Cornelia Ardelean Archiudean

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cornelia Ardelean Archiudean
Date personale
Nume la naștereCornelia Ardelean
Născută20 martie 1952
România Ocnița,comuna Teaca, județul Bistrița-Năsăud, România
Ocnița, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieinterpretă,
culegătoare de folclor
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
OrigineRomână
Gen muzicalFolclor
Ani de activitate1970-prezent

Cornelia Ardelean Archiudean (n. 20 martie 1952, Ocnița) este o interpretă de muzică populară românească.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilăria[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Ocnița, comuna Teaca, județul Bistrița-Năsăud, fiind al treilea copil al lui Viluț Vasile Ardelean și a Violinăi Viorelia, din casa „de sub jii”.

Debuturi[modificare | modificare sursă]

Și-a început cariera de profesionist la București, la Casa de Cultură a Sectorului 5, unde a și studiat la Școala Populară de Artă cu profesoara Angela Moldovan.[1] În ajunul Crăciunului anului 1971 a participat la prima etapă a concursului de interpretare a cântecului popular - Floarea din grădină. În iunie 1972 s-a prezentat la cea de-a doua etapă. Dupa castigarea etapei a doua a concursului Floarea din gradina a activat în cadrul Ansamblului folcloric Ciocârlia - rampă de lansare pentru mulți interpreți ai muzicii populare românești. A cântat în multe spectacole cu artiștii de la acest ansamblu folcloric dar si cu alte formatii artistice din București.[2]


Activitatea artistică[modificare | modificare sursă]

Repertoriul[modificare | modificare sursă]

Cornelia Ardelean Archiudean are un repertoriu alcătuit din peste 200 de cântece ( muzică populară, cântece religioase și colinde din Zona de Câmpie a Transilvaniei.[formulare evazivă]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

După mutarea în orașul Bistrița, s-a căsătorit cu Florentin Archiudean - militar de carieră, fost coleg de bancă în clasele I - IV la școala generală din Ocnița.

La împlinirea frumoasei vârste de 50 de ani și odată cu sărbătorirea a 25 de ani de căsătorie, colegii de breaslă, din Bistrița i-au făcut o frumoasă surpriză, organizând o nuntă de argint minunată la cercul militar Bistrița, nănași fiind Alexandru și Eugenia Pugna, Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Cigu.Evenimentul s-a petrecut după spectacolul de lansare la Centrul Cultural Municipal Bistrița, a două compact discuri - ''M-o facut mama jucând''si ''Poruncit-o badea-l meu'', inregistrate la studioul Orseviva din Cluj Napoca. I-au fost alături mulți colegi de cântec alături de celebra realizatoare TV Elise Stan și de apreciata interpretă a cântecului de pe Valea Someșului - Valeria Peter Predescu și bunul prieten Petre Petruse.[3]

Distincții[modificare | modificare sursă]

În septembrie 2011 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al comunei Monor din județul Bistrița Năsăud[4]. În aprilie 2012 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al comunei Teaca din județul Bistrița Năsăud, iar casa de cultură a comunei îi poartă numele[5]. La 13 iulie 2012 i s-a acordat distincția de cetățean de onoare al municipiului Bistrița.[1]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Coperta primului disc realizat de artista Cornelia Ardelean Archiudean intitulat Cornelia Ardelean

Primul disc apărut se intituleaza Cucule ce pene porti și a fost inregistrat cu orchestra radio Bucuresti dirijată de George Vancu. Urmatorul disc imprimat la Electrecord București, pe vinilin(!) s-a intitulat Drag mi-i badea subțirel ( 16 piese). Au urmat numerase compact discuri ( CD) și casete audio. La Studioul Glas Transilvan din Cluj Napoca - CD -ul si caseta Cucule ce pene porți ( 16 piese noi), La studioul Sonex din Zalău, caseta și CD-ul Zi-mi ceteraș zi-mi cu foc ( 12 piese ), In 1992, dublul compact disc M-o făcut mama jucând ( 16 piese) și Poruncit-o badea-l meu ( 16 piese) la studioul Orseviva condus de Sergiu Vitalian Vaida.

In toamna anului 2015, artista a scos pe piață albumul de cântece ȚI-AM CÂNTAT LUME O VIAȚĂ, ( 19 PIESE) culese din satul Ocnița și înregistrate in stil tradițional la Studioul maestrului Florentin Labiiș Pop, cu o orchestră dirijată demaestrul Anghel Urs.

Cântecele religioase ( pricesne și cântece de strană) au fost realizate și imprimate pe CD-urile; Blandul Păstor-pricesne ( 8 piese) la Studioul Glas Transilvan din Cluj Napoca, Duhule Sfinte Lumină Lină ( 9 piese), studioul Mirebon, Bistrița și Iisuse veșnic călător produs de Studioul Libris din Brașov ( 12 piese).

Colinde străbune - artista a înregistrat, prima în Romania,după 1989 două CD-uri cu colinde originale, cu grupul de colindători VIN COLINDĂTORII de la Cercul militar Bistrița - S-a născut un prunc în iesle, Glas Transilvan Cluj Napoca, 1996 ( 16 colinde) și albumul Hai cu toții să suim, Studio Center Beclean, 1998 (13 colinde). În anul 2003 a inregistrat cu grupul de copii Doinița al Cercului militar Bistrița, 25 de copiii, albumul de colinde Copilule cu ochi senini (17 colinde culese din satele câmpiei transilvane)

Referințe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Menuț Maximinean, Cornelia Ardelean Archiudean – Copila de sub vii, Cluj‐Napoca, Editura EIKON, 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri