | modificare sursă]

Cristina Țopescu a murit la 59 de ani, fiind găsită fără suflare la 12 ianuarie 2020 în casa în care locuia. Primele informații au arătat o moarte naturală, în somn.[6] Raportul medico-legal, finalizat după mai mult de un an, indică drept cauză a decesului un infarct miocardic acut produs pe fondul unei ateroscleroze coronariene și a unei cardiopatii ischemice.[7]

A fost incinerată la Crematoriul Vitan-Bârzești.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b A murit Cristina Țopescu, Digi24, accesat în  
  2. ^ a b Cristian Topescu a fost casatorit de trei ori - din 16 mai 2018
  3. ^ Cine e mama Cristinei Țopescu! - din 13 ianuarie 2020
  4. ^ Cristina Țopescu, despre înscrierea în PSD: ”Am simțit că nu pot să fac mai mult din presă”, 25 aprilie 2013, Sorin Breazu, Evenimentul zilei, accesat la 25 aprilie 2013
  5. ^ Prima TV încetează colaborarea cu Cristina Țopescu, după ce prezentatoarea a intrat în politică, 22 aprilie 2013, Madalina Cerban, Gândul, accesat la 25 aprilie 2013
  6. ^ „Cristina Țopescu A MURIT. A fost găsită moartă în casă”. RomaniaTV.net. Accesat în . 
  7. ^ „Legiștii au finalizat raportul în cazul morții jurnalistei Cristina Țopescu”, Evenimentul Zilei, , accesat în  
  8. ^ „CRISTINA TOPESCU a vrut sa fie INCINERATA? Hotărârea din 5 iulie 2012 a Sfântului Sinod al BOR în legătură cu INCINERAREA: Biserica le va refuza orice asistență religioasă, fie la înmormântare, fie la pomenirea pentru morți după înmormântare!”. saccsiv.wordpress.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]