Clemens Busch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Clemens Busch
Clemens Busch, German diplomat (1834-1895).jpg
Clemens Busch
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Köln, Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani) Modificați la Wikidata
Berna, Elveția Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany (1867–1919).svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat
politician Modificați la Wikidata

Clemens August Busch (n.20 mai1834 Köln - 25 noiembrie 1895 Berna) a fost un diplomat german, orientalist de specialitate, subsecretar de stat la Oficiul de afaceri externe al Germaniei și, în această calitate, șef al diplomației germane pentru o foarte scurtă perioadă, între 25 iunie - 16 iulie 1881. În anii 1885 - 1888 a condus legația Germaniei la București.

Dr.Klemens August Busch s-a născut la Köln într-o familie catolică germană, ca fiu al capelmaistrului Johann Michael Busch și al lui Barbara născută Philippart. A studiat dreptul, științele politice și limbile orientale la universitățile din Bonn și Berlin. Din 1861 a fost trimis la perfecționare la Serviciul de traducători (dragomanat) de pe lângă Legația Prusiei la Constantinopol. În 1872 a fost numit consilier și consul la legația germană la Sankt Petersburg, iar în 1874 a fost rechemat pentru a îndeplini funcția de consilier la secția politică a Oficiului de afaceri externe al Imperiului German. În 1875 s-a căsătorit la Berlin cu Margarethe Bendemann-Friedländer, văduva fostului consul german la Constantinopol, Justus Friedländer (strănepotul lui David Friedländer), pe al căror copil, Fritz, l-a adoptat. Trimis iarăși în 1877 la legația din Istanbul, în 1878 a fost rechemat la Berlin pentru a face parte din echipa cancelarului Otto von Bismarck la lucrările Congresului de la Berlin. După ce a îndeplinit pentru scurtă vreme funcția de consul general la Budapesta, și pe cea de șef al secției orientale de la oficiul de afaceri externe, la 25 iunie 1881 i-a urmat lui Friedrich zu Limburg-Stirum în funcția nou creată de subsecretar de stat al Oficiului de afaceri externe. La 16 iulie a fost înlocuit cu fostul ambasador la Constantinopol, Paul von Hatzfeld zu Trachtenberg. În această perioadă Curia episcopală l-a însărcinat pe Busch cu misiunea confidențială a ameliorării relațiilor dintre stat și biserica catolică, ce se înrăutățiseră în urma politicii de Kulturkampf a lui Bismarck. În 1884-1885 Clemens Busch a făcut parte din delegația germană la „Kongokonferenz” , conferința de la Berlin pentru împărțirea sferelor de influență în Africa. Ca reprezentant al cancelarului Bismarck a prezidat conferința și a semnat actul final la 26 februarie 1885. Membru al Consiliului de Stat din 1884, intre 1885-1888 Busch a fost legatul Germaniei la București, apoi între 1888 - 1892 la Stockholm și din 1892 până în ziua morții în 1895 a reprezentat țara sa la Berna.

A avut 4 copii: doi băieti (Clemens și Ernst ) și două fete (una din ele Beate), precum și un fiu adoptiv - Felix Busch, născut Friedländer, din prima căsătorie a soției. Cumnata sa, Lida Bendemann, a fost soția laureatului premiului Nobel, Adolph von Baeyer.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • de Lotte Knabe: Busch, Clemens. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 3. Duncker & Humblot, Berlin 1957, p. 59 f.
  • Friedrich von Holstein, Politics and Diplomacy in the Era of Bismarck and Wilhelm II, Cambridge University Press, 1965.