Charles Bukowski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Henry Charles Bukowski
200px
Charles Bukowski în 1990
Date personale
Născut 16 august 1920(1920-08-16)
Andernach, Germania
Decedat 9 martie 1994 (73 de ani)
Los Angeles, California, SUA
Naționalitate american
Cetățenie Germania, Statele Unite ale Americii
Ocupație scriitor, poet
Limbi limba engleză[1]
Activitatea literară
Mișcare/curent literar Realism murdar [2],[3] Ficțiune transgresivă [4]
Website http://bukowski.net/

Henry Charles Bukowski (născut Heinrich Karl Bukowski) a trăit între 16 august 1920 și 9 martie 1994, a fost poet, nuvelist și romancier american, de origine germană. Bukowski este adesea cunoscut sub pseudonime ca: Hank, Buk, Henry Chinasky, acesta din urmă fiind un alter-ego în numeroase romane autobiografice.

Scrierile lui Bukowski au fost influențate de mediul social, cultural și financiar din orașul Los Angeles în care s-a născut. Opera sa vorbește despre viața obișnuită a americanilor bogați, despre scris, alcool, relații și corvoada muncii. Bukowski a scris mii de poezii, sute de povestiri și 6 romane, în total publicând peste 60 de cărți.

Bukowski a publicat mai mult în reviste literare mici, de la începutul anilor '40 până la începutul anilor '90. Aceste poezii și povestiri au fost republicate mai târziu de Black Sparrow Press (acum HarperCollins/ECCO) în volume ale operei sale. Deci vrei să fii scriitor (So you want to be a writer) este considerat unul dintre cele mai bune poeme ale lumii ce tratează libertatea de exprimare a unui artist. În anii '80, Bukowski a colaborat cu ilustratorul Robert Crumb la o serie de cărți de benzi desenate.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Femei, 5 februarie 2003, Charles Bukowski, Ziarul de Duminică