Coridorul Atlantic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Coridorul Atlantic
Localizare
Lungime totală8.200 km
De laPortugalia Lisabona
Până laGermania Mannheim

Coridorul Atlantic este a șaptea din cele nouă axe prioritare ale rețelei transeuropene de transport (TEN-T) creată pentru a mări capacitatea feroviară și rutieră prin conectarea Portugaliei, Spaniei și Franței,[1] mai târziu extinsă spre Germania.[2] Când va fi finalizată, ramura iberică va deveni una dintre principalele rețele de transport din Peninsulă, alături de coridorul mediteraneean[3] și, în general, se spune că va fi „fundamentală pentru coeziunea europeană”[4] și va include următoarele secțiuni:

Stare[modificare | modificare sursă]

Progresul variază de la o regiune la alta. În Portugalia, de exemplu, infrastructurile feroviare planificate au fost incluse în inițiativa Ferrovia 2020, prezentată în 2016,[5] însă, până la sfârșitul anului 2022, doar 15% din construcție fusese finalizată.[6] În Țara Bascilor, așa-numitul Y basc (numit astfel după regiunea pe care o traversează și după forma pe care o are) ar trebui să fie finalizat și operațional până în 2030, însă conexiunea dinspre partea franceză a fost amânată și nu este planificată să fie terminată decât după 2037.[7]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „European Union accepts proposal from Spanish Government on Trans-European Transport Networks”. La Moncloa. October 19, 201.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  2. ^ „European Freight Corridor "Atlantic" extends to Germany”. Atlantic Corridor. . 
  3. ^ „¿Qué es el Corredor Atlántico? Las claves de un proyecto de 7.800 millones de euros”. Leonoticias (în spanish). . 
  4. ^ „Corredor Atlântico é fundamental para a coesão europeia”. Jornal C – O Caminhense (în portuguese). . 
  5. ^ „Ferrovia 2020”. Infraestruturas de Portugal (în portuguese). 
  6. ^ „Ferrovia 2020 apenas tem 15% das obras concluídas”. Eco (în portuguese). . 
  7. ^ „Mapping out Europe's TEN-T Core Network corridors”. Railway Technology. .