Sultan Cem

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cem Sultan)
Sultan Cem
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Edirne, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedat (35 de ani) Modificați la Wikidata
Capua, Campania, Italia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBursa Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiotravă Modificați la Wikidata
PărințiMahomed al II-lea
Çiçek Hatun[*][[Çiçek Hatun (Consort of Mehmed II of the Ottoman Empire)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriBaiazid al II-lea Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
poet Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba turcă Modificați la Wikidata
Semnătură

Sultan Cem (în turcă otomană جم سلطان, transliterat: Cem sulṭān, în turcă Cem Sultan, numit, de asemenea Jem Sultan sau Zizim de către francezi; n. , Edirne, Imperiul Otoman – d. , Capua, Campania, Italia)[1] a fost un pretendent la tronul otoman în secolul al XV-lea.[2]

Cem a fost al treilea fiu al sultanului Mahomed al II-lea (cu Çiçek Hatun) și fratele vitreg mai mic al sultanului Baiazid al II-lea și, astfel, pe jumătate unchi al sultanului Selim I.

După ce a fost învins de Baiazid, Cem a plecat în exil în Egipt și Europa, sub protecția mamelucilor, a Cavalerilor Ospitalieri ai Sfântului Ioan de pe insula Rodos și, în cele din urmă, a Papei.

A fost căsătorit cu Gülșirin Hatun[3] și a avut doi fii: Șehzade Oğuzhan (ucis de Baiazid al II-lea la Istanbul în 1482)[4] și Șehzade Murad (ucis de Soliman I pe insula Rodos în decembrie 1522).[5] Sultan Cem a avut două fiice Gevhermülük Sultan[6] și Ayșe Sultan.[7]

În 1494, Carol al VIII-lea al Franței a invadat Italia, pentru a intra în posesia regatului Napoli și a anunțat o cruciadă împotriva turcilor. El l-a obligat pe papa Alexandru al VI-lea să-l predea pe Cem, care a părăsit Roma cu armata franceză la 28 ianuarie 1495. Prințul a murit în regatul Napoli la 24 februarie, la Capua, în timp ce se afla într-o expediție militară pentru a cuceri Napoli sub comanda regelui Carol al VIII-lea al Franței. Sultanul Baiazid a declarat doliu național timp de trei zile. El a cerut trupul lui Cem pentru o înmormântare islamică, dar abia după patru ani de la moartea lui Cem trupul său a fost adus în cele din urmă în ținuturile otomane din cauza încercărilor de a primi mai mult aur. A fost înmormântat la Bursa.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Cem - Brill Reference”. referenceworks.brillonline.com. Accesat în . 
  2. ^ a b Freely, John (). Jem Sultan, The adventures of a Captive Turkish Prince in Renaissance Europe. Hammersmith, London: Harper Collins Publishers. p. 145. ISBN 0007150660. 
  3. ^ Gök, İlhan (). II. Bâyezîd Dönemi İn‘âmât Defteri ve Ceyb-i Hümayun Masraf Defteri (Thesis). p. 580. 
  4. ^ Cem, Hasan (). Osmanlı tarihinde katledilen șehzadeler. Geçit Kitabevi. p. 131. ISBN 978-9-757-69989-7. 
  5. ^ Thuasne, Louis (). Djem, Sultan, fils de Mohammed II, frère de Bayezid II, (1459–1495) d'après les documents originaux en grande partie inédits: Etude sur la question d'orient à la fin du XVe siècle. Leroux. pp. 388–9. 
  6. ^ Mustafa Çağatay Uluçay (). Padișahların kadınları ve kızları. Ankara, Ötüken. pp. 50 n. 18, 48 n. 14. 
  7. ^ Güler, Mustafa (). Osmanlı Devleti'nde haremeyn vakıfları (XVI-XVII. yüzyıllar). TATAV. p. 132. ISBN 978-9-756-59610-4. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]