Comitatul de Jaffa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Comitatul de Jaffa
Jaffa
Rectangular green flag.svg  –  Mameluke Flag.svg
Capitală Jaffa
Limbă Latină, franceza veche, italiană
(de asemenea arabă și greacă)
Guvernare
Formă de guvernare Monarhie
Conte  
 - c. 1100 Roger și Gerard
 - 1266-1268 Jacques d'Ibelin
Istorie
Epoca istorică Evul Mediu
Prima cruciadă
Cucerit de Baibari
În prezent parte din
Palestina

Comitatul de Jaffa a fost creat ca urmare a cuceririi orașului Jaffa în februarie 1099 de către cruciații sub comanda lui Godefroy de Bouillon. Orașul, de curând fortificat, și teritoriul înconjurător este acordat în 1106, de către Baudouin I de Boulogne, rege de Ierusalim cu titlul de conte și vasal al regelui de Ierusalim lui Hugues II, conte du Puiset. În 1135 comitatul a fost confiscat de Folque V cel Tânăr, conte d'Anjou, rege de Ierusalim, în urma acuzației formale că ar avea legături sentimentale cu regina, adusă lui Hugues II du Puiset, conte de Jaffa, în fapt este una din confiscările de seniorii ca urmare a răscoalei baronilor din regat împotriva suzeranului lor.

În urma cuceririi orașului Ascalon în august 1153 titlul de conte de Jaffa și Ascalon a fost purtat de diverși membri ai familiei regale de Ierusalim cu întreruperi, una dintre acestea fiind cauzată de pierderea orașului în favoarea ayyubizilor în urma bătăliei de la Hattin din 1187.

Cruciada a III-a, condusă de Richard Inimă de Leu, regele Angliei, readuce sub control Jaffa și Ascalon în 1191, comitatul revenind la statutul inițial de fief al regilor Ierusalimului până în 1245 când este acordat lui Jean d'Ibelin, senior de Ramlah ca favor dat de Isabela de Champagne, regenta Regatului de Ierusalim, bailului său Balian d'Ibelin, senior de Beirut.

În 1268 sultanul mameluc Baibars I asediază și cucerește Jaffa desființând definitiv domeniul comitatului însă titlul de conte de Jaffa și Ascalon rămâne și este transmis ereditar până la mijlocul secolului al XV-lea când este dat, în 1442, lui Georgio Contarini dallo Zaffo (sau di Giaffa) în urma unor servicii aduse reginei Ciprului Caterina Cornaro. Ultimul conte de Jaffa a fost Giorgio II Contarini viețuitor pe la sfârșitul veacului al XVI.

Conți de Jaffa[modificare | modificare sursă]

Conți titulari de Jaffa și Ascalon[modificare | modificare sursă]

Vezi[modificare | modificare sursă]