Comitatul Namur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Comitatul Namur
Namur
Comté de Namur
Blank.png  –  Flag of France.svg Flag of France.svg
Stemă
Stema Comitatului Namur
Comitatului Namur în jurul anilor 1470
Comitatului Namur în jurul anilor 1470
Capitală Namur
Limbă limba valonă
Guvernare
Formă de guvernare principat
Dinastia conducătoare  
 - 981-1190 Casa de Namur
 - 1190-1216 Casa de Hainaut
 - 1216-1256 Casa de Courtenay
 - 1256-1298 Casa de Luxemburg
 - 1298-1429 Casa de Dampierre
 - 1429-1482
 - 1482-1713
 
 - 1713-1795
Casa de Valois
Casa Habsburg linia spaniolă
Casa Habsburg linia austriacă
Istorie
Epoca istorică Evul Mediu
Fondare
Anexat de Franța

Comitatul Namur (franceză Comté de Namur) a fost un comitat medieval situat pe teritoriul actual al Belgiei, vasal al Sfântului Imperiu Roman. Era situat între Episcopatul Liège, Ducatul Brabant și Comitatul Hainaut.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Teritoriul comitatului își are origninea în teritoriul Lommegau ce aparținea contelui Bérenger. Acesta este primul conte consemnat de Namur, la sfârșitul secolului al X-lea. Descendenții acestuia au moștenit teritoriul până în 1190, când contele Henric I, rămas fără urmași, a cedat comitatul nepotului său Balduin al V-lea de Hainaut, devenit Balduin I de Namur. Succesorul acestuia, Filip I, a cedat comitatul către nepotul său Filip al II-lea de Courtenay, iar comitatul va rămâne în posesia descendenților acestuia până în 1256, când Henric al V-lea de Luxemburg intră în posesia lui. Contele titular, Balduin al II-lea, totodată și împărat al Imperiului Latin de Constantinopol, îi vinde titlul lui Guy de Dampierre, iar acesta din urmă încearcă sa recucerească comitatul. În 1264 Henric și Guy ajung la un compromis, prin care acesta din urmă se căsătorește cu fiica lui Henric, Isabela de Luxemburg. Fiul acestora, Ioan I devine conte de Namur în 1297.

Familia de Dampierre rămâne la cârma comitatului până în 1429, când contele Ioan al III-lea îl vinde ducelui Filip al III-lea de Burgundia. Astfel, comitatul este integrat Țărilor de Jos Burgunde. Acestea intră în posesia casei de Habsburg, întâi a ramurii spaniole, apoi a celei austriece. Comitatul își încetează existența în timpul războaielor revoluționare, când este desființat și transformat în departamente ale Republicii Franceze.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Lista conților de Namur

Legături externe[modificare | modificare sursă]