Ducatul Brabant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ducatul Brabant
Brabant
Hertogdom Brabant
—  Stat⁠(d) al Sfântului Imperiu Roman  —
Blank.png Blank.png – Blank.png Flag of France.svg Flag of France.svg
DrapelStemă
DrapelStema Brabantului
Brabantul în jurul anilor 1350
Brabantul în jurul anilor 1350
CapitalăBruxelles
Limbălimba neerlandeză
Guvernare
Formă de guvernareprincipat
Dinastia conducătoare 
 - 1183-1430Casa de Brabant
 - 1430-1482Casa de Valois
 - 1482-1713Casa Habsburg, linia spaniolă
 - 1713-1795Casa Habsburg, linia austriacă
Istorie
Epoca istoricăEvul Mediu
Fondare1183
Intrarea sub dominația Burgundiei1430
Teritoriile Burgunde intră sub suzeranitate Habsburgă1482
Războiul de optzeci de ani ce a dus la divizarea ducatului1568
Războiul pentru Succesiunea Spaniolăoctombrie 1701
Războaiele revoluționare franceze1795
În prezent parte din
Sfântul Imperiu Roman

Ducatul Brabant a fost un ducat medieval situat pe teritoriul actual al Belgiei și Olandei.

Formare[modificare | modificare sursă]

Ducatul a fost format prin extinderi succesive ale teritoriului deținut de Comitatul Louvain. Astfel, în jurul anului 1000, contele Lambert I de Leuven moștenește prin căsătorie comitatul vecin al Bruxellesului și abația Gembloux. În 1013 teritoriul este mărit prin adăugarea comitatului Brunengeruz. Între 1085 și 1086, Henric al III-lea de Leuven obține titlul de conte de Brabant de la împăratul Henric al IV-lea al Sfântului Imperiu Roman. În 1106, Godefroi I de Leuven obține titlul de Duce de Lotharingia inferioară și cu această ocazie extinde teritoriile Ducatului Brabant cu Marchizatul de Anvers. Comitatul este ridicat la rang de Ducat între 1183 și 1184, Henric I de Brabant fiind primul duce.

Dominația Burgundă[modificare | modificare sursă]

În 1430, Casa de Brabant rămâne fără moștenitori, astfel că ducatul intră sub dominația Casei de Valois Burgunde. Astfel Brabantul intră în componența Țărilor de Jos Burgunde, unde este una dintre cele mai importante regiuni, împreună cu comitatul alăturat al Flandrei. În urma căsătoriei ultimei supraviețuitoare a liniei burgunde, Maria de Burgundia cu Maximilian I de Habsburg, împărat al Sfântului Imperiu Roman, ducatul intră sub influența habsburgică. La moartea fiului acestora, Carol Quintul, domeniile habsburgice sunt împărțite între ramurile spaniole și austriece ale familiei, Ducatul, împreună cu restul Țărilor de Jos, intră sub influența ramurii spaniole.

Dezmembrare treptată[modificare | modificare sursă]

În urma Războiului de optzeci de ani, partea de nord a Țărilor de Jos își câștigă independența, formând Provinciile Unite. Cu această ocazie, Ducatul Brabant pierde treimea nordică a teritoriului său, acesta făcând parte din Teritoriile Generalității. Restul ducatului rămâne sub dominație spaniolă iar în urma Războiului pentru Succesiunea Spaniolă prin care casa de Habsburg este înlocuită cu casa de Burbon pe tronul Spaniei, intră sub dominație austriacă făcând parte din Țările de Jos austriece.

Odată cu izbucnirea Revoluției franceze și a Războaielor revoluționare franceze, teritoriul este ocupat și integrat treptat în Republica Franceză, Ducatul de Brabant fiind astfel abolit în 1795. Teritoriul este reorganizat în departamente, Ducatul Brabant fiind înlocuit de departamentele Dyla cu reședința la Bruxelles și Deux-Nèthes cu reședința la Anvers.

Vezi și[modificare | modificare sursă]