Chen Guangcheng

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acesta este un nume chinezesc; numele de familie este Chen.
Chen Guangcheng (2012)

Chen Guangcheng (chineză tradițională: 陳光誠; chineză simplificată: 陈光诚, pinyin: Chén Guāngchéng) (n. , Dongshigu⁠(d), Q10911884⁠(d), Shandong, Republica Populară Chineză) este un activist civic și luptător pentru drepturile omului din China.

Chen, care este orb din copilărie, s-a angajat în special împotriva politicii Republicii Populare Chineze a copilului unic.

Maseur de profesie, Chen este autodidact în materie de științe juridice. Activitatea care l-a pus în conflict cu autoritățile comuniste chineze este de a-i fi sfătuit pe locuitorii satului natal din provincia Shandong împotriva sterilizărilor forțate și a avorturilor forțate. Pentru această activitate a fost numit de către revista TIME Magazine ca fiind unul dintre cele mai influente persoane ale anului 2006 la categorie „Heroes and Pioneers”.[1]

La data de 6 septembrie 2005 Chen a fost pus sub arest la domiciliu. În martie 2006 a fost arestat împreună cu un văr și cu un vecin, arestare care a fost anunțată oficial în iunie 2006.

La 18 august 2006 a fost condamnat la 4 ani și trei luni închisoare. La recurs, condamnarea a fost anulată din cauza unei greșeli de procedură care se făcuse, dar la un nou proces a fost condamnat la aceeași pedeapsă. La un nou recurs la o instanță superioară, pedeapsa a fost confirmată la 12 ianuarie 2007.

În ianuarie 2010 a fost eliberat de la închisoare, dar a fost pus, practic, sub arest la domiciliu.

În aprilie 2012 a reușit să dispară din arestul la domiciliu, refugiindu-se la ambasada SUA din Beijing.[2] După ce a stat 6 zile la ambasadă, a părăsit-o însoțit de ambasadorul SUA în China, și s-a internat într-un spital.[3]

În SUA[modificare | modificare sursă]

La data de 19 mai 2012 Chen, soția și cei 2 copii ai lor au părăsit China și s-au stabilit în SUA. Locuiesc într-o locuință pusă la dispoziția lor la Greenwich Village de către New York University.[4] A început să studieze limba engleză și are întâlniri cu cadre universitare din domeniul juridic.[5] Chen se pregătește să-și scrie autobiografia, care probabil va fi publicată în toamna anului 2013.[6]

La data de 29 mai 2012 Chen a publicat un articol de fond în New York Times în care critică guvernul chinez și Partidul Comunist Chinez pentru „pedepsirea ilegală a mea și a familiei mele în ultimii șapte ani.” [7]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Chen Guangcheng”. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |accesat= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
  2. ^ „Disidentul chinez Chen Guangcheng s-a refugiat la ambasada SUA de la Beijing”. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |accesat= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
  3. ^ „Chinese dissident Chen Guangcheng leaves U.S. Embassy”. Accesat în .  Parametru necunoscut |accesat= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)
  4. ^ „Free at last: Blind Chinese activist Chen Guangcheng enjoys new life in New York as he takes family to playground”. dailymail.co.uk. Arhivat din original la . Accesat în .  Text "20 May 2012" ignorat (ajutor)
  5. ^ Erik Eckholm (). „Even in New York, China Casts a Shadow”. The New York Times. Accesat în . 
  6. ^ Bob Tourtellotte (). „Chinese activist Chen Guangcheng to publish memoir”. Yahoo News. Reuters. Accesat în . 
  7. ^ Chen Guangcheng (). „How China Flouts Its Laws”. The New York Times. Accesat în . 
  8. ^ „The Ramon Magsaysay Awardees by Name”. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |accesat= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor)