Craterul Morokweng

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Craterul Morokweng se află în Africa de Sud
Craterul Morokweng
Localizarea craterului pe harta Africii de Sud

Craterul Morokweng (sau structura de impact Morokweng) este un crater de impact îngropat sub Deșertul Kalahari în apropierea orașului Morokweng din Africa de Sud, aproape de granița cu Botswana.[1]

Date generale[modificare | modificare sursă]

Craterul, format de un asteroid care avea 5–10 km în diametru, are cel puțin aproximativ 70 km în diametru și vârsta sa este estimată a fi de 145.0 ± 0,8 milioane de ani, plasându-se pe limita JurasicCretacic. Descoperit în 1994, acesta nu este expus la suprafață, dar a fost reprezentat de către anchetele magnetice și gravimetrice.[2]

În luna mai, 2006, un grup, de oameni de știintă, care au forat în zonă, a anunțat descoperirea unui fragment din asteroid cu diametru de 25 cm la o adâncime de 770 m sub suprafață, împreună cu mai multe piese, mult mai mici. Această descoperire a fost neașteptată, deoarece forajele anterioare, de la alte cratere de impact mari, nu au produs astfel de fragmente, și se credea că asteroidul a fost aproape în întregime vaporizat.[3] Unele dintre aceste fragmente pot fi văzute în Muzeul de Știință din Londra.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Morokweng”. Earth Impact Database. Accesat în . 
  2. ^ Christian Koeberl, Bernhard Peucker-Ehrenbrink, Wolf Uwe Reimold. „Meteoric component in impact melt rocks from the Morokweng, South Africa, impact structure: An OS isotopic study” (PDF). Lunar and Planetary Science. 31. 
  3. ^ Maier, WD (). „Discovery of a 25-cm asteroid clast in the giant Morokweng impact crater, South Africa”. Nature. 441 (7090): 203–6. doi:10.1038/nature04751. PMID 16688173.  Citare cu parametru depășit |coauthors= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

26°28′00″S 23°32′00″E