Cele patru zile ale orașului Neapole

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cele patru zile ale orașului Neapole
Le quattro giornate di Napoli

Afișul românesc al filmului
Titlu originalLe quattro giornate di Napoli
Genfilm dramatic
film de război
RegizorNanni Loy
ScenaristNanni Loy
Carlo Bernari
Pasquale Festa Campanile
Massimo Franciosa și Vasco Pratolini
ProducătorGoffredo Lombardo
StudioTitanus
Director de imagineMarcello Gatti
MontajRuggero Mastroianni
MuzicaCarlo Rustichelli
DistribuțieRaffaele Barbato
Gian Maria Volonté
Lea Massari
Jean Sorel
Premiera16 noiembrie 1962
Premiera în România  (1966-10-10)
Durata116 minute
a/n
ȚaraItalia Italia
Locul acțiuniiNapoli  Modificați la Wikidata
Limba originalăitaliană germană
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Cele patru zile ale orașului Neapole (titlul original: în italiană Le quattro giornate di Napoli) este un film dramatic italian, realizat în 1962 de regizorul Nanni Loy, bazat pe fapte reale. Este vorba de revolta încheiată cu succes a populației din Neapole (Patru zile ale orașului Neapole), împotriva trupelor germane ocupante, în anul 1943, temă tratată și în cartea din 1956 a scriitorului Aldo De Jaco, care stă la baza scenariului acestui film.

Protagoniști sunt actorii Raffaele Barbato, Gian Maria Volonté, Lea Massari, Jean Sorel, alături de numeroși figuranți din rândul populației.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

La 8 septembrie 1943, generalul armatei italiene, Pietro Badoglio, a semnat cu aliații Armistițiul de la Cassibile. Când știrea ajunge la Neapole, bucuroși, locuitorii orașului ies în stradă să sărbătorească evenimentul. Dar bucuria este de scurtă durată. Germanii văd contractul semnat ca o înșelătorie. Unitățile germane ocupă obiectivele strategice din oraș. După patru zile, ocuparea orașului este completă.

Germanii încearcă să mențină populația sub dominație prin represalii. Comandantul dispune executarea marinarului italian Livornese iar locuitorii trebuie să asiste la execuție în genunchi și să aplaude. Locuitorii bărbați între 5 și 50 de ani sunt duși în lagăre germane pentru muncă forțată.

Pe 28 septembrie are loc o revoltă la Napoli. Mișcarea de rezistență, fără un plan sau organizare, câștigă un număr mare de susținători din partea populației, astfel germanii trec în defensivă. Rebelii se luptă cu muniție ascunsă anterior și cu arme improvizate, construiesc baricade, amplasează lunetiști și aruncă grenade sub tancurile germane. Copilul Gennaro Capuozzo, care este ucis în timpul luptelor, este făcut erou. Patru zile mai târziu, la 1 octombrie 1943, Wehrmacht-ul german se retrage din Napoli. O zi mai târziu trupele aliate au intrat în orașul care fusese eliberat de proprii locuitori.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Cele patru zile ale orașului Neapole la Wikimedia Commons