Sari la conținut

Cornell Capa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cornell Capa
Date personale
Nume la naștereKornél Friedmann Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Budapesta, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (90 de ani)[5][1][6][2] Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Frați și suroriRobert Capa[7] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii[8] Modificați la Wikidata
Ocupațiefotograf
fotoreporter[*]
jurnalist Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiStatele Unite ale Americii[9] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[10][11] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticfotografie  Modificați la Wikidata
PremiiLucie Award[*][[Lucie Award (US Photography prize)|​]] ()  Modificați la Wikidata

Cornell Capa (n. , Budapesta, Austro-Ungaria – d. , New York City, New York, SUA) a fost un  fotograf maghiar-american, membru al Magnum Photos,  fratele mai mic al foto-jurnalistului și fotografului de război, Robert Capa. A absolvit Gimnaziul Imre Madách  din Budapesta, a intenționat inițial să studieze medicina, dar în schimb s-a alăturat fratelui său de la Paris să urmeze fotografia. Cornell a fost un tânăr ambițios, pasionat de fotografie care a fondat Centrul Internațional de Fotografie din New York în 1974[12] cu ajutorul lui Micha Bar-Am după un stagiu de lucru atât pentru revista Life cât și pentru Magnum Photos.

Viața[modificare | modificare sursă]

Născut ca Kornél Friedmann în Budapesta, s-a mutat, la vârstă de 18 ani, la Paris pentru a lucra cu fratele său mai mare , Robert Capa, un foto-jurnalist.[13] În 1937, Cornell Capa s-a mutat la New York pentru a lucra la revista Life .[14] După ce a servit în US Air Force, în 1946 Capa a devenit fotograf oficial pentru revista Life. Printre multele fotografii de copertă realizate de Capa, sunt incluse și portrete ale unor personalități din televiziune Jack Paar, artista Grandma Moses, și Clark Gable.

În Mai 1954, fratele lui Robert Capa a fost ucis de o mină de teren, în timp ce servea ultimii ani în cadrul  Primul Război Indochinez.. Cornell Capa s-a alăturat agenției de fotografie Magnum Photos, co-fondată de Robert, în același an. Pentru Magnum, Cornell Capa a acoperit următoarele subiecte: Uniunea Sovietică, Israelul în Războiul de Șase Zile, și politicieni Americani.

Expozițiile sale au dus la aceptarea sa în cadrul  Centrului International de Fotografie din New York City, în 1974 .Eroare la citare: Eticheta de început <ref> este malformată sau are un nume greșit Capa a lucrat mulți ani ca director la Centrul Internațional de fotografie, din New-York. Cornell Capa a publicat mai multe fotoreportaje, inclusiv JFK pentru Președinte, o serie de fotografii  din campanie prezidențială din 1960 pe care a realizat-o când lucra la revista Life. Capa a scris, de asemenea, o carte în care a documentat primele 100 de zile ale președinției lui Kennedy, cu colegii fotografi la Magnum inclusiv Henri Cartier-Bresson și Elliott Erwitt.

Capa a murit în New York pe 23 mai 2008, din cauze naturale, la vârsta de 90 de ani.Eroare la citare: Eticheta de început <ref> este malformată sau are un nume greșit

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Muncă realizată de Capa este de multe ori considerată eclectică,de la surprinderea evenimentelor de scară mare până la gesturile mici de zi cu ziș de la Războiul de șase zile, până la gesturile mici de zi cu zi . Capa a scris, "Mi-a luat ceva timp să realizez că aparatul de fotografiat este un simplu instrument, capabil de multe utilizări, și în sfârșit am înțeles că, pentru mine, rolul său, puterea sa, și datoria sa  este să comenteze, să descrie, să provoace discuții, să trezească conștiința, să evoce simpatie, să pună în lumina reflectoarelor mizeria umană și bucuria care altfel ar fi trecut nevăzute, neînțelese și neobservate. Am fost interesat să fotografiez viața de zi cu zi a colegilor mei oameni și banalul spectacol oferit de lumea din jurul meu, și în încercarea de a distila din acestea frumusețea lor și tot ce este de interes permanent." [15]

În 1968 Capa a publicat o carte numită The Concerned Photographer.  După cum reiese din lucrarea sa, acest titlu rezumă demersul său spre  fotojurnalism. Printre multele evenimente și cauze Capa a documentat opresiunea Perón în Argentina și ulterior revoluția, Războiul de Șase Zile din Israel, situația  Bisericii Ortodoxe ruse sub conducerea Sovietică, și educație a copiilor cu retard mintal.[16] de asemenea, el a manifestat un interes în politică și a documentat  campaniile prezidențiale ale lui Adlai Stevenson și John F. Kennedy, împreună cu primele o sută de zile de mandat ale acestuia.

[necesită citare]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 2. ^ a b c d Cornell Capa, SNAC, accesat în  
 3. ^ a b Cornell Capa, Luminous-Lint, accesat în  
 4. ^ a b Cornell Capa, Discogs, accesat în  
 5. ^ a b http://www.icp.org/site/c.dnJGKJNsFqG/b.2291957  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ a b Cornell Capa (în engleză), RKDartists 
 7. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
 8. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
 9. ^ RKDartists, accesat în  
 10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 11. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 12. ^ "In Memoriam: Cornell Capa" Arhivat în , la Wayback Machine. International Center of Photography. 16 Nov 2009
 13. ^ „Cornell Capa: 'Concerned' photographer”. The Independent. . Accesat în . 
 14. ^ „Cornell Capa, Photographer And ICP Founder, Dies At 90”. Photo District News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 15. ^ Capa, Cornell.
 16. ^ Gefter, Philip.