Sari la conținut

Corala Ciprian Porumbescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

ACTUALITATE[modificare | modificare sursă]

Corala ,,Ciprian Porumbescu’’ , aflată astăzi sub egida Asociației Sing Bucovina din Suceava, este continuatoarea bogatei tradiții cultural-corale din regiunea Bucovinei. Perpetuu de sine stătătoare, corala este definită datorită răspândirii moștenirii culturale, avându-și fundamentele în dezvoltarea sa prin autofinanțare.

Având totodată și o bogată tradiție de 121 de ani de la inființare, proiectul actual reprezintă un real succes datorită faptului că satisface dorința publicului de a asculta muzică corală de calitate și de a se familiariza cu un repertoriu cât mai vast. Acest demers are un impact pozitiv asupra comunității, contribuind la dezvoltarea artistică și culturală locală și la promovarea muzicii corale în străinătate.

Formația corală mixtă a fost reînființată în 2012 sub conducerea dirijorului Lucian-Ionut Tablan-Popescu și managerului Ionuț-Vichentie Ilisoi, alături de mai mulți membri care activează și în prezent. În acest moment există 35 de membri activi și colaboratori din șapte județe diferite: Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Cluj, Bihor. Acestora li se adaugă și muzicieni din Republica Moldova.

În 2023, Corala „Ciprian Porumbescu” este câștigătoarea, în premiră istorică pentru pentru un cor mixt din România, a două medalii de aur la World Choir Games (Jocurile Mondiale Corale - echivalentul Jocurilor Olimpice în sport), desfășurate în Coreea de Sud.

Aceste două medalii se adaugă unui parcurs care însumează mai mult de 200 de concerte susținute în Elveția, Franța, Germania, Italia, Belarus, Grecia, în ultimii 12 ani. Corala are colaborări permanente cu artiști al unor prestigioase instituții precum Opera Română din Iași, Filarmonica „Moldova” Iași și Filarmonica de Stat Oradea.

De-a lungul anilor corala a desfășurat numeroase parteneriate cu Ambasada României din Elveția, Israel, Consulatele României din Genova, Milano, Lyon, München, Parlamentul Bavarez din München, Centrul Cultural Român din Neuchâtel, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, precum și alte multe comunități românești din diaspora.

Corala „Ciprian Porumbescu” a devenit o entitate reprezentativă pentru melomani și muzicieni, reprezentând un etalon al acestui gen muzical din acest colț de țară. Chiar dacă situația globală nu a fost favorabilă, în 2021 și 2022 sucevenii au readus muzica corală în prim-plan în orașul de reședință, prin cele două stagiuni corale marcante pentru istoria culturală a urbei Sucevei.

SCURT ISTORIC[modificare | modificare sursă]

Deși se poate observa o mișcare corală bogată în perioada de studii a tânărului Ciprian la Suceava (înființarea Societății muzicale „Suczawaer Gesangverein” în 1867 sau a corului bărbătesc al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” în 1869), actuala formă a coralei își are rădăcini mai ales în prima parte a secolului trecut.

Din inițiativa unui grup de intelectuali (preoți, profesori, magistrați, învățători, studenți), ia ființă la data de 16 iulie 1903 Reuniunea de cântare ,,Ciprian Porumbescu’’ al cărei esențial scop a fost valorificarea creației compozitorului. Președintele fondator al reuniunii a fost profesorul Severin Procopovici.

Denumirea a fost schimbată în anul 1930 în Reuniunea Muzical - Dramatică „Ciprian Porumbescu”, ca mai apoi să ia în 1947 denumirea de Corul ,,Ciprian Porumbescu’’ al Ansamblului Popular. La sfârșitul celui de-al VII-lea deceniu al secolului XX acest cor va fi desființat. Ca manifestare de mare prestigiu a Reuniunii, semnalăm concertul susținut la Radio-București în 10 aprilie 1938, cu prilejul împlinirii a 35 de ani de activitate a societății.

In 1947, ia fiintă la Suceava un cor mixt, in cadrul Consiliului Sindical ,sub conducerea prof. Grigore Macovei.

În primăvara anului 1948, Consiliul Sindicatelor s-a prezentat în fața publicului cu un cor bine instruit și cu o orchestră care au prilejuit spectatorilor momente de înaltă trăire artistică. La 28 aprilie 1948, Reuniunea muzicală-dramatică Ciprian Porumbescu, anunța publicul o audiție muzicală în sala primăriei, sub bagheta dirijorului Grigore Macovei. În același an a avut loc fuzionarea Reuniunii cu Ansamblul Consiliului Sindical al judetului Suceava, primind numele de Ateneul Popular Ciprian Porumbescu.

În anul 1956, Reuniunea Muzicală - Dramatică Ciprian Porumbescu a trecut la un stadiu de activitate profesională, devenind Ansamblu Aristic de Stat. La pupitrul dirijoral au stat profesorii Grigore Macovei și Dragoș Lucan.

În județul Suceava, s-a constat o lipsă de mișcare corală de anvergură constantă în ultimele decenii, după desființarea corului în 1970, dar mai ales în perioada postdecembristă. Acest fapt a generat un deficit vizibil în dezvoltarea culturii și artei corale în zonă.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]