Claudette Werleigh

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Claudette Antoine Werleigh (născută la 26 septembrie 1946, la Cap-Haitien, în Haiti) este o personalitate politică feminină din țara sa, care a îndeplinit funcția de prim-ministru[1] al țării sale între 7 noiembrie 1995 și 7 februarie 1996.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Claudette Werleigh s-a născut în 1946, la Cap-Haitien, Haiti, într-o familie înstărită[2]. A studiat medicina în Statele Unite ale Americii și în Elveția, înainte de a reveni în Haiti, pentru a obține o diplomă în drept și economie la Universitatea de Stat din Port-au-Prince.[2]. A lucrat într-o serie de organizații non-guvernamentale în domenii de alfabetizare a adulților și de ajutor umanitar. În perioada 1976 - 1987, a fost secretar general al Caritas[3] Haiti, o organizație înființată de Conferința Episcopilor Haitieni.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

Claudette Werleigh a fost director executiv al ambasadei statului Haiti la Washington, DC.

A fost și ministru al afacerilor străine și al religiei în 1993 și în 1995. Claudette Werleigh a îndeplinit funcția de prim-ministru al țării sale între, 7 noiembrie 1995 și 7 februarie 1996.

Din 1999 până în 2007, Claudette Antoine Werleigh a exercitat funcția de Director al Programelor de Transformare a Conflictelor în sânul Institutului pentru Viață și Pace[4] de la Uppsala, Suedia, institut care supervizează cercetările pentru rezolvarea conflictelor și a posibilităților de reconciliere.

Doamna Werleigh este noul Secretar General al Pax Christi International, din noiembrie 2007, când i-a succedat în funcție lui Etienne De Jonghe.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Claudette Werleigh a fost prima femeie care a îndeplinit funcția de prim-ministru al statului Haiti.
  2. ^ a b en http://www.haitisupport.gn.apc.org/10_fam_main2.html
  3. ^ Caritas este o organizație de binefacere care își desfășoară activitatea sub îndrumarea Bisericii Catolice. Să nu se facă confuzia între această organizație și jocul piramidal, purtând în mod fraudulos același nume Caritas, înființat de Ioan Stoica, la Cluj-Napoca, în ultimul deceniu al secolului al XX-lea.
  4. ^ În limba engleză: Life and Peace

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]