Seria Worldwar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Colonization (series))
Seria Worldwar
Informații generale
AutorHarry Turtledove
Genroman
Ediția originală
Titlu original
Worldwar
Limbalimba engleză Modificați la Wikidata

Seria Worldwar/Războiul Mondial (Worldwar series) este numele dat de către fani a unei serii de opt cărți de istorie alternativă de Harry Turtledove. Primele patru fac parte din tetralogia omonimă.[1][2] Seria a fost nominalizată la Premiul Sidewise pentru Istorie Alternativă în 1996.[3]

Privire generală[modificare | modificare sursă]

Cărțile seriei sunt:

Punctul de divergență[modificare | modificare sursă]

Punctul de divergență are loc în 1941-1942, în timp ce Pământul este sfâșiat de al Doilea Război Mondial. O flotă extraterestră sosește pentru a cuceri planeta, forțând națiunile aflate în război să facă alianțe neplăcute împotriva invadatorilor. Între timp, extratereștrii, care se referă la ei înșiși ca The Race (Rasa), descoperă că inamicul lor (omenirea) este mult mai feroce și mai avansat tehnologic decât se aștepta.

Rasa[modificare | modificare sursă]

Rasa, o rasă de reptilieni, a făcut un zbor spațial în anabioză timp de 20 de ani tereștri. Au plecat de pe planeta Tau Ceti II, aceasta este aflată la cca. 11 ani-lumină ceea ce înseamnă că navele Rasei se deplasează cu cca. jumătate din viteza luminii. Rasa se referă la planeta noastă Pământ ca Tosev 3.

Un an pe Acasă, planeta natală a Rasei (unde este foarte cald și nu există apă solidă), durează cca. doi ani tereștri.[6] Rasa nu crede că o civilizație poate evolua foarte multe în 800 de revoluții/1600 de ani tereștri.[7] Istoria Rasei este veche de peste o sută de mii de ani; dinastia Ssumaz a condus aproape jumătate din acea perioadă, de când au fost elaborate tehnici pentru a-și asigura moștenitorii masculi. Sub conducerea împăraților Ssumaz, Rasa a cucerit Rabotev 2 în urmă cu douăzeci și opt de mii de ani și a pus mâna pe Halless 1 optsprezece mii de ani după aceea.[8]

Teme literare[modificare | modificare sursă]

Turtledove abordează scenariul științifico-fantastic al romanelor seriei Worldwar concentrându-se mai puțin pe elementele tehnologice și fantastice care sunt de obicei asociate cu genul. În schimb, el arată mai multă preocupare pentru rolul unor lucruri mai banale, cum ar fi repercusiunile politice ale unei alianțe între puterile aliate și cele ale Axei, impactul pe care îl are prezența creaturilor extraterestre asupra societății umane și modurile în care războiul este paradoxal o piedică în calea civilizației și, în același timp, un catalizator pentru progresul civilizației.[9][10]

O atenție deosebită este acordată dilemei profunde cu care se confruntă evreii atât în Polonia, cât și în Palestina. Invadatorii, prin debarcarea lor pe planetă în 1942, opresc Holocaustul în curs și închid Auschwitzul pentru care evreii ar trebui să fie recunoscători, dar colaborarea lor cu invadatorii reptilieni i-ar face pe evrei trădători ai umanității.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Uchronia: Worldwar & Colonization”. www.uchronia.net. 
  2. ^ „Fantastic Fiction.com: The Worldwar Series by Harry Turtledove”. www.fantasticfiction.com. 
  3. ^ „Sidewise Awards for Alternate History: Past winners and finalists”. Accesat în . 
  4. ^ „Uchronia: Worldwar & Colonization”. www.uchronia.net. 
  5. ^ „Fantastic Fiction.com: Worldwar: In the Balance by Harry Turtledove”. www.fantasticfiction.com. 
  6. ^ ...they date back only about sixteen hundred years. That would be about eight hundred of Tosev 3’s revolutions.; ... datează doar de aproximativ șaisprezece sute de ani. Ar fi aproximativ opt sute de revoluții ale planetei Tosev 3. - Under the Cover, AN EXCERPT FROM IN THE BALANCE (WORLDWAR, BOOK ONE)
  7. ^ And how much, my fellow warriors, how much can a world change in a mere eight hundred revolutions?
  8. ^ în engleză: The history of the Race was more than a hundred thousand years deep; the Ssumaz dynasty had held the throne for almost half that time, ever since techniques for ensuring male heirs were worked out. Under the Ssumaz Emperors, the Race took Rabotev 2 twenty-eight thousand years ago, and seized Halless 1 eighteen thousand years after that. Under the Cover, AN EXCERPT FROM IN THE BALANCE (WORLDWAR, BOOK ONE)
  9. ^ „Worldwar: In the Balance”. Publishers Weekly. . Accesat în . 
  10. ^ Sheli Teitelbaum (). „Harry's war of the worlds”. Jerusalem Report. Accesat în .