Clemens Busch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Clemens Busch
Clemens Busch, German diplomat (1834-1895).jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Köln, Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani) Modificați la Wikidata
Berna, Berna, Elveția Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Prussia (1892-1918).svg Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat
politician Modificați la Wikidata

Clemens August Busch (n.20 mai1834 Köln - 25 noiembrie 1895 Berna) a fost un diplomat german, orientalist de specialitate, subsecretar de stat la Oficiul de afaceri externe al Germaniei și, în această calitate, șef al diplomației germane pentru o foarte scurtă perioadă, între 25 iunie - 16 iulie 1881. În anii 1885 - 1888 a condus legația Germaniei la București.

Dr.Klemens August Busch s-a născut la Köln într-o familie catolică germană, ca fiu al capelmaistrului Johann Michael Busch și al lui Barbara născută Philippart. A studiat dreptul, științele politice și limbile orientale la universitățile din Bonn și Berlin. Din 1861 a fost trimis la perfecționare la Serviciul de traducători (dragomanat) de pe lângă Legația Prusiei la Constantinopol. În 1872 a fost numit consilier și consul la legația germană la Sankt Petersburg, iar în 1874 a fost rechemat pentru a îndeplini funcția de consilier la secția politică a Oficiului de afaceri externe al Imperiului German. În 1875 s-a căsătorit la Berlin cu Margarethe Bendemann-Friedländer, văduva fostului consul german la Constantinopol, Justus Friedländer (strănepotul lui David Friedländer), pe al căror copil, Fritz, l-a adoptat. Trimis iarăși în 1877 la legația din Istanbul, în 1878 a fost rechemat la Berlin pentru a face parte din echipa cancelarului Otto von Bismarck la lucrările Congresului de la Berlin. După ce a îndeplinit pentru scurtă vreme funcția de consul general la Budapesta, și pe cea de șef al secției orientale de la oficiul de afaceri externe, la 25 iunie 1881 i-a urmat lui Friedrich zu Limburg-Stirum în funcția nou creată de subsecretar de stat al Oficiului de afaceri externe. La 16 iulie a fost înlocuit cu fostul ambasador la Constantinopol, Paul von Hatzfeld zu Trachtenberg. În această perioadă Curia episcopală l-a însărcinat pe Busch cu misiunea confidențială a ameliorării relațiilor dintre stat și biserica catolică, ce se înrăutățiseră în urma politicii de Kulturkampf a lui Bismarck. În 1884-1885 Clemens Busch a făcut parte din delegația germană la „Kongokonferenz” , conferința de la Berlin pentru împărțirea sferelor de influență în Africa. Ca reprezentant al cancelarului Bismarck a prezidat conferința și a semnat actul final la 26 februarie 1885. Membru al Consiliului de Stat din 1884, intre 1885-1888 Busch a fost legatul Germaniei la București, apoi între 1888 - 1892 la Stockholm și din 1892 până în ziua morții în 1895 a reprezentat țara sa la Berna.

A avut 4 copii: doi băieti (Clemens și Ernst ) și două fete (una din ele Beate), precum și un fiu adoptiv - Felix Busch, născut Friedländer, din prima căsătorie a soției. Cumnata sa, Lida Bendemann, a fost soția laureatului premiului Nobel, Adolph von Baeyer.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • de Lotte Knabe: Busch, Clemens. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 3. Duncker & Humblot, Berlin 1957, p. 59 f.
  • Friedrich von Holstein, Politics and Diplomacy in the Era of Bismarck and Wilhelm II, Cambridge University Press, 1965.