Centruroides limbatus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Centruroides limbatus
Centruroides limbatus, Costa Rica.JPG
Centruroides limbatus in the Osa Peninsula, Costa Rica
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Subîncrengătură: Chelicerata
Clasă: Arachnida
Ordin: Scorpiones
Suprafamilie: Buthoidea
Familie: Buthidae
Gen: Centruroides
Specie: C. limbatus
Nume binomial
Centruroides limbatus
Pocock, 1898[1]

Centruroides limbatus este o specie de scorpioni din America Centrală. Numele speciei, limbatus, înseamnă "margini nergre", referindu-se la colorație[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Centruroides limbatus este un scorpion relativ mare și crește până la 110 mm în lungime. Aceasta este o specie care posedă o gamă largă de nuanțe. De obicei acestea au corpul gălbui cu unele regiuni mai întunecate (prosoma, pedipalpii, ultimul segment al metasomei). Sunt și reprezentați cu nuanțe mai deschise sau întunecate până la un negru albăstrui[3].

Venin[modificare | modificare sursă]

Un cercetător de la Institutul Smithsonian asigură că veninul acestei specii nu este fatal pentru om, totuși toxicitatea lui poate afecta sănătatea. Un alt savant, încercând să captureze un exemplar, a fost înțepat și după spusele lui inflamația nu a fost vizibilă, durerea a durat cca o oră și a fost continuată de mici senzații de înțepături. Peste o jumătate de oră el și-a revenit fără nicio complicație[4]. Însă, la Loma Linda University School of Medicine a fost adusă o femei în vârstă de 67 de ani cu un șoc anafilactic cauzat de o mușcătură a unui scorpion ca un membru al acestei specii. Printre simptomele suportate de pacient se enumeră: înroșirea feței, hipertensiune arterială, dificultăți respiratorii, dereglări ale funcționării nervilor. Acestea fiind ceva mai grave descrise anterior[5]. Ei i s-a administrat antidotul corespunzător.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Această specie este răspândită în Honduras, Nicaragua și Panama, este mai frecventă în Costa Rica. El habitează în păduri, uneori poate fi găsită și în locuințele umane. Este o specie nocturnă, noapte se ascunde printre pietre și resturi vegetale. Centruroides limbatus a fost înregistrat și la altitudine de 1 400 metri deasupra nivelul mării[2][3].

Referințe[modificare | modificare sursă]