Ducatul Brabant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ducatul Brabant
Stat al Sfântului Imperiu Roman
Blank.png

 
Blank.png

1183 – 1795 Blank.png
 
Flag of France.svg
 
Flag of France.svg

Stema Brabantului a Brabantului

Stema Brabantului

Localizarea Brabantului
Brabantul în jurul anilor 1350
Capitală Bruxelles
Formă de guvernare Principat
Dinastia conducătoare
 - 1183-1430 Casa de Brabant
 - 1430-1482 Casa de Valois
 - 1482-1713 Casa Habsburg, linia spaniolă
 - 1713-1795 Casa Habsburg, linia austriacă
Epoca istorică Evul Mediu
 - Fondare 1183
 - Intrarea sub dominația Burgundiei 1430
 - Teritoriile Burgunde intră sub suzeranitate Habsburgă 1482
 - Războiul de optzeci de ani ce a dus la divizarea ducatului 1568–1648
 - Războiul pentru Succesiunea Spaniolă 1701-1714
 - Războaiele revoluționare franceze 1795

Ducatul Brabant a fost un ducat medieval situat pe teritoriul actual al Belgiei și Olandei.

Formare[modificare | modificare sursă]

Ducatul a fost format prin extinderi succesive ale teritoriului deținut de Comitatul Louvain. Astfel, în jurul anului 1000, contele Lambert I de Leuven moștenește prin căsătorie comitatul vecin al Bruxellesului și abația Gembloux. În 1013 teritoriul este mărit prin adăugarea comitatului Brunengeruz. Între 1085 și 1086, Henric al III-lea de Leuven obține titlul de conte de Brabant de la împăratul Henric al IV-lea al Sfântului Imperiu Roman. În 1106, Godefroi I de Leuven obține titlul de Duce de Lotharingia inferioară și cu această ocazie extinde teritoriile Ducatului Brabant cu Marchizatul de Anvers. Comitatul este ridicat la rang de Ducat între 1183 și 1184, Henric I de Brabant fiind primul duce.

Dominația Burgundă[modificare | modificare sursă]

În 1430, Casa de Brabant rămâne fără moștenitori, astfel că ducatul intră sub dominația Casei de Valois Burgunde. Astfel Brabantul intră în componența Țărilor de Jos Burgunde, unde este una dintre cele mai importante regiuni, împreună cu comitatul alăturat al Flandrei. În urma căsptoriei ultimei supraviețuitoare a liniei burgunde, Maria de Burgundia cu Maximilian I de Habsburg, împărat al Sfântului Imperiu Roman, ducatul intră sub influența habsburgică. La moartea fiului acestora, Carol Quintul, domeniile habsburge sunt împărțite între ramurile spaniole și austriece ale familiei, Ducatul, împreună cu restul Țărilor de Jos, intră sub influența ramurii spaniole.

Dezmembrare treptată[modificare | modificare sursă]

În urma Războiului de optzeci de ani, partea de nord a Țărilor de Jos își câștigă independența, formând Provinciile Unite. Cu această ocazie, Ducatul Brabant pierde treimea nordică a teritoriului său, acesta făcând parte din Teritoriile Generalității. Restul ducatului rămâne sub dominație spaniolă iar în urma Războiului pentru Succesiunea Spaniolă prin care casa de Habsburg este înlocuită cu casa de Burbon pe tronul Spaniei, intră sub dominație austriacă făcând parte din Țările de Jos austriece.

Odată cu izbucnirea Revoluției franceze și a Războaielor revoluționare franceze, teritoriul este ocupat și integrat treptat în Republica Franceză, Ducatul de Brabant fiind astfel abolit în 1795. Teritoriul este reorganizat în departamente, Ducatul Brabant fiind înlocuit de departamentele Dyla cu reședința la Bruxelles și Deux-Nèthes cu reședința la Anvers.

Vezi și[modificare | modificare sursă]