Coifură

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Coifuri civile și militare din secolele XVIII și XIX.
O femeie cu pălărie. Relicvă antică grecească din 440-430 î.Hr., din Nola, Italia. Musée du Petit Palais, Paris.

Coifură este un termen care desemnează în mod generic obiectele folosite pentru acoperirea capului, indiferent de motiv: protecție împotriva anumitor elemente, pentru motive religioase sau ceremoniale, pentru siguranță sau ca un accesoriu de modă. [1] În trecut, pălăriile au fost un indicator al statutului social.[2] În armată, acestea pot indica naționalitatea, filiala de servicii, rang și/sau de regiment.[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Una dintre primele imagini în care apare un obiect folosit pentru acoperirea capului este un tablou dintr-un mormânt din Teba, care arată un om purtând o pălărie de paie. Alte coifuri timpurii au fost pileusul, o simplă căciulă; boneta frigiană, purtată de sclavi eliberați din Grecia și Roma și petasosul grec, prima pălărie cu margine cunoscută. Femeile purtau voaluri, baticuri, glugi, bonete ș.a.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, femeile purtau bonete care au devenit treptat tot mai mari, decorate cu panglici, flori, pene și ornamente de tifon. Până la sfârșitul secolului, multe alte stiluri au fost introduse, printre care pălării umplute, lărgite, coroane plate, cu ghiveci de flori și tocă. Pe la mijlocul anilor 1930, atunci când femeile au început să poarte părul tăiat scurt, ele au ales pălării ce îmbrățișau capul ca un coif. Acestea au fost cunoscute ca "pălăriile coif".[4]

Stiluri de coifură[modificare | modificare sursă]

Imagine Nume Descriere
DarkGreenAscotCapOnHead.jpg Caschetă Ascot Caschetă dură pentru bărbați, similară cu cascheta plată, dar se distinge prin duritatea și forma sa rotunjită.
Akubra-style hat.jpg Akubra Pǎlǎrie australianǎ din fetru cu borul lat.
Korean hat-Ayam-01.jpg Ayam O bonetǎ coreanǎ tradiționalǎ de iarnǎ purtatǎ în general de femei în perioada Joseon (1392 – 1910).
20070102 per erik strandberg balaclava 1.jpg Cagulă O formǎ de coifurǎ ce acoperă în întregime capul, lǎsând expusǎ doar fața, partea superioarǎ a feței sau uneori doar ochii. Mai este cunoscutǎ și sub numele de mascǎ de schi.
Balmoral bonnet black.jpg Bonetǎ Balmoral Bonetǎ scoțianǎ tradiționalǎ ce face parte din costumul tradițional al scoțienilor.
Katalanische Barretina.jpg Barretina Un stil tradițional, iar în culoarea roșie este cunoscută, în prezent, ca un simbol al identității catalanilor. Este purtată cu vârful în lateral.
Texas Tech Red Raiders baseball cap.jpg Șapcă Un tip de coifură simplă cu un cozoroc lung, tare și de regulă curbat.
Noogler.png Beanie O coifură fără boruri, cu sau fără cozoroc, pe vremuri populară în rândul școlarilor. Uneori include o elice în vârf.

În Canada, Noua Zeelandă, Australia, Statele Unite și Marea Britanie, termenul "beanie" mai poate reprezenta și coifura tricotată 'tuque', prezentată mai jos.

1st Sardinia Grenadiers Bastille Day 2007 n1.jpg Bearskin Coifură militară înaltă, mițoasă, componentă a uniformei specifice grenadierilor sau regimentelor de gardă (de exemplu, Brigada Gărzilor britanice), proiectată pentru a proteja infanteria de gardă împotriva loviturilor de sabie. Poate fi observată de regulă la gărzile de la Palatul Buckingham și de la alte palate regale.
Beaver-felt-hat-ftl.jpg Beaver hat Hats made of felted beaver fur.
Austria-GreenBeret.jpg Beretă Soft round cap, usually of wool felt, with a flat crown, worn by both men and women and traditionally associated with France. Also used in the military.
Bicorne hat Ecole Polytechnique.jpg Bicorn Coifură militară cu două părți laterale ascuțite („coarne”).
Biret.JPG Biretta O pălărie de formă ascuțită, cu trei sau patru laturi, purtată de membrii clerului catolic sau, uneori, anglican și luteran.
BoaterStrawHat wb.jpg Canotieră Pălărie de pai plată și cu boruri plate, purtată înainte de marinari și utilizată în prezent la regatele din timpul verii sau la garden-party.
Tigerstripehat.JPG Boonie hat A soft cotton wide-brim hat commonly used by militaries. Similar to a bucket hat.
1800s Boss of the plains 5.jpg Boss of the plains A lightweight all-weather hat designed by John B. Stetson for the demands of the American west.
Bowler Hat sw fcm.jpg Bowler / Derby A hard felt hat with a rounded crown created in 1850 by Lock's of St James's, the hatters to Thomas Coke, 2nd Earl of Leicester, for his servants. Sometimes known as a derby hat.
Bucket hat line drawing.svg Bucket hat A soft cotton hat with a wide, downwards-sloping brim.
8e hussards 1804(fr).jpg Busby A small fur military hat.
Mary Bomar.jpg Pălărie de campanie O pălărie de pâslă cu un bor larg sau o pălărie de paie, cu o coroană înaltă, ‘ciupită’ simetric în patru colțuri (”cuta Montana”).
PilgrimsHat.jpg Capotain A hat worn from the 1590s through the 1640s in England and Northwestern Europe. It is also commonly called a Pilgrim hat.
Caschetă Șapcă joasă purtată de obicei de cicliști.
Caubeen.png Caubeen Beretă irlandeză.[5]
Gorro chilote.JPG Chilote cap A woven cap typical of Chiloé Archipelago made of coarse raw wool, usually with a pom-pom at the top.
Greenmustardorangbluechullo.jpg Chullo Căciulă cu urechi tradițională din Peru sau Bolivia confecționată din lână de vicuña, alpaca, lama sau oaie.[6]
Chupallas Chile.jpg Chupalla Pălărie din Chile.
Vilmabanky.jpg Pălărie clopot Pălărie de damă în formă de clopot la modă în anii 1920.
SidBarnesHeadshot.jpg Șapcă de cricket Șapcă moale folosită în mod tradițional de jucatorii de crichet.
Sombrero-cordobes.jpg Cordobés Flat-brimmed and flat-topped traditional hat originating from Córdoba, Spain, associated with Flamenco and popularized by characters such as the fictional Zorro.
Conical hat.jpg Pălărie asiatică conică Simple straw hat associated with East and Southeast Asia.
Coonskin cap.JPG Coonskin cap Hat fashioned from the skin and fur of a raccoon that became associated with American and Canadian frontiersmen of the 18th and 19th centuries.
Felthat.jpg Pălărie de cowboy Pălărie înaltă cu boruri largi, cu o bandă anti-transpirație cn interior și cu o bandă decorativă la exterior. Este personalizată prin înfundarea calotei și îndoirea borurilor.[7]
Hampshire helmet constable.jpg Custodian helmet Police helmet worn by British constables while on foot patrol.
YellowHardHat.jpg Deerstalker Șapca deerstalker (tradus literal șapcă pentru pândă de cerbi) este un tip de pălărie care se poartă în special în zonele rurale, adesea la vânătoare de căprioare. Din cauza asocierii populare a șepcii cu Sherlock Holmes, ea a devenit o pălărie stereotipă pentru un detectiv.
Dunce cap from LOC 3c04163u.png Dunce cap A hat that was used to punish and humiliate students in school during the late 19th and early 20th centuries. It is shaped like a cone and often has a big capital 'D' inscribed on the front.
Fascinators.jpg Fascinator A small hat commonly made with feathers, flowers and/or beads. It attaches to the hair by a comb, headband or clip.
A fedora hat, made by Borsalino.jpg Fedora O pălărie îndoită de-a lungul pe partea de sus și strâmtată în față și pe părțile laterale.
Fes.jpg Fes Coifură din fetru roșu în formă de trunchi de con.
Flat-cap.jpg Flat cap A soft, round men's cap with a small brim in front.
Korea-gat-01.jpg Gat A traditional Korean hat worn by men.
Gatsbycapsmall.jpg Gatsby A soft brimmed hat popular in New York after the turn of the century made from eight quarter panels. Also known as a newsboy cap.
Omar-n-bradley-contrast-adjusted.jpg Garrison or Forage cap A foldable cloth cap with straight sides and a creased or hollow crown.
YoungMon.jpg Gaung Paung Headwrap worn by the Bamar, Mon people, Rakhine and Shan peoples.
Prince Sultan.jpg Ghutrah Three piece ensemble consisting of a Thagiyah skull cap, Gutrah scarf, and Ogal black band. Gutrahs are plain white or checkered, denoting ethnic or national identities.[necesită citare].
Glengarry A traditional Scottish boat-shaped hat without a peak made of thick-milled woollen material with a toorie on top, a rosette cockade on the left, and (usually) ribbons hanging down behind. It is normally worn as part of Scottish military or civilian Highland dress.
Schutzhelm.jpg Casca de protectie Cască folosită pe șantiere sau la alte locuri de muncă pentru a proteja capul fie de obiecte ce pot cădea de la înălțime, fie de intemperii.
Infantry Hardee.jpg Hardee hat Also known as the 1858 Dress Hat. Regulation hat for Union soldiers during the American Civil War.
Robert Ewing 1914.jpg Homburg A semi-formal hat with a crease and no dents.
Jaapi.jpg Jaapi A traditional hat of Assam, India. There both plain and decorative japies are Available.
Karzai-usaid.PNG Karakul (Qaraqul) A hat made from the fur of the Qaraqul breed of sheep, typically worn by men in Central and South Asia and popular among Soviet leaders.
Képi gendarmerie pontificale.jpg Kepi A French military hat with a flat, circular top and visor.
Kippa.jpg Kippah or Yarmulke A small close-fitting skullcap worn by religious Jews.
Rabbi Moshe Leib Rabinovich.JPG Kolpik Brown fur hat worn by Hassidic Jews.
Kofia.JPG Kofia Brimless cylindrical cap with a flat crown, worn by men in East Africa.
PikiWiki Israel 3243 Ein Hahoresh.jpg Kova tembel Cloth hat worn by Israeli pioneers and kibbutzniks.
Umaru Yar'Adua VOA.jpg Kufi A brimless, short, rounded cap worn by Africans and people throughout the African diaspora.
Enrique ponce.jpg Montera Un fel de căciulă împletită purtată de toreadori.
LinusPaulingGraduation1922.jpg Mortarboard Flat, square hat with a tassel worn as part of academic dress.
Pakol - textiles and clothing - Fatima Zehra Girls School - Kandahar - Afghanistan - 10-24-2008.jpg Pakul Round, rolled wool hat with a flat top, common in Pakistan and Afghanistan.
PanamaHatHarryTruman.jpg Panama Pălărie fabricată în Ecuador.
M1951 Ridgeway Field Cap.gif Patrol cap Also known as a field cap,a scout cap, or in the United States a mosh cap.; a soft cap with a stiff, rounded visor, and flat top, worn by military personnel in the field when a combat helmet is not required.
Nathan Twining 02.jpg Peaked cap A military style cap with a crown, band and peak (also called a visor). It is used by many militaries of the world as well as law enforcement, as well as some people in service professions who wear uniforms.
Bust Attis CdM.jpg Bonetă frigiană Bonetă de formă conică, moale, cu vârful îndoit înspre înainte. În sculptură, pictură sau în caricaturi reprezintă libertatea.
PithHelmetTruman.jpg Pith Helmet A lightweight cloth-covered helmet made of cork or pith.
Porkpie.jpg Porkpie Circular, flat topped hat.
Rasta Man Barbados.jpg Rastacap A tall, round, usually crocheted and brightly colored, cap worn by Rastafarians and others with dreadlocks to tuck their locks away.
Sami hat.jpg Sami hat Also known as a "Four Winds" hat, traditional men's hat of the Sami people.
Шајкача.jpg Šajkača Pălăria națională a sârbilor.
Silver enlaid salakot.jpg Salakot O pălărie traditițonală din Filipine.
Santa Hat.jpg Santa Hat A floppy pointed red hat trimmed in white fur traditionally associated with Christmas.
MuseeMarine-ShakoMarine.jpg Shako A tall cylindrical military cap, usually with a visor, badge, and plume.
Judeu ortodoxo reza com um shtreimel, Kotel, Jerusalém.jpg Shtreimel A fur hat worn by married Hassidic men on Shabbat and holidays.
Australian Army ceremonial slouch hat.png Slouch Generic term covering wide-brimmed felt-crowned hats often worn by military leaders.
Harry S Truman sombrero.jpg Sombrero În țările vorbitoare de limba engleză, cuvântul sombrero se referă, de obicei, la un tip de pălărie originară în Mexic. Cuvântul englez sombrero este împrumutat din limba spaniolă, unde termenul este folosit pentru orice pălărie cu margine. De obicei, Sombrero-urile au o coroană înaltă și o margine foarte întinsă care poate fi puțin îndoită folosită pentru a se proteja de soarele fierbinte mexican.
Soekarno.jpg Songkok A cap widely worn in Indonesia, Brunei, Malaysia, Singapore, the southern Philippines and southern Thailand, mostly among Muslim males. May be related to the taqiyah.
Ylioppilaslakki.jpg Beretă de student O beretă purtată de studenți în mai multe țări europeme.
Tam-o-shanters.jpg Tam o' Shanter O pălărie de lână din Scoția purtată la început de bărbați.
Taqiyah.jpg Taqiyah A round fabric cap worn by Muslim men.
Tophat.jpg Joben O pălărie înaltă, cu vârf plat, cilindrică purtată de bărbați în secolul 19 și devreme în secolul 20, acum purtată doar cu haine de dimineață sau seară.
Chef Hat.JPG Toque A tall, pleated, brimless, cylindrical hat traditionally worn by chefs.
Rosenberg - Selfportrait.jpg Trilby A soft felt men's hat with a deeply indented crown and a narrow brim often upturned at the back.
Peter the Great Reenactor.jpg Tricorn Pălărie moale, cu bor larg, prins în trei locuri de calotă, ceea ce îi dă o formă triunghiulară.
Truckerhat.jpg Trucker hat Similar to a baseball cap, usually with a foam brim and front section and a breathable mesh back section.
Tubeteika.JPG Tubeteika A round, slightly pointed cap with embroidered or applique patterns worn throughout Central Asia.
Black Tudor bonnet with a claret cord and tassel from Ede and Ravenscroft, UK - 20080408.jpg Tudor bonnet A soft round black academic cap, with a tassel hanging from a cord attached to the centre of the top of the hat.
Yellowhat.jpg Tuque A knitted hat, worn in winter, usually made from wool or acrylic. Also known as a ski cap, knit hat, knit cap, sock cap, stocking cap, toboggan, watch cap, or goobalini.

In New Zealand, Australia, the United States and the United Kingdom, the term "beanie" is applied to this cap.

Sikh wearing turban.jpg Turban Acoperǎmânt alcǎtuit dintr-o singurǎ fâșie de pânzǎ înfǎșuratǎ fie în jurul capului, fie în jurul unui suport.
Tyrolean hat 3.jpg Tyrolean hat O pălărie de fetru purtată în Alpi.
Grayushanka.jpg Ușanka Cǎciulǎ ruseascǎ de blană cu urechi.
Sombrero vueltiao.jpg Vueltiao O pălărie Columbiană țesută și cusută cu împletituri negre și kaki de palmier uscat cu figurine indigene.
Cardinal zucchetto 2003 modified 2008-15-08.jpg Zucchetto Coifurǎ purtată de clerici. Ea este albă pentru papă, roșie pentru cardinali, purpurie pentru episcopi și neagră pentru preoți.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Pauline Thomas (8 septembrie 2007). „The Wearing of Hats Fashion History”. Fashion-era.com. http://www.fashion-era.com/hats-hair/hats_hair_1_wearing_hats_fashion_history.htm. Accesat la 2 iulie 2011. 
  2. ^ en The social meanings of hats”. Press.uchicago.edu. http://www.press.uchicago.edu/Misc/Chicago/117987.html. Accesat la 2 iulie 2011. 
  3. ^ en Insignia:The Way You Tell Who's Who in the Military”. Defense.gov. http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=42199. Accesat la 2 iulie 2011. 
  4. ^ en Hat history”. Hatsuk.com. http://www.hatsuk.com/hatsuk/hatsukhtml/bible/history.htm. Accesat la 2 iulie 2011. 
  5. ^ caubeen”. Oxford University Press. http://oxforddictionaries.com/definition/caubeen. 
  6. ^ Klinkenborg, Verlyn (3 februarie 2009). „Season of the chullo”. International Herald Tribune. Există o versiune arhivată la 30 ianuarie 2009. http://www.iht.com/articles/2009/01/23/opinion/edverlyn.1-414278.php. Accesat la 2 iulie 2011. 
  7. ^ Snyder, Jeffrey B. (1997) Stetson Hats and the John B. Stetson Company 1865-1970.p5 ISBN 0-7643-0211-6