Corinne Marchand

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Corinne Marchand

Corinne Marchand în Veneția (1962)
Date personale
Nume la naștereDenise Marie Renée Marchand
Născută (92 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Paris, Franța[4] Modificați la Wikidata
CetățenieFranţa Franța
Ocupațieactriță de teatru
actriță de film
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Ani de activitate1954–2017
Alte premii
prix Suzanne-Bianchetti[*][[prix Suzanne-Bianchetti (French film award)|​]] Modificați la Wikidata

Corinne Marchand, al cărei nume real este Denise Marie Renée Marchand, (n. , Paris, Franța), este o actriță și cântăreață franceză, devenită celebră prin filmul lui Agnès Varda Cleo de la 5 la 7 (1962).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tânăra blondă Marchand a lucrat pe rol de cântăreață de club și model în anii 1950[5]. Primele roluri de film au urmat în 1954, deși inițial au fost destul de neimportante.

Corinne Marchand a ajuns faimoasă în filmul clasic al lui Agnès Varda, Cleo de la 5 la 7 (1962), în rolul cântăreței de succes Cleo, care așteaptă rezultatele unui test de cancer care îi poate pune viața în pericol și își pune la îndoială modul de viața anterior. Acesta este considerat cel mai important rol de film al ei.[6] În 1962 a primit și Premiul Suzanne Bianchetti pentru cea mai promițătoare actriță franceză a anului. Au urmat și alte roluri principale, de exemplu în spaghetti westernul Arizona Colt (1966) alături de Giuliano Gemma. De atunci ea a preluat prioritar roluri secundare alături de marile vedete, de exemplu ca soția avocatului ucis în filmul cu gangsteri Borsalino (1970), alături de Alain Delon și Jean-Paul Belmondo și ca soția instabilă a lui Marcello Mastroianni în Liza (1972) de Marco Ferreri. A fost văzută ultima dată pe marele ecran în 2017 ca mama personajului principal al lui Kad Merad din comedia La Mélodie.

Pe lângă rolurile sale de film, Marchand a fost prezentă la televiziune din anii 1960 până în noul mileniu, de exemplu în Inspector Navarro, Au théâtre ce soir și într-un rol secundar recurent ca și Colette în Sous le soleil. De-a lungul deceniilor, ea a apărut și pe multe scene de teatru pariziene.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Corinne Marchand”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b „Corinne Marchand”, Internet Movie Database, accesat în  
  3. ^ a b http://www.lesgensducinema.com/affiche_acteur.php?mots=Corinne+Marchand&nom_acteur=MARCHAND%20Corinne&ident=42941&debut=0&record=0&from=ok  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ „Corinne Marchand”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  5. ^ en Corinne Marchand | Biography, Movie Highlights and Photos. Actualizat la 2021-09-06.
  6. ^ Self-referential movies: Cleo From 5 to 7. Archiviert vom Original am 2020-01-28. Actualizat la 2021-09-06. Arhivat în , la Wayback Machine.
  7. ^ Cântecele (text de Agnès Varda, muzica de Michel Legrand, interpretate de Corinne Marchand) au fost publicate și sunt disponibile în versiune digitală, de exemplu pe Le site de Qobuz

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Corinne Marchand la Wikimedia Commons